Wazig zicht natuurlijk aanpakken

Heel wat mensen hebben dagelijks te kampen met het probleem van wazig of diffuus zicht, een gezichtskwaal die verschillende oorzaken kan hebben en die je beter niet ongemoeid laat. Ervaar je hierbij ook hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid en misselijkheid dan is het zeer belangrijk de reden van deze aandoening op te sporen en snel te behandelen.
Wazig zicht natuurlijk aanpakken

Laatste update: 21 november, 2018

Herken je dat, een wazig zicht? Je kunt voorwerpen niet meer goed van elkaar onderscheiden en gezichten van mensen worden wazig. Of je ervaart problemen tijdens het lezen van een boek. En tot overmaat van ramp kun je de letters op het computerscherm niet meer duidelijk onderscheiden.

Al met al is het waarschijnlijk tijd om een oogarts te raadplegen. In dit artikel worden alvast enkele weetjes over wazig zicht beschreven en enkele tips meegegeven om het te behandelen.

Wat veroorzaakt wazig zicht?

Het lijstje beschrijft de meest voorkomende oorzaken van wazig zicht en de symptomen die hierbij optreden.

Astigmatisme, bijziendheid en verziendheid

Astigmatisme is een aandoening van het oog dat wazig zicht als gevolg heeft. Het hoornvlies heeft een ietwat onregelmatige vorm, waardoor het zicht op elke afstand wazig wordt. Het gaat vaak samen met verziendheid en bijziendheid.

Cataract

Cataract treedt vooral op vanaf de leeftijd van 6o en geeft soms helemaal geen symptomen. Toch komt vaak een opaalachtig vlies over de ogen, een vertroebeld zicht, lichtgevoeligheid, dubbel zicht voor. Het gezichtsvermogen functioneert dan steeds slechter.

Controle van de Ogen

Diabetes

Ook een verstoord evenwicht in de bloedsuikerspiegels heeft als symptoom een verstoord of wazig zicht. Heb je te kampen met diabetes, dan weet je vast dat het volgen van de noodzakelijke leefregels essentieel is om de achteruitgang van het gezichtsvermogen tot blindheid aan toe, tegen te gaan.

Ziekte van Graves

Deze aandoening van de schildklier uit zich via symptomen zoals:

  • gewichtsverlies en verhoogde eetlust,
  • snelle hartslag,
  • hoge bloeddruk,
  • tremoren
  • wazig zien.

Multiple sclerose

Multiple sclerose is een aandoening van het centraal zenuwstelsel die vaak de kop opsteekt bij jong volwassenen. Het komt tweemaal zoveel voor bij vrouwen dan bij mannen. De ziekte gaat vaak samen met een verscheidenheid aan klachten omtrent slecht zicht.

Het wazig zien valt hieronder. Andere klachten zijn gevoelsstoornissen zoals prikkelingen of elektrische ontladingen, evenwichts- en loopstoornissen en problemen ter hoogte van de blaas.

Hypoglycemie

Als de bloedsuikerspiegel plots daalt, dan kan ook plots wazig zicht optreden. Ook beven, angstgevoelens, dubbel zicht, concentratieverlies en zelfs stuiptrekkingen kunnen daardoor optreden.

Cataract

Migraine

Hevige hoofdpijn als gevolg van een neurologische oorzaak of hevige spierspanning gaat eveneens samen met het troebel worden van het gezichtsvermogen. Ook misselijkheid, gevoeligheid aan licht, pijn aan de ogen en braken zijn symptomen die bij een migraineaanval kunnen optreden.

Hoge bloeddruk en glaucoom

Zowel een verhoogde bloeddruk als een te hoge druk in de oogbol zorgen er voor dat het gezichtsvermogen niet scherp meer is. Een te hoge bloeddruk kan verder nog aanleiding geven tot flauwvallen, gedeeltelijk of volledig gezichtsvermogen en een versnelde hartslag of tachycardie.

