Huismiddelen tegen schimmelinfecties

Een van de meest voorkomende oorzaken van vaginale infecties is Candida albicans. Natuurlijke yoghurt is een van de beste remedies voor de bestrijding van vaginale schimmelinfecties. De bacteriën die het bevat helpen bij het herstellen van de pH-balans.
Huismiddelen tegen schimmelinfecties

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Als je de symptomen van een schimmelinfectie ervaart, is het heel belangrijk om met een arts te overleggen. Hij kan immers de juiste behandeling bepalen voor de infectie. Hieronder vind je alvast enkele huismiddeltjes en gezonde gewoonten tegen schimmelinfecties. Maar eerst wat informatie:

Vaginale schimmelinfecties worden veroorzaakt door een verscheidenheid van micro-organismen. Die bevinden zich normaal gezien echter wel in een gezonde vagina. Een van de meest voorkomende oorzaken van vaginale infecties is Candida albicans. Die veroorzaakt namelijk symptomen als afscheiding, geur, jeuk en roodheid van de schaamlippen, waarbij de roodheid zich in sommige gevallen bovendien tot het bovenbeen uitbreidt.

Een andere vorm van vaginale infectie wordt door artsen “vaginose bacteriana” genoemd. De symptomen zijn eveneens een zware afscheiding gepaard met een sterke geur, vooral na geslachtsgemeenschap.

Gezonde gewoonten tegen schimmelinfecties

Blijf droog

Vergeet niet om jezelf goed te drogen nadat je gebruik hebt gemaakt van de badkamer. Schimmel groeit en reproduceert in een warme, vochtige omgeving. Het is uds belangrijk om het vaginale gebied grondig af te drogen na het douchen of baden.

Draag ademend ondergoed

Ademend Ondergoed

Draag ademend ondergoed zo vaak dat mogelijk is om te verhelpen dat er veel vocht en warmte ontstaat. Als je graag nylon ondergoed draagt, zorg er dan voor dat het ook voor een gedeelte uit katoen bestaat. Voorkom bovendien dat je een nat badpak voor een langere tijd aanhoudt nadat je hebt gezwommen.

Zorg voor een goede persoonlijke hygiëne

Ongeacht of je lijdt aan een schimmelinfectie of niet, moet je jezelf wassen met een milde zeep. Was jezelf dagelijkse en vermijd het delen van handdoeken, zeep en andere persoonlijke verzorgingsproducten met iemand anders. Je moet ook je ondergoed wassen in warm water of in een oplossing van azijn en water om de schimmel volledig te elimineren.

Vermijd agressieve zeep

Natuurlijke Zeep

Agressieve zeep en producten voor persoonlijke hygiëne die alcohol bevatten kunnen de vagina irriteren en de natuurlijke pH-waarde veranderen. Als je de symptomen van een schimmelinfectie ervaart, maak dan een vaginale spoeling met een beetje azijn verdund in water. Het azijn zal helpen bij het herstellen van de natuurlijke pH-waarde van de vagina naar de normale 4.5.

Huismiddelen tegen schimmelinfecties

Natuurlijke yoghurt

Yoghurt

Yoghurt is een van de beste remedies voor vaginale schimmelinfecties. Het goedje helpt de natuurlijke zuurbalans te herstellen dankzij de bacteriën die het bevat. Je kunt yoghurt ook extern toepassen of verdunnen met warm water en gebruiken als een spoeling.

Boorzuur

Boorzuur is een voordelige behandeling die vaginale schimmel bestrijdt. Verschillende studies hebben aangetoond dat het effectief is bij het bestrijden van schimmelinfecties. Bereid o nder toezicht van een arts gelatinecapsules voor gebruik als zetpillen door kleine capsules te vullen met boorzuur. Gebruik dit middel eenmaal daags gedurende een week.

Kruidenremedies

  • Als je vaginale jeuk en een brandend gevoel wilt verlichten, bereid dan een rozemarijninfusie en gebruik een handdoek om het extern toe te passen.
  • Een andere optie is om tijmthee te drinken, wat bestaat uit één eetlepel tijm per kop kokend water. Drink 1-4 kopjes per dag.
  • Kaasjeskruid is een geweldige behandeling voor de bestrijding van candida albicans en de symptomen die het veroorzaakt. Deze plant is ideaal voor het verminderen van ontstekingen en ook heeft het een ontspannend en pijnstillend effect. Om het te bereiden kook je gewoon wat bladeren van kaasjeskruid in een liter schoon water. Laat het afkoelen en gebruik het dan als een zitbad voor het vaginale gebied.

Wij hopen dat je dit artikel over de bestrijding van schimmelinfecties nuttig vond!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.