5 dingen die je niet wist over je ogen

Wist je dat je oogkleur wordt bepaald door je genen en de hoeveelheid melanine die je in je lichaam hebt?
5 dingen die je niet wist over je ogen
Grecia Morillo

Geschreven en geverifieerd door de dokter Grecia Morillo.

Laatste update: 19 september, 2022

Ogen zijn de vensters van de ziel. Je moet de belangrijkste details over je ogen kennen en weten hoe ze werken, wat het betekent als je ogen een bepaalde kleur hebben en andere aspecten die je misschien nog niet kent.

Afgezien van emoties, stemmingen en andere dingen, decoderen onze ogen vele aspecten van ons lichaam.

Onze ogen zijn uniek, omdat ze al onze gevoelens weerspiegelen, waardoor ze een van onze belangrijkste gelaatstrekken zijn.

Maak kennis met alles wat je nog niet wist over je ogen en ontdek in zijn geheel het wonder van dit onmetelijk nuttige deel van het lichaam.

Wat kun je met je ogen doen?

  • Opmerken van visuele afbeeldingen
  • Ze laten het humeur zien aan anderen
  • Reguleren het licht van wat je ziet
  • Oefen oogspieren met beweging

Je zal ook geïnteresseerd zijn in: Wazig zicht natuurlijk aanpakken

5 dingen die je niet wist over je ogen

1. Van binnen zien

Vrouw met groen oog
Naast dat het een van de fysiologische kenmerken is die deel uitmaakt van onze gelaatstrekken, staan de ogen ons ook toe om objecten van buitenaf te zien door hun beelden via het netvlies te reflecteren.

Hun belangrijkste functie omvat echter nog vele andere aspecten en is zelfs de beste weerspiegeling van de gemoedstoestanden van elke persoon, omdat ze met precisie vreugde, droefheid en melancholie tonen.

2. Net als bij camera’s wordt het gezichtsvermogen gemeten in megapixels

Als je een van die mensen bent die altijd vraagt naar de megapixels van een tv of camera, dan heb je je waarschijnlijk al afgevraagd wat ogen hebben om iets zo duidelijk en in de beste kwaliteit te kunnen zien?

Het blijkt dat het menselijk oog 576 megapixels heeft.

Ze zijn een systeem dat zo is gedefinieerd dat ze elke vorm van huidige beeldtechnologie overtreffen en ze bieden ook het beste beeld, vooral in het geval van mensen die geen defecten hebben die het gezichtsvermogen verminderen.

3. Ogen kunnen verschillende kleuren hebben

Bruin groene ogen met lange wimpers
De iris heeft invloed op je oogkleur en het is een bekend feit dat irissen niet allemaal dezelfde kleur hebben. Er is een breed scala aan kleurtinten die de ogen van een persoon kunnen hebben, afhankelijk van erfelijkheid en ook genetische factoren.

Er is een bepaald element dat precies bepaalt wat de kleur van de iris is. Het hangt namelijk volledig af van de hoeveelheid melanine die een persoon in zijn lichaam heeft.

Melanine is een natuurlijk pigment dat niet alleen verantwoordelijk is voor de kleur van onze huid en haar, maar ook voor onze ogen.

Melanine dat licht door de iris reflecteert, kan zo’n donkere tint hebben dat het een koffiekleur aan de ogen toevoegt. Het kan echter ook lichter zijn, waardoor de ogen groen, blauw of honingkleurig worden.

4. Tekenen van alcoholisme

Hoewel het misschien raar lijkt, kan de kleur van je ogen een onmiddellijk teken zijn van je alcoholgebruik.

Volgens een onderzoek uit 2015 is de kleur die wordt weerspiegeld in de iris van het oog een goede indicator van alcoholisme.

We raden je aan om het volgende ook te lezen: Negen dingen die in je pupillen te zien zijn

5. Je pupil verwijdt en vernauwt zich

Bruin oog met zichtbare pupil
Dit is een andere eigenaardigheid die je waarschijnlijk niet wist over je ogen. Met een eenvoudige lichtflits kun je zien hoe je pupil zich voortdurend verwijdt en ook weer vernauwt.

Wanneer je een sterk licht dichterbij je oog brengt, is de onmiddellijke reactie van de pupil om zich te vernauwen. Het zal op de tegenovergestelde manier reageren wanneer het licht wordt weggenomen.

Geconfronteerd met de enorme hoeveelheid licht en verlichting die om ons heen bestaat, hebben onze ogen verschillende reacties op licht om zich aan te passen aan elke soort omgeving zonder onze visie te beïnvloeden of de manier waarop we dingen zien te veranderen.

Uitgelichte afbeelding is met dank aan wikiHow.com © 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.