Reinig je nieren met natuurlijke remedies

Reinig je nieren als er symptomen zijn die aangeven dat je nieren dit nodig hebben. Welke symptomen dit zijn lees je hier.
Reinig je nieren met natuurlijke remedies

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 19 juni, 2023

Reinig je nieren, een hoop mensen weten namelijk niet hoe belangrijk het is om dit te doen om ze gezond te houden. Veel aandoeningen ontstaan in het urinewegstelsel, waar de nieren een onderdeel van zijn. 

Als je nagaat dat deze organen verantwoordelijk zijn voor het elimineren van onzuiverheden in je lichaam, dan moet je je zeker realiseren waarom het zo belangrijk is om ze uitstekend te onderhouden.

Reinig je nieren als deze symptomen aangeven dat ze het nodig hebben

Als je een hoge of lage bloeddruk hebt, als de onderste en voorste gebieden van je buik pijn doen, als je urine een erg donkere kleur heeft, als je erg dorstig bent, als je rug net boven je middel pijn doet of als je vaak naar het toilet gaat gedurende de nacht, dan heb je mogelijk een soort van onbalans in je urinewegstelsel. Dus, reinig je nieren!

Een aantal waarschuwingstekens zijn:

 • minder dan een halve liter per dag urineren.
 • altijd het gevoel hebben dat je blaas vol zit.
 • pijn voelen tijdens het plassen.
 • je enkels zwellen vaak op in de nacht.
 • in de ochtend zijn je ogen opgezwollen.
 • je krijgt blauwe plekken of bloedingen zonder dat je jezelf verwondt hebt.

Daarnaast is de aanwezigheid van nierstenen of blaasstenen ook meer dan genoeg bewijs dat je nieren een reiniging nodig hebben.

Reinig je nieren met natuurlijke remedies

Reinig je nieren en voorkom zo een onbalans in de nieren

 • Een gezond dieet is zeer belangrijk om te voorkomen dat de hoeveelheid giftige stoffen in je lichaam toeneemt. Deze verplaatsen zich naar het bloed en kunnen zodoende niet geëlimineerd worden via de urine.
 • Voorkom het vormen van stenen of het falen van je nieren door teveel zout of samengesteld voedsel (voornamelijk diepvriesmaaltijden en gepaneerd voedsel) te eten.
 • Consumeer niet teveel zuivelproducten, voornamelijk volle melk.
 • Probeer de hoeveelheid dierlijke eiwitten die je consumeert te beperken, van vlees tot eieren. Dit zorgt ervoor dat er meer calcium in je urine terugkomt, wat de kans op stenen vergroot. Ze bevatten ook een hoop urinezuur.
 • Drink niet teveel alcoholische dranken of frisdrank waar veel suiker in zit. Die zorgen er namelijk voor dat calcium sneller geëlimineerd wordt.
 • Probeer een vegetarisch dieet of een dieet dat rijk is aan natuurlijke voedingsmiddelen te volgen. Voeg een hoop natuurlijke fruit- en groentesappen toe aan je dieet.
 • Consumeer een grote hoeveelheid voedsel met diuretische eigenschappen, zoals sinaasappels. druiven, citroen, grapefruit, selderij, wortels, komkommer, appels, watermeloen, cantaloupe, sla, Japanse pruimen en perziken.
 • Limiteer het gebruik van medicijnen als aspirine, ibuprofen of iets vergelijkbaars.
 • Drink een grote hoeveelheid water per dag (twee liter in de winter en drie in de zomer), zodat je urine bijna transparant is of een erg lichtgele kleur heeft. Het is ook geen goed idee om teveel water te drinken, want dan werken de nieren meer.

Reinig je nieren door genoeg water te drinken

Reinig je nieren in drie dagen

Dit is niet een wondermiddel, dat belooft dat je nieren in 72 uur gereinigd zijn, maar het helpt je wel tijdens het proces.

Ten eerste moet je alle koffie, alcohol, frisdranken, zout en voedsel met veel eiwitten de eerste drie dagen vermijden. Al deze voedingsmiddelen irriteren de nieren en voorkomen dat de blaas giftige stoffen elimineert.

Vervang de dranken door mineraalwater. Vervang vlees door lijnzaad, zonnebloem en amandelen.

Begin elke dag het ontbijt met een glas blauwe bosbessensap. Dit vermindert de hoeveelheid calcium die in je blaas ophoopt. Deze sedimenten vertragen namelijk het functioneren van de nieren en daardoor verlaten deze giftige stoffen het lichaam niet. Het voorkomt ook infecties aan je urinewegstelsel en nierstenen, die erg pijnlijk zijn.

Drink één glas kaliumrijk sap op het midden van de ochtend. Dit fungeert als een reinigende tonic en zorgt ervoor dat je energiek blijft gedurende dit driedaagse proces. Je kan het sap zelf maken met wortel, selderij, peterselie en spinazie of maak een smoothie in een blender.

Drink één glas vloeibare chlorofyl op de middag, een groenkleurige substantie die planten kleur geeft. Je kan het in dieet- of gezondheidswinkels vinden.

Je kan ook gras in een plantenbak kweken, afsnijden en in een blender doen. Het lichaam heeft hier profijt van, omdat het immuunsysteem wordt bevordert en het bloed wordt gereinigd wordt.

Drink één glas watermeloenzaadthee tussen de lunch en het avondeten, rond snacktijd. Dit drankje heeft een erg zacht diuretisch effect, wat helpt om de nier- en blaasfuncties te activeren. Het helpt je je eten beter te verteren en een stoelgang in de avond te hebben.

Drink wortelsap tijdens het avondeten om je urinefrequentie te corrigeren. Je kan ook blauwe bessensap drinken.

Wat mag je eten?

Wat betreft je eten, mag je eten wat je wilt, maar onthoudt dat we aanbevolen hebben om geen vlees te eten en ook geen bloem te gebruiken gedurende deze drie dagen. Profiteer hiervan en creëer je eigen dieet.

Drink voor het slapen gaan thee gemaakt van muntblaadjes of paardenbloem. Deze ontgiften het lichaam en helpen je beter voedsel te verteren gedurende de nacht.

Reinig je nieren met muntblaadjes

Vergeet niet om tijdens deze drie dagen te sporten. Je kan ook elke dag 30 minuten wandelen om het functioneren van je nieren te verbeteren.

We bevelen ook aan om naar een sauna te gaan, zodat je giftige stoffen door te zweten elimineert. Je kan thuis ook een heet bad nemen. Fris jezelf daarna op met een warme of koude douche.

En tot slot: rek en strek in de morgen en avond. Als je dit op de juiste manier doet, help je je lichaam activeren en heb je meer energie om aan de dag te beginnen.

Foto’s ter beschikking gesteld door Andrew Magill, Andreas Kontokanis, Kyle MacDonald, Chris RubberDragon en Tony Alter.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. (2013). Diet for Kidney Stone Prevention. National Kidney and Urologic Diseases Information Clearinghouse.
 • Sampiro, F. J. B. (2007). Protective effects of cranberries on infection-induced oxidative renal damage in a rabbit model of vesico-ureteric reflux. International Braz J Urol. https://doi.org/10.1111/j.1464-410X.2007.07088.x
 • Motulsky, A. G. (1989). Diet and Health: Implications for Reducing Chronic Disease Risk. In Diet and Health: Implications for Reducing Chronic Disease Risk. https://doi.org/10.17226/1222

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.