Spataderen kan je voorkomen met 10 handige tips

Doe aan beweging, zorg dat je in vorm blijft en bevorder je algemene gezondheid. Al deze activiteiten helpen ons om overgewicht te voorkomen. Bovendien stimuleren ze de bloedcirculatie. Op eze manier kan je dus spataderen voorkomen.
Spataderen kan je voorkomen met 10 handige tips

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Spataderen worden beschouwd als één van de voornaamste schoonheidsproblemen waarvan vrouwen last hebben. Deze paarsachtige gezwollen aderen verhinderen vrouwen vaak om met zelfvertrouwen bepaalde soorten kleding te dragen. Maar spataderen kan je voorkomen!

Niet alleen het storende uiterlijk van spataderen speelt een rol. Want je moet ook onthouden dat ze een waarschuwing kunnen zijn van problemen van de bloedsomloop. Ze zijn misschien niet altijd ernstig. Toch wijzen ze soms op andere complicaties in de gezondheid. 

Dat is dan ook de reden waarom het erg belangrijk is dat je probeert gezonde gewoonten aan te nemen. Ze zullen zowel de spataderen voorkomen als behandelen. Sommige factoren heb jij niet onder controle. Maar gezonde gewoonten kunnen het risico op spataderen aanzienlijk verminderen.

Wat zijn spataderen?

Spataderen kan je voorkomen

Spataderen zijn verwijde aderen met een kronkelig uiterlijk. Ze ontwikkelen zich als gevolg van de verzwakking van de eenrichtingskleppen die de bloedstroom regelen.

Elke ader kan hieraan lijden. Maar vooral de aderen in het lagere deel van het lichaam worden vaak aangetast. Want het is in dit gebied dat een overbelasting kan optreden als gevolg van bepaalde houdingen.

Spataderen hebben een roodachtige of paarsachtige kleur. Ze zijn gemakkelijk zichtbaar op de huid. Dat is de reden dat we ze als een schoonheidsprobleem beschouwen.

Dit probleem tast vaak de benen en de voeten aan. Dit komt omdat het lagere deel van het lichaam de druk moet dragen van het lichaamsgewicht en de zwaartekracht.

Spataderen kunnen zich ook op elke leeftijd ontwikkelen. Maar ze treden vaker bij volwassenen op. Dit zijn enkele factoren die het ontstaan van spataderen beïnvloeden:

 • Overmatig gewicht en obesitas
 • Zwangerschap
 • Familiegeschiedenis
 • Een slechte houding bij het lopen of zitten
 • Aandoening van de bloedsomloop

Symptomen van spataderen

Vele mensen denken dat gezwollen aderen het enige symptoom van dit probleem zijn. Maar er zijn nog andere tekenen die kunnen wijzen op complicaties:

 • Verhoogde aderen
 • Pijn of een zwaar gevoel in de been
 • Een brandend gevoel, krampen en zwelling in de lagere lichaamsuiteinden
 • Bloeden van de spataderen
 • Veranderingen in de huid of verharding van de aderen

Spataderen kan je voorkomen met tien uitstekende tips

Verbeter je levensstijl. Zet een rem op sommige ongezonde gewoonten. Want spataderen kan je voorkomen. Deze veranderingen doorvoeren is de doeltreffendste manier om het optreden van spataderen te voorkomen of uit te stellen.

1. Vermijd om in dezelfde houding te blijven

Spataderen kan je voorkomen door meer te bewegen

Breng je om één of andere reden te veel tijd staand of zittend door? Probeer je houding dan minstens enkele minuten te veranderen.

Want wanneer je lange tijd in dezelfde houding blijft dan tast dit de bloedcirculatie  aan. Het draagt ook bij tot het optreden van spataderen.

2. Spataderen kan je voorkomen door koude douches te nemen

Misschien kan je dit moeilijk geloven. Maar koude douches zijn één van de beste therapieën om de bloedcirculatie actief te houden. Een hete douche af en toe kan ontspannend zijn. Toch bieden lauwe en koude temperaturen meer voordelen.

3. Draag kleding die past

Wanneer je kleding draagt die te strak zit, en dan vooral jeans, dan verhindert dit de veneuze terugkeer van het bloed. Het verhoogt de kans op spataderen.

 • Kies voor losse kleding die geen druk uitoefent op je lichaam.

4. Blijf op afstand van warmtebronnen

Spataderen kan je voorkomen door uit de buurt van warmtebronnen te blijven

Langdurige blootstelling aan de zon of aan andere warmtebronnen kan problemen veroorzaken met de bloedsomloop. Bovendien kan het tot vochtophoping leiden.

Als je dit schoonheidsprobleem wil vermijden, probeer dan jezelf te beschermen tegen de zon en centrale verwarming te mijden.

5. Spataderen kan je voorkomen door steunkousen te dragen

Steunkousen zijn een therapeutisch kledingstuk. Ze helpen de doorstroming in het lichaam te bevorderen. Op die manier voorkomen ze problemen van de bloedsomloop die een gevolg zijn van deze aandoening.

6. Beperk het gebruik van hoge hakken

Hoge hakken zijn mooi en ze helpen jou om er erg aantrekkelijk uit te zien. Maar als je gedurende lange perioden hoge hakken draagt, dan kan dit zwelling in de benen veroorzaken. Het verhoogt ook de kans op spataderen.

7. Doe aan lichaamsbeweging

Spataderen kan je voorkomen door te trainen

Elke vorm van lichamelijke activiteit is gunstig voor de bloedsomloop. Spataderen kan je voorkomen door een dagelijks trainingsprogramma te volgen. Je kan dit thuis of in de sportschool doen.

8. Verbeter je voedingspatroon

Een gezond voedingspatroon is onontbeerlijk voor een optimale bloedsomloop, zelfs na het verloop van de jaren.

 • Zorg voor vitaminen, mineralen, antioxidanten en vetzuren in je voeding. Want die bestanddelen creëren een evenwicht in het volledige cardiovasculaire systeem.

9. Vermijd overgewicht

Heb je problemen met overgewicht? Dan is het erg belangrijk dat je advies vraagt aan een voedingsdeskundige. Want die kan het dieet ontwerpen dat het best bij jou past.

Vermijd de populaire “wonderdiëten”. Dit kunnen immers averechtse effecten hebben.

10. Drink aftreksels

Spataderen kan je voorkomen met bepaalde theesoorten

Aftreksels maak je met geneeskrachtige planten en specerijen. Ze geven het lymfatische systeem en de bloedsomloop een oppepper. Zo stimuleren ze de verwijdering van gifstoffen die zich in het lichaam opstapelen.

Dit helpt uiteraard om spataderen te voorkomen.

We hebben je in dit artikel een aantal tips gegeven. Maar bedenk ook dat een reeks uitwendige behandelingen beschikbaar zijn die helpen om ontsteking en problemen van de bloedsomloop te verminderen.

Het belangrijkste is dat je snel actie onderneemt zodat het niet tot ernstigere problemen leidt. Maar vergeet voor niet: spataderen kan je voorkomen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.