5 voordelen van het stoppen met het dragen van hoge hakken

Hoge hakken zorgen ervoor dat je benen er langer uitzien, maar ze bemoeilijken ook de bloedcirculatie en zijn een van de oorzaken van spataderen.
5 voordelen van het stoppen met het dragen van hoge hakken

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Hoge hakken zijn enkele van de meest gedragen schoenen onder vrouwen. Hun vorm, kleur en verschillende uitvoeringen zorgen ervoor dat je figuur opvalt. Ze weerspiegelen ook een belangrijk deel van je persoonlijkheid.

Als je ze echter voor een langere tijd gebruikt, of na constant gebruik, ontstaan er neveneffecten voor je gezondheid die je moet overwegen voordat je denkt aan je uiterlijk.

Het is niet slecht om ze af en toe te dragen, maar het is het beste om te voorkomen dat je ze het grootste deel van de tijd draagt. Zodat je niet het risico loopt op het ontwikkelen van problemen met je rug, benen en andere delen van het lichaam.

Zoals we allemaal weten, dragen desondanks veel vrouwen nog steeds dagelijks hoge hakken. Vandaag willen we het hebben over 5 goede dingen die gebeuren wanneer je stopt met het dragen van hoge hakken.

1. Vermijd hoge hakken en je kunt rugpijn voorkomen

Rugpijn

Door gebruik van hoge hakken kantelt je bekken en het zorgt ervoor dat je bilspieren er veel beter uitzien, maar het probleem is dat het de druk op het onderste gedeelte van de rug vergroot, op de spieren in dat gebied.

In sommige gevallen leidt dit tot het ontstaan van een aandoening die spondylolisthesis heet. Dat is wanneer de ene wervel over een andere heen schuift. Dit beschadigt de zenuwen en veroorzaakt hevige pijn.

Zodra je je hoge hakken uit hebt gedaan, keert de rug terug naar zijn oorspronkelijke positie. De pijn en spanning worden dan vrijwel direct minder. Dus hoe minder je hoge hakken draagt, hoe meer je het risico op rugpijn vermindert.

2. Geen achilleshiel meer

Wanneer de hiel omhoog staat in hoge hakken wordt er meer druk uitgeoefend op de hiel. Dit leidt tot een aandoening bekend als achilleshiel.

Mensen met fasciitis plantaris hebben last van een ontsteking van de dikke band die de hiel verbindt met de tenen, waardoor de bestaande pijn nog erger wordt.

Door lagere schoenen te dragen met meer comfort zal je pees niet langer overbelast zijn. Binnen een paar weken neemt de pijn in de pees af en zal deze zijn normale lengte terug krijgen. Alle pijn in de onderste ledematen verdwijnt, omdat je spieren eindelijk overmatige spanning los kunnen laten.

3. Hardlopersknie

Kniepijn

Hardlopersknie is een term die gebruikt wordt door veel deskundigen in de gezondheidszorg om te verwijzen naar verschillende aandoeningen die voorkomen door overbelasting van de knie.

Het is een soort blessure die wordt veroorzaakt door overbelasting bij hardlopers. H et kan echter ook worden veroorzaakt door andere activiteiten die constante flexie van de knie vereisen.

Door het dragen van hoge hakken verplaatst je je zwaartepunt naar voren, waardoor de spanning op de pezen en ligamenten in de knie toeneemt. Hierdoor ontstaat niet alleen intense pijn, maar het veroorzaakt ook ontsteking en problemen met de mobiliteit.

Hoewel er verschillende oorzaken zijn die dit probleem kunnen veroorzaken, moet je ook niet vergeten dat hoge hakken een van deze factoren zijn.

Misschien ook interessant om te lezen:
Dagelijkse gewoonten die kniepijn veroorzaken

4. Betere balans

Het maakt niet uit hoeveel ervaring je hebt in het dragen van hoge hakken, je loopt altijd een groter risico om te vallen en gewond te raken. De overmatige druk op de spieren rond de knie veroorzaakt instabiliteit, waardoor je balans vermindert.

Het lopen op platte schoenen verbetert deze spieren echter en helpt om ze te laten functioneren op de manier waarop ze zijn ontworpen. Dit bevordert de stabiliteit en zorgt voor minder kans op pijn en regelmatig vallen.

5. Voorkomt spataderen

Spataderen

Hoewel er geen wetenschappelijk bewijs is dat er een relatie is tussen het dragen van hoge hakken en spataderen, zijn een aantal deskundigen het erover eens dat ze problemen met de bloedcirculatie veroorzaken.

Gebruik van dit type schoen, de stiletto in het bijzonder, verhoogt de druk op de benen en bemoeilijkt de bloedcirculatie. 

Aangezien je bloed niet goed wordt vervoerd, vormen zich op de lange termijn kleine spataderen, die over het algemeen een ander soort probleem vertegenwoordigen.

Door te kiezen voor platte, comfortabele schoenen en geen hoge hakken zal je bloedcirculatie weer normaal worden, waardoor dit risico afneemt.

Tot slot: we weten dat hoge hakken een elegante, passende accessoire zijn voor sommige gelegenheden, maar het is het beste om het gebruik hiervan zo veel mogelijk te beperken om onnodige risico’s te vermijden.

We weten zeker dat je andere, gezondere alternatieven kunt bedenken om er iedere dag prachtig uit te zien. Denk aan je gezondheid! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • López López, D., García Mira, R., Alonso Tajes, F., & López López, L. (2012). Análisis de la Prevención Podológica. Un estudio a través de Internet. Revista Internacional de Ciencias Podológicas. https://doi.org/10.5209/rev_RICP.2012.v6.n2.39315
  • López López, D., García Mira, R., Alonso Tajes, F., & López López, L. (2010). Análisis del Perfil y Estilo de Vida de las personas con Patologías en los Pies. Revista Internacional de Ciencias Podológicas. https://doi.org/10.1007/s00412-004-0296-2
  • Arias Rivera, S. (2005). Relajación sistemática para aliviar el dolor. Enfermeria Clinica. https://doi.org/10.1016/S1130-8621(05)71079-2

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.