Hoe kun je wazig zicht vermijden?

Heb je regelmatig last van de symptomen die hierboven beschreven worden, dan is het belangrijk een arts te raadplegen. Die kan nagaan wat de precieze oorzaak van je klachten is. Heb je af en toe te maken met één van deze klachten, dan kunnen de volgende tips goed van pas komen om dit kwaaltje aan te pakken.

Vermijd stressvolle situaties

Dit zal je helpen om een verhoogde bloeddruk en spanning te ontwijken. Beiden kunnen er namelijk ook voor zorgen dat je minder scherp gaat zien. Je voelt je gelijk meer ontspannen en gaat scherper zien.

Hoge bloeddruk en verhoogde druk in het oog zijn de belangrijkste tegenstanders van een goed zicht. Ga op zoek naar methodes die jou helpen om kwaadheid, druk en angsten aan te pakken. Zo veroorzaken deze niet langer lichamelijke gezondheidsproblemen.

Brandende Ogen

Ontspan de ogen

Heb je ook al gemerkt dat na enkele uurtjes voor het computerscherm of aan de laptop je ogen moe aanvoelen en dat je minder scherp gaat zien? Blijf rustig en sluit je ogen gedurende enkele minuutjes om ze te ontspannen.

Een andere methode om de ogen te ontspannen is rechtop staan en je wijsvinger voor je ogen houden. Zoom vervolgens in en uit op de wijsvinger, herhaal dit een paar keer en beweeg vervolgens de vinger van links naar rechts en laat je blik de beweging volgen. Let erop dat enkel de ogen de beweging maken en het hoofd stil gehouden wordt.

Focus en niet-focus

Kies een voorwerp uit in je omgeving en laat je ogen op dit voorwerp focussen. Wissel vervolgens naar het niet-focussen en kijk naar de omgeving en voorwerpen rondom het voorwerp. Herhaal dit enkele keren.

Een van de oorzaken van wazig zicht is namelijk dat we niet gewend zijn de blik op één voorwerp te richten. We nemen voortdurend de hele omgeving in ons op door het overaanbod aan visuele prikkeling dat we dagelijks in het moderne leven ondergaan.

Let op wat je eet

Natuurlijk weet je al dat water de beste manier is om het lichaam én de ogen gehydrateerd te houden. Water zorgt er eveneens voor dat het lichaam opgestapelde afvalstoffen efficiënt afvoert uit de lever. Een orgaan dat rechtstreeks in verbinding staat met de ogen.

Heb je af en toe last van wazig zicht, kies dan voor een vetvrij dieet en vermijd gefrituurde snacks.

Drink regelmatig boldothee en volg gedurende een periode een reinigend dieet op basis van gestoomde of halfgaar gekookte groenten zoals broccoli, spinazie en snijbiet met volkorenrijst. Laat vlees, vet en zuivel even aan de kant. Verhoog tegelijkertijd je inname van vitamine C en A.

Eet daarom voldoende wortelen, citrusvruchten en papaja. Je kunt deze verwerken in lekkere smoothies die je als dessert na een gezonde lunch kunt serveren.

Kies voor gezonde leefgewoontes

Waarom geen gebruik maken van een groter lettertype op je scherm, zodat je de pc niet telkens dichterbij hoeft te schuiven? Lees enkel bij voldoende licht om het voortdurend samenknijpen van de ogen te vermijden, laat minstens één meter tussen je zitplaats en de televisie en draag een goede zonnebril tijdens je lunchpauze of op weg naar huis om je ogen voldoende rust te gunnen.

Denk er bovendien aan af en toe deze oogvermoeiende activiteiten aan de kant te schuiven en eventjes uit te waaien aan zee, in het bos of op het platteland. Daar krijgen je ogen even de kans een panoramisch zicht op te nemen en krijgen ze een welverdiende pauze weg van beeldschermen, kunstlicht en het visuele overaanbod uit onze dagelijkse omgeving.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.