Tips om blaasontsteking te voorkomen en behandelen

Blaasontsteking, ook wel bekend als urineweginfectie, is een infectie van de blaas die veroorzaakt wordt door een bacterie.
Tips om blaasontsteking te voorkomen en behandelen

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Een blaasontsteking kan vaak pijnlijk en vervelend zijn en door verschillende redenen ontstaan, vaak door medicatie, slechte hygiëne of andere ziektes. Leer in dit artikel hoe je blaasontsteking kan behandelen en voorkomen.

De normale behandeling van deze infectie is met antibiotica, maar er zijn echter voedingsmiddelen die zouden kunnen helpen om het te bestrijden, zoals diuretica en antioxidanten.

Symptomen

  • Buikpijn
  • Branderige sensatie tijdens het plassen
  • Rillingen
  • Algemene malaise
  • Koorts

Tips om blaasontsteking te voorkomen

1. Drink voldoende water

water

Je lichaam heeft voldoende water nodig om goed te kunnen functioneren. “Water” vind je ook in infusies, thee, soepen, drankjes en over het algemeen alles dat een vloeistof is en je lichaam hydrateert.

Als je een blaasontsteking hebt, drink dan zoveel mogelijk water. Soms is dit de beste remedie, omdat je via de urine bacteriën kunt uitscheiden. Probeer dus voldoende water te drinken!

2. Wacht niet met naar het toilet gaan

Het slechtste wat je kan doen is te lang wachten met naar het toilet gaan. Dit zorgt ervoor dat je blaas zwakker wordt. Het is belangrijk dat je je lichaam de mogelijkheid geeft om de afvalstoffen te elimineren.

3. Probeer een uitstekende hygiëne aan te houden

blaas-2

Elke factor die voor meer vocht in het vaginale gebied zorgt, kan deze infecties veroorzaken. Laten we beginnen bij het gebruik van een intieme beschermer.

Veel specialisten hebben hun vraagtekens hierbij gezet, omdat ze gerelateerd zijn aan verscheidene vaginale infecties, omdat ze kunnen zorgen voor meer vocht en zweet in de vulva.

Als je de beschermer niet constant vervangt, kunnen externe infecties ontstaan, die genoeg tijd hebben om de urineweg binnen te dringen.

4. Draag ondergoed dat niet te strak is

Dit is niet aanbevolen, omdat je genitale gebied droog moet blijven. Iets straks dragen zal je lichaamstemperatuur verhogen en zorgt ervoor dat je gaat zweten. Zoals we eerder al zeiden, moet je veranderingen in temperatuur of pH het beste vermijden voor je vaginale gebied.

Wanneer moet je naar de dokter gaan

Neem contact op met je dokter wanneer de volgende complicaties ontstaan:


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.