Natuurlijke behandelingen voor overmatig zweten

Wist je dat overmatig zweten onder de oksels, in de handen of onder de voeten bekend is onder de naam "hyperhidrosis"? Heb je dit wel eens meegemaakt, vooral tijdens de zomer? Als dat zo is, lees dan dit artikel goed waarin we een aantal van de beste natuurlijke behandelingen voor overmatig zweten. Volg ze tot in detail op, zodat je vaarwel kunt zeggen tegen dit beschamende probleem!
Natuurlijke behandelingen voor overmatig zweten

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 25 mei, 2022

Wat is zweet? Ten eerste is het belangrijk om te weten waarom we soms overmatig zweten: het reguleert de lichaamstemperatuur. Als de huid warmer is dan normaal begint je lichaam te zweten om het af te koelen.

Daarom zweet je als je het warm hebt, als je een kamer binnenkomt met een hogere temperatuur, als je koorts hebt, als je buiten bent in de zon, als de temperatuur stijgt tot boven de 29°C of als je aan het sporten bent.

Zweet wordt uitgescheiden door je klieren en bestaat uit een mengsel van water, minerale zouten, aminozuren en ureum. Terwijl je ook zweet uit je poriën, is het het meest geconcentreerd in je zweetklieren en dat is waar de grootste deel van het zweet vandaan komt. Daarom zijn het dan ook je gezicht, de oksels, handpalmen en voetzolen waar je het meest transpireert.

Zweet helpt je de onzuiverheden uit je bloedstroom te filteren (zoals alcohol, olie of tabaksresten). Dat is het simpele antwoord uit de encyclopedie, maar wat gebeurt er wanneer je overmatig zweet?

Overmatig zweten, of hyperhidrosis, komt voor als er een verandering ontstaat in je sympathische zenuwstelsel, waarbij je lichaam meer zweet aanmaakt om je temperatuur te reguleren.

Veel mensen die last hebben van dit problemen merken daarnaast dat dit afhangt van het weer (bijvoorbeeld als het warm of broeierig is). Het kan bovendien ook aan je emotionele stemming liggen. Dat betekent dat wanneer iemand erg nerveus, angstig, gestrest of depressief is, ze dan ook meer kunnen zweten.

Als het probleem  alleen maar was dat je wat meer vocht uitscheidt onder je oksels, dan zou het gewoon lastig zijn. Maar het is echter vervelender als het daarnaast ook samengaat met geur, irritatie, huidschimmel en meer.

Wat zijn de beste natuurlijke behandelingen voor overmatig zweten?

Zwetende Handen

Behandeling #1 voor hyperhidrosis

Ingrediënten

 • 1 liter water
 • 4 zakjes groene thee (of hetzelfde gewicht in losse thee)

Bereiding

Breng alle ingrediënten aan de kook, laat vervolgens vijftien minuten koken en laat daarna afkoelen. Spoel dan je handen, voeten en oksels af met het vocht. De zuurheid is een natuurlijk samentrekkend middel.

Behandeling #2 voor hyperhidrosis

Zweten

Ingrediënten

 • 1 liter water
 • 2 eetlepels gedroogde salie

Bereiding

Breng het water en de salie aan de kook en laat daarna drie minuten pruttelen. Haal vervolgens van het vuur af en laat afkoelen. Zeef dan het vocht en voeg het toe aan een badkuip gevuld met warm water.

Je kunt het bovendien ook in een kom gieten om je handen en voeten in te weken. Daarnaast kun je vocht aanbrengen met een spons onder je oksels. Hierna spoel je het af met koud water. Je kunt daarbovenop ook saliethee drinken als een alternatief (één theelepel salie per kop kokend water).

Behandeling #3 voor hyperhidrosis

Ingrediënten

 • 10 ml appelazijn
 • 20 ml water

Bereiding

Meng deze twee ingrediënten samen en drink ze daarna iedere morgen voor het ontbijt. Wacht echter een half uur voordat je wat volkoren toast en fruit neemt.

