Hoe voorkom je schimmels?

Schimmels zijn micro-organismen die het hele jaar aanwezig zijn, maar voornamelijk in de zomer, omdat de warmte en de vochtigheid een ideale groeiomgeving voor ze is.
Hoe voorkom je schimmels?
Karla Henríquez

Geschreven en geverifieerd door de dokter Karla Henríquez.

Laatste update: 24 augustus, 2022

De gebieden waar schimmels over het algemeen ontstaan zijn de voeten, oksels en lies. Als je overgewicht hebt, kunnen ze ook tussen je huidplooien ontstaan.

Dit komt omdat dit gebied vaak vochtig blijft, doordat je meer zweet of je huid niet goed afdroogt na het baden.

Er bestaat verschillende medicatie die je kan gebruiken om schimmels te elimineren of te voorkomen. Je dokter zal de juiste behandeling voorschrijven na een evaluatie.

Mits goedkeuring van je arts kun je de tips tegen schimmel in dit artikel ook uitproberen.

Aanbevelingen tegen schimmel

voeten
 • Loop niet met je blote voeten op een natte grond. Gebruik niet de schoenen, kleren of handdoek van iemand anders.
 • Als je vaak naar het strand of het zwembad gaat, houd je natte kleren dan niet te lang aan.
 • Droog je lichaam goed af en vooral tussen je tenen, lies en huidplooien. Wrijf niet te hard, het is beter om de handdoek stevig op deze gebieden te houden en zachtjes droog te deppen. Het is niet goed om je lichaam te beschadigen, omdat het dan kwetsbaarder is voor schimmels.
 • Als je voeten zweten, is het beter om talk te gebruiken. Je sokken moeten van katoen zijn om achterblijvend vocht en zweet te voorkomen.
 • Een andere mogelijkheid is om een haardroger te gebruiken voor het gebied tussen je tenen.
 • Zorg voor een goede hygiëne voor je hele lichaam. Vermijd kleren die een goede ventilatie belemmeren. Strakke broeken verhogen de temperatuur en vocht in het vaginale gebied, waardoor schimmels sneller ontstaan.
 • Het beste is om pH-neutrale zepen te gebruiken, aangezien je dan schoon wordt zonder je huid te beschadigen, waardoor het beter micro-organismen kan bestrijden.
 • Doe nooit een pedicure zonder je eigen instrumenten. Het is een perfecte manier om geïnfecteerd te raken met een vervelende schimmel. Investeer in je gezondheid en gebruik altijd je eigen instrumenten.

Als je huid rood wordt en jeukt, is de kans groot dat je schimmels hebt.

Als je gezond bent, veroorzaken schimmels over het algemeen geen grote problemen, maar als je immuunsysteem niet zo sterk is moet je meer op je hoede zijn. Deze micro-organismen zijn erg gevaarlijk voor personen die kanker, diabetes etc. hebben.

Natuurlijke remedies tegen schimmels

knoflook
 • Zout kan erg effectief zijn tegen schimmels. Probeer een warm bad met een kopje zout te nemen.
 • Een andere manier is om een beslag met baking soda en een beetje water te maken. Breng het aan op het gebied met de schimmel, laat het opdrogen, spoel het daarna af en droog het zachtjes af.
 • Knoflook helpt ook bij het elimineren van schimmels. Knoflook bevat twee primaire elementen, naast de vele andere ingrediënten, die verantwoordelijk zijn voor de werking van knoflook: allicine en diallyl disulfide.
 • Gember is ook een goede optie. Je kan het aan je maaltijden toevoegen of in de vorm van een infusie nuttigen.
 • Ook kan je je voeten onderdompelen in warm water met zout en appelazijn.
 • Je moet eveneens minder suiker consumeren, omdat dit de ontwikkeling en groei van schimmels kan bevorderen.

Het is erg belangrijk om naar een dokter te gaan wanneer je denkt dat je schimmels hebt. Op deze manier voorkom je negatieve en gevaarlijke gevolgen voor je gezondheid. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.