Jouw genen bepalen het uiterlijk van je kind, leer hier meer

Tegenwoordig kan men met grote nauwkeurigheid bepalen hoe je kind eruit zal zien. Om dit te doen, gebruikt men de erfelijkheidsgegevens. Lees in dit artikel hoe deze methode werkt!
Jouw genen bepalen het uiterlijk van je kind, leer hier meer

Geschreven door Ángela Aragón

Laatste update: 24 augustus, 2022

Wanneer je weet dat je een kindje zal krijgen, dan is dat een gevoel dat nergens mee te vergelijken is. Je zal overvallen worden door vragen: heb je alles wat nodig is of zal je baby gezond geboren worden? Je stelt je ook het uiterlijk van je kind voor.

Wat je het meest raakt en emotioneel maakt, is namelijk de vraag hoe je kindje eruit zal zien. Je kan uren doorbrengen met fantaseren over zijn of haar gezicht, de ogen, het haar en zelfs over zijn of haar handen en voeten.

Tegenwoordig kan men op basis van de erfelijkheid met een grote nauwkeurigheid voorspellen hoe het fysieke uiterlijk van je kind zal zijn. Op het vlak van de genetica heeft men heel wat vooruitgang geboekt. Dat geeft je dus de mogelijkheid om nog een beetje meer te fantaseren. Toch valt er nog veel te leren.

Het uiterlijk van je kind hangt nauw samen met je genen

Op basis van de erfelijkheid kun je het uiterlijk van je kind dus voorspellen, dankzij het feit dat er twee soorten genen bestaan:

Dominante genen

Deze genen zitten in je DNAHun naam maakt al duidelijk wat ze doen: ze overheersen de rest. Het gevolg is dat deze genen vaker voorkomen bij je kinderen.

Recessieve genen

Deze genen zijn zwakker. Toch betekent dit niet dat ze uitgerangeerd zijn. Ze komen echter niet voor bij jouw kinderen, maar ze kunnen wel optreden bij hun kinderen.

We nodigen je uit om enkele gegevens te bekijken. Ontdek in dit artikel hoe je op basis van die informatie zo goed als kan bepalen hoe je baby er zal uitzien.

Stap 1: de ogen

Het uiterlijk van je kind hangt nauw samen met je genen

De kleur van de ogen hangt af van de melanine die uit sommige genen komt.

Tijdens de kindertijd zal de concentratie van dit bestanddeel variëren. Dat verklaart ook waarom vele kinderen geboren worden met lichte ogen, om dan uiteindelijk toch bruine of zelfs bijna zwarte ogen te hebben.

Ook interessant om te lezen:
5 dingen die je niet wist over je ogen

Donkere tinten vinden hun oorsprong in het dominante gen. Hou dus rekening met dit gegeven. We leggen uit hoe het werkt:

  • Als beide ouders donkere ogen hebben, dan is er 75% kans dat hun kind dezelfde ogen zal hebben als zij. Er is ook 18% kans dat de ogen van het kind groen zullen zijn. Tenslotte is de waarschijnlijkheid dat de ogen blauw zullen zijn, beperkt tot zo ongeveer 7%.
  • Als je groene ogen combineert met bruine, dan vermindert de kans op donkere ogen met 50%. Tegelijkertijd zal de kans op groene ogen stijgen met 37% en de kans op blauwe ogen met 13%.
  • Hebben de ouders blauwe en bruine ogen, dan is de kans op één van deze kleuren bij het kind 50%.
  • Als jullie allebei groene ogen hebben, dan is er een 75% kans dat je kind ook groene ogen zal hebben. Maar er is ook een 25% kans op blauwe ogen.
  • Hebben jullie groene en blauwe ogen, dan is de kans op beide kleuren even groot.
  • Als de beide ouders blauwe ogen hebben, dan is het bijna zeker dat ook hun kindje blauwe ogen zal hebben. Er is slechts 1% kans dat de ogen groen zullen zijn.

Stap 2: de haarkleur

Het uiterlijk van je kind en dus ook de haarkleur hangt nauw samen met je genen

We zien hier hetzelfde gebeuren als hiervoor. Het donkere gen overheerst. Als dus een van de ouders bruin of zwart haar heeft, dan hebben de kinderen gewoonlijk ook deze haarkleur. Dit heeft te maken met de erfelijkheid.

Maar als je voorouders blond of roodharig waren, dan kunnen ook je kleinkinderen blond of rood haar hebben. Vooral als je partner deze haarkleur heeft, kan dit gebeuren.

Stap 3: de mond

Volle lippen zijn het dominante gen. Tegelijkertijd zorgt het recessieve gen voor dunne lippen. Het resultaat is dat alles er dus op wijst dat de mond van de baby meer zal lijken op de ouder met de meest volle lippen.

Dit zal zo zijn, behalve als een van de grootouders dunne lippen had. In dat geval zou het kind dunnere lippen kunnen hebben.

Stap 5: de neus

Een hoge neusbrug is hier dominanter dan een brede neusbrug als het gaat om het uiterlijk van je kind

Een hoge neusbrug is hier dominanter dan een brede neusbrug. Dat is ook de reden dat sommige mensen de klassieke ‘haakneus’ hebben. Die wordt immers doorgegeven van familielid op familielid binnen dezelfde familie. Maar er bestaan ook andere variaties waarbij er meer verschillen en veranderingen voorkomen.

Stap 6: de morfologie van het gelaat

Gezichten met een ovale vorm en lange gezichten zijn dominanter dan ronde. Tegelijkertijd is het gen voor hoge jukbeenderen recessief.

Met al deze bewijzen kan je je dus op basis van de genen een nauwkeuriger beeld vormen over het uiterlijk van je kind. Vergeet echter niet dat hun fysieke kenmerken zullen helpen om hun persoonlijkheid te vormen.

Een blik is niet alleen de kleur van de ogen, zoals een glimlach ook niet alleen de tanden betreft.

Hoe je kinderen zich zullen gedragen, zal hun fysieke uiterlijk compleet maken. Om hen te leren leven en hun dromen te versterken, raden we je aan om enkele van onze artikelen over deze onderwerpen te lezen.

Kan jij je voorstellen hoe het uiterlijk van je kind eruit zal zien?


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.