Kun je diabetes voorkomen door het eten van grapefruit?

Raadpleeg altijd een specialist voordat je begint met zelfbehandeling, zowel wanneer je reeds eerder in contact kwam met diabetes of nog maar net de diagnose te horen kreeg.
Kun je diabetes voorkomen door het eten van grapefruit?

Geschreven door Francisco María García

Laatste update: 09 augustus, 2022

Diabetes voorkomen, vocht afdrijven en helpen om gewicht te verliezen – grapefruit kan het allemaal denkt men.
Recent onderzoek wijst erop dat dit fruit ingezet kan worden tegen diabetes. Het kan zelfs helpen om de bijwerkingen van bepaalde medicatie tegen kanker verminderen.

Grapefruit: een zeer gezonde fruitsoort

Naast diabetes voorkomen heeft grapefruit nog talloze voordelen in de vorm van voedingsstoffen en vitamines.

Ongeveer 90% van grapefruit bestaat uit water, wat ons een verzadigd gevoel geeft.

 • Grapefruit heeft een positieve werking op de insulinewaarden. Dit komt doordat het minder calorieën bevat dan andere citrusvruchten.
 • Naast veel water zit grapefruit ook boordevol vitamine C, foliumzuur, antioxidanten en mineralen zoals kalium en magnesium.
 • Bovendien biedt grapefruit allerlei voordelen voor ons lichaam. Het bevat bijvoorbeeld zowel citroenzuur, wijnsteenzuur en appelzuur.

Wij raden ook het volgende artikel aan: Gewicht verliezen met grapefruit

Helpt grapefruit om gewicht te verliezen?

Diabetes voorkomen met grapefruitsap
Om met grapefruit het maximale gewichtsverlies te behalen, moet het deel uitmaken van een dieet. Dit moet altijd onder toezicht van een medisch deskundige gevolgd worden.

Dit eetpatroon moet evenwichtig, veelzijdig en op het individu afgestemd zijn.

Grapefruits werken diuretisch maar verbranden op zich geen vet.

Dus zelfs als grapefruits een deel uitmaken van het dieet, zal een gebrek aan beweging en andere activiteiten om af te vallen verhinderen dat je gewicht verliest.

Hoe kan je diabetes voorkomen?

Diabetes voorkomen: pompelmoessap
De Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem (Israël) en het Massachusetts General Hospital (Verenigde Staten) hebben samen grapefruits onderzocht.

Ze ontdekten dat een antioxidant de gevoeligheid voor insuline verhoogde. Meer specifiek gaat het om de stof die te maken heeft met de bittere smaak van grapefruit.

 • De positieve werking komt door een stof met de naam naringenine. Dit komt ook voor in andere citrusvruchten.
 • Deze stof kan een groep enzymen activeren die de lever ondersteunen om vetzuren af te breken.
 • Daarom is het eten van grapefruit zeer gunstig voor diabeten.

De studie analyseerde meerdere werkingen op het glucosegehalte van het bloed. Het onderzoek richtte zich vooral op mensen die leden aan diabetes type 2. Het sap zou even doeltreffend kunnen zijn als metformine. Dit is het meest gebruikte medicijn om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden.

De eigenschappen van grapefruit

Diabetes voorkomen: opengesneden grapefruit
Grapefruit heeft onder andere de volgende eigenschappen:
 • Deze vruchten zijn bijzonder rijk aan vitamine C, bio-flavonoïden en bètacaroteen. Dit zijn stoffen die kunnen helpen om bepaalde vormen van kanker te voorkomen.
 • Het sap van grapefruit bevat vitamines van het B-complex.
 • Het kan helpen om hart- en vaatziekten te voorkomen.
 • Dit fruit kan de bloedsomloop verbeteren. Ook de weerstand van de bloedvaten verbetert en de aderwanden worden versterkt. Daarom kan het ingezet worden tegen spataderen.
 • De vezels bevorderen de spijsvertering. Bovendien is deze vrucht goed voor de urinewegen.
 • Het helpt om het slechte cholesterol te verlagen. Daarnaast helpt het tegen hoge bloeddruk en om allergieën en astma te voorkomen.
 • Dit fruit is niet alleen ideaal voor diabeten maar ook voor mensen die leiden aan hyperglykemie.

Diabetes en prediabetes

Diabetes voorkomen: schrijfjes grapefruit
Net zoals veel andere ziekten is type 2 diabetes beter te beheersen voordat het zich verder ontwikkelt.

De belangrijkste oorzaken van type 2 diabetes zijn erfelijke factoren en obesitas. Bovendien komt het vaker voor bij mensen ouder dan 45.

Wanneer iemand de diagnose prediabetes of voorfase van diabetes krijgt dan is het tijd om zijn of haar levensstijl te veranderen. Zo kan nog voorkomen worden dat de ziekte zich echt ontwikkelt tot diabetes type 2.

Prediabetes komt voor wanneer de suikerspiegel in het bloed hoger is dan normaal. Maar dan zonder de waarden te bereiken die wijzen op diabetes type 2. Ze zijn dus licht verhoogd.

Wanneer komt dit voor? Meestal bij mensen met nuchtere glucosewaarden tussen 6.1 en 7.0 mmol/l.

Bij prediabetes kunnen de aders en het hart reeds aangetast zijn. Het is in dit stadium echter nog steeds mogelijk om het ontwikkelen van diabetes type 2 te voorkomen.

Het is daarom zeer belangrijk om het lichaam te ontgiften. Daarnaast moeten we proberen om af te vallen en een actievere levensstijl aannemen.

Bovendien is een  gezond eetpatroon noodzakelijk. Hierbij kunnen we dus gebruik maken van de gunstige werking van naringenine in grapefruits. Deze stof heeft immers een invloed op hoe ons lichaam medicatie afbreekt. Wist jij dat je in sommige gevallen diabetes voorkomen kunt door zelf een aantal dingen in je leven te veranderen?  


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.