7 kleine veranderingen die je helpen afvallen

· 14 mei 2015

Wist je dat zelfs kleine veranderingen als het binnen krijgen van meer proteïnen of geen fruit eten bij bepaalde maaltijden al een enorm effect heeft op je gewicht en je helpt afvallen?Hieronder leggen we zeven verrassend simpele manieren uit om je gedrag te veranderen, zodat je moeiteloos gewicht verliest.

Fruit: Niet tijdens de maaltijd!

Fruit is heel gezond en nodig in elk dieet. Het wordt aangeraden dagelijks twee tot drie stukken verse seizoensvruchten te eten, zodat je voldoende vitaminen, mineralen en vezels inneemt. Maar eet een stuk fruit als dessert en je oefent extra druk op je spijsverteringsstelsel. Dit komt omdat de zuren, suikers gaan fermenteren en in combinatie met de snelle vertering van het fruit ervoor zorgen dat er gassen ontstaan, die leiden tot gewichtstoename. Als je fruit in de voor- of namiddag eet, is het effect totaal tegenovergesteld. Omdat het zo lekker is, heb je minder zin in die iets minder gezonde snack en snoep. Appels en peren kan je wel tijdens een maaltijd eten, deze worden immers als neutrale vruchten beschouwd.

Appels

Eet simpel zonder al te veel te gaan mengen

Je kan een uitzondering maken wanneer je mensen hebt uitgenodigd of uit eten gaat, maar een typische maaltijd bestaat nog steeds uit een groente, een graan of knol en proteïnen. Op deze manier geniet je van een gebalanceerde maaltijd, waarbij alle voedingsstoffen door je lichaam worden opgenomen. Wat hoort er in een dergelijke maaltijd?

Groenten: salade, groente, gazpacho, room, soep, appel of peer

Granen of knollen: rijst, pasta, aardappel, brood etc.

Proteïnen: vlees, vis, eieren, groente, noten of plantaardige proteïnen

Proteïnen zorgen ervoor dat je gewicht verliest

Koolhydraten worden maar al te vaak misbruikt in de vorm van sandwiches, pasta, pizza, gebakjes etc. Koolhydraten geven je energie om een hele dag door te kunnen, maar door er te veel van te eten en te weinig energie te verbruiken, worden ze omgezet in reserves. Hier word je dan dus dikker van. Proteïnerijke diëten kunnen echter ook niet gezond zijn: omdat je te snel gaat afvallen, worden je nieren en lever overbelast en krijg je een jojo-effect. Dit is waarom we een goede portie proteïnen aanraden, zonder hierin te overdrijven. Elke maaltijd moet proteïnen bevatten. Je wil namelijk niet alleen calorieën verbranden, maar ook slanker worden.

Vezels verminderen een opgeblazen gevoel

Vezels zijn essentieel voor het goed functioneren van de organen. Indien je lijdt aan constipatie, diarree of een ander probleem kan dit leiden tot een maagontsteking. Daarom is het aangewezen om dagelijks vezelrijke voeding te eten, bij voorkeur fruit, groenten en volkoren granen. Je moet voldoende water drinken tussen maaltijden door om de hoeveelheid vezels door te spoelen.

Vezelrijke salade

Eet niets in de namiddag

Elk land heeft een eigen leefritme, dat varieert naargelang de seizoenen. Je neem echter geen voedingsstoffen op van wat je tijdens de namiddag of ’s nachts eet. Daarom kom je bij, vat je moeilijk de slaap of overbelast je je lever. Kies ’s avonds voor kruidenaftreksels, plantaardige crèmes, soepen, halfzoet fruit, proteïnen etc.

Niet alle vetten zijn hetzelfde

Wist je dat een gebakje je op een andere manier doet aankomen dan een avocado? Stop met calorieën te tellen! Gezonde vetten zijn essentieel voor je lichaam om je organen, huid en lichaamssappen te onderhouden. De ‘slechte’ vetten bevatten niet zoveel gezonde voedingsstoffen, je lichaam gaat deze daarom omzetten in reserves. Kies voor gezonde vetten uit noten, plantaardige kwaliteitsoliën, vis of eieren en vermijd gehydrogeneerde vetten, gefrituurd eten en vleeswaren.

Leer op de juiste manier te eten

In gewicht aankomen of afvallen hangt niet alleen samen met wat je eet, maar ook hóe je eet.

  • Kauw goed op je eten
  • Eet niet gehaast of wanneer je rechtop staat
  • Rust ongeveer 10 minuten voordat je iets anders doet
  • Drink niet te veel tijdens de maaltijd
  • Eet geen grote hoeveelheden in één keer
  • Geniet van je voeding, maar sta er niet te veel bij stil
Afbeeldingen eigendom van vastfield en diekatrin