Behandeling #4 voor hyperhidrosis

Zweetdruppels

Ingrediënten

 • 250 ml water
 • 1 eetlepel ontspannende kruidenthee (oranjebloesem, munt, linde, passiebloem, kamille of valeriaan)

Bereiding

Bereid je thee zoals gewoonlijk en drink zodra de vloeistof warm is, maar niet warm genoeg om jezelf aan te branden. De ontspannende en kalmerende eigenschappen helpen bij het vermijden van overmatig zweten veroorzaakt door nervositeit.

Behandeling #5 voor hyperhidrosis

Ingrediënten

 • 2 eetlepels walnootboombladeren
 • Een halve liter water

Bereiding

Walnoot (of eigenlijk de bladeren van de boom) bevatten antiseptische en samentrekkende eigenschappen die op een natuurlijke manier reguleren hoeveel je zweet. Kook de bladeren gedurende vijf minuten, haal ze vervolgens van het vuur en laat ze trekken. Zeef daarna de vloeistof en laat er een watje of washandje in weken voordat je het aanbrengt op de oksels, voeten enzovoort.

Behandeling #6 voor hyperhidrosis

Ingrediënten

 • 1 eetlepel paardenstaartgras
 • 250 ml water
 • Een paar druppels appelazijn

Bereiding

Bereid een thee door het paardenstaartgras vijf minuten te koken. Laat daarna trekken totdat het vocht een beetje is afgekoeld en zeef vervolgens de vloeistof. Voeg daarna de appelazijn toe, doop er een watje in en breng dat ten slotte aan onder de oksels of op handen en voeten, net zoals je een deodorant zou gebruiken.

Behandeling #7 voor hyperhidrosis

Zwetende Borst

Ingrediënten

 • 2 eetlepels paardenstaartgras
 • De schil van twee sinaasappels
 • 250 ml kokend water

Bereiding

Voeg de paardenstaart en de sinaasappelschil toe aan het kokende water en houd vervolgens je handen boven de stoom. Je kunt dit bovendien ook doen met je oksels.

Behandeling #8 voor hyperhidrosis

Ingrediënten

 • De schil van twee sinaasappels
 • De schil van twee citroenen
 • 1 liter water
 • 450 g grof zout
 • Drie eetlepels zuiveringszout

Bereiding

Breng de schillen en het water aan de kook. Laat het een paar minuten doorkoken voordat je de pan van het vuur haalt. Laat vervolgens vijf minuten staan en zeef ten slotte de vloeistof.

Vul je badkuip met warm water en voeg vervolgens deze vloeistof toe, samen met het zout en zuiveringszout. Week jezelf daarna in het bad gedurende vijftien minuten (of totdat het water afkoelt). Dit zal de gifstoffen uit je lichaam namelijk verwijderen en bovendien overmatig zweten voorkomen.

Behandeling #9 voor hyperhidrosis

Zweetplekken onder de Oksels

Ingrediënten

 • 250 ml water
 • 2 eetlepels rozemarijn
 • 125 ml appelazijn

Bereiding

Dit is een heel effectief middel tegen overmatig zweten. Rozemarijnwater wordt gemaakt door het kruid vijftien minuten te laten koken. Laat het vocht staan totdat het afkoelt, zeef het vervolgens en voeg daarna de azijn toe. Doop dan een watje in deze vloeistof en breng het ten slotte aan onder de oksels en op de voeten.

Behandeling #10 voor hyperhidrosis

Ingrediënten

 • 2 handenvol eucalyptusbladeren
 • 1 liter water

Bereiding

Verwarm de bladeren op middelmatige warmte gedurende twee minuten. Haal vervolgens van het vuur en laat daarna vijf minuten staan. Zeef daarna de vloeistof en spoel ten slotte je handen hiermee af in plaats van met kraanwater.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.