Symptomen van een nierontsteking bij vrouwen

11 februari 2016
Wanneer je een nierontsteking hebt, wordt je stukje bij beetje vertraagd en zal je merken dat je vermoeidheid steeds erger wordt.

Vanwege de anatomie van vrouwen zijn we vatbaarder voor een nierontsteking. Een simpele urineweginfectie kan al gecompliceerd worden, een van de nieren bereiken en de onaangename consequenties veroorzaken die sommige van ons helaas al kennen.

1. Wat veroorzaakt een nierontsteking?

NierenJe symptomen verschijnen waarschijnlijk erg plotseling en veranderen van de ene op de andere dag zonder waarschuwing. De meeste vrouwen zijn verrast wanneer een nierinfectie wordt vastgesteld, maar ze verschijnen om veel redenen. Let op:

 • De meest voorkomende oorzaak is een blaasontsteking die nooit goed is genezen. Soms komt dit doordat je niet de juiste behandelingsroutine volgt. Veel vrouwen proberen bijvoorbeeld zelfmedicatie en dat is zeker weten geen goed idee. Er is een geschikt antibioticum voor elke soort bacteriën die een ontsteking veroorzaken, want ze zijn niet allemaal hetzelfde. Het is dus belangrijk om naar je huisarts te gaan, zodat je blaasontsteking volledig kan genezen voordat deze bij de nieren terecht kan komen.
 • Vanwege onze anatomie zijn vrouwen over het algemeen vatbaarder voor deze ontstekingen. Vanwege dit feit is het belangrijk om een goede hygiëne te behouden, zodat je ze kan vermijden. Maar pas op, want als je ‘daar beneden’ teveel schoonmaakt, dan kan je de goede bacteriën verwijderen die de natuurlijke balans van het lichaam helpen behouden. Je zou altijd voorzichtig moeten zijn tijdens geslachtsgemeenschap om te voorkomen dat je een ontsteking krijgt.
 • Polycystische nieren kunnen ook de oorzaak van deze ontstekingen zijn.
 • Diabetes is een andere factor die je zou moeten overwegen.
 • Een geschiedenis van nierstenen is zeker weten een veroorzaker van nierontstekingen.
 • Een slechte verdediging of verzwakt immuunsysteem is een andere risicofactor.

2. Symptomen van een nierontsteking

Rugpijn

1. Onverklaarbare vermoeidheid

Vermoeidheid wordt steeds erger. Het is heel normaal om dagen te hebben dat we ons vermoeider voelen dan normaal, zoals bijvoorbeeld tijdens onze menstruatie, als je migraine hebt… Bij een nierontsteking merk je echter dat je na verloop van tijd helemaal geen kracht meer hebt. Het is net alsof je aangereden bent door een trein en je voelt je alleen wat beter wanneer je gaan zitten of liggen.

 • De vermoeidheid zal progressief zijn, wat inhoud dat het elke dag erger wordt en er geen dag is dat je je in een keer beter voelt.
 • Het is niet gerelateerd aan stress of de hoeveelheid fysieke beweging die je doet.
 • Geen enkel medicijn laat je beter voelen en je vindt het moeilijk om je dagelijkse taken af te ronden.

2. Verschillende soorten pijn

Nierontstekingen veroorzaken over het algemeen verschillende soorten ongemak, die je zou moeten leren herkennen:

 • Pijn aan beide kanten van de buik.
 • Pijn die soms uitstraalt naar de lies. Op het gebied drukken geeft tijdelijke verlichting.
 • Hevige pijn in de onderrug, die aan één kant zit. Het voelt als een hete discus in het gebied.
 • Periodieke maar zware hoofdpijn.

3. Veranderingen in de urine

 • Een veel voorkomend symptoom van een nierontsteking is de constante behoefte om naar het toilet te gaan. Elke keer nadat je geplast hebt, heb je het gevoel dat je weer moet.
 • De urine krijgt een andere kleur, net als cola. Dit is een teken dat er mogelijk bloed of pus in zit.
 • De simpele taak van urineren is aardig pijnlijk.

4. Pas op voor koorts

Een paar graden koorts kan al een waarschuwing zijn dat er iets gaande is in het lichaam en dan voornamelijk een ontsteking. Als je een van de bovenstaande symptomen en koorts hebt, dan moet je snel naar de huisarts gaan. Het is meestal een duidelijk teken dat je last hebt van een nierontsteking.

5. Verlies van eetlust

Vaak zal je extreme vermoeidheid gepaard gaan met een verlies van eetlust. Je hebt nergens zin in, zelfs niet een simpele salade. Wat nog meer voorkomt is dat je erg dorstig bent. Dat komt omdat ontstekingen het lichaam meer uitdrogen, waardoor je meer hunkert naar vloeistoffen.

6. Snelle hartslag

Een snelle hartslag of tachycardie is een direct gevolg van koorts en een ontsteking. Het lichaam reageert snel op de aanval en dit zorgt ervoor dat je hart sneller gaat werken. Dit zorgt ook voor de vermoeidheid.

7. Misselijkheid en overgeven

Als je het stadium van misselijkheid en overgeven hebt bereikt, dan is dit een teken van een meer gevorderde nierontsteking. Je zal beginnen om problemen te krijgen met je spijsvertering en intolerant worden voor bepaalde voedingsmiddelen. Dit kan leiden tot meer zwakheid, rillingen, vermoeidheid en nog meer…

Probeer te voorkomen dat het zo ver komt. Je kan een nierontsteking vaak redelijk vroeg ontdekken als je last hebt van koorts, vermoeidheid, pijn in de onderrug en bloed in je urine.

Buikpijn

Onthoud altijd dat je huisarts degene moet zijn die de geschiktste en juiste behandelingsroutine voorschrijft. Normale antibiotica is vereist om een nierontsteking te behandelen, maar volg desalniettemin altijd het advies van een medische professional op.

Zorg er ondertussen voor dat je goed eet, voldoende rust en de hoop niet verliest. Je zal volledig herstellen!

Bekijk Ook