Tips om blaasontsteking te voorkomen en behandelen

· 2 augustus 2015

Blaasontsteking, ook wel bekend als urineweginfectie, is een infectie van de blaas die veroorzaakt wordt door een bacterie. Dit probleem kan vaak pijnlijk en vervelend zijn en door verschillende redenen ontstaan, vaak door medicatie, slechte hygiëne of andere ziektes. Leer in dit artikel hoe je blaasontsteking kan behandelen en voorkomen.

De normale behandeling van deze infectie is met antibiotica, maar er zijn echter voedingsmiddelen die kunnen helpen om het te bestrijden, zoals diuretica en antioxidanten, omdat deze de verwijdering van vocht stimuleren.

Symptomen

 • Buikpijn
 • Brandende sensatie tijdens het plassen
 • Rillingen
 • Algemene malaise
 • Koorts

Tips om blaasontsteking te voorkomen

Drink voldoende water

water

Je lichaam heeft voldoende water nodig om goed te kunnen functioneren. “Water” refereert ook aan infusies, thee, soepen, drankjes en over het algemeen alles dat een vloeistof is en je lichaam hydrateert. Als je een blaasontsteking hebt, drink dan zoveel mogelijk water. Soms is dit de beste remedie, omdat voor het genezen van blaasontsteking de bacterie verwijderd moet worden en de urine is hier verantwoordelijk voor. Probeer voldoende water te drinken!

Extra suggesties:

 • Drink een glas water met twee eetlepels appelazijn voor elke maaltijd.
 • Drink een peterselie-infusie op een lege maag.
 • Kook voor het slapen gaan twee eetlepels kamille en drie rauwe teentjes knoflook in een liter water. Wacht totdat het afgekoeld is en was vervolgens je vaginale gebied met een handdoek.
 • Drink drie glazen cranberrysap per dag. Dit is uitstekend voor je lichaam, omdat het een stof bevat die voorkomt dat bacteriën vast blijven zitten aan de wanden van het urinewegstelsel, wat helpt bij het elimineren van bacteriën via de urine.
 • Kook twee eetlepels tijm en twee eetlepels rozemarijn in een liter water. Was je vaginale gebied met een doek.
 • Kook één eetlepel polei in een kopje water en drink het na elke maaltijd.

Wacht niet met naar het toilet gaan

Het slechtste wat je kan doen is te lang wachten met naar het toilet gaan. Dit zorgt ervoor dat je blaas zwak wordt door het vasthouden van urine. Het is belangrijk dat je je lichaam de mogelijkheid geeft om de afvalstoffen te elimineren, die het niet nodig heeft.

Zorg voor warmte

Verwarm een beetje water en maak er een handdoek nat mee. Pas op dat het niet te heet is en plaats de handdoek op je buik, over het gebied van je blaas. Dit helpt om pijn te verzachten en ontsteking en zwelling te bestrijden. Het is ook erg goed om spierspanning te verlichten.

Probeer een uitstekende hygiëne te hebben

blaas-2

Elke factor die voor meer vocht in het vaginale gebied zorgt, kan deze infecties veroorzaken. Laten we beginnen bij het gebruik van een intieme beschermer. Veel specialisten hebben hun vraagtekens hierbij gezet, omdat ze gerelateerd zijn aan verscheidene vaginale infecties, omdat ze kunnen zorgen voor meer vocht en zweet in de vulva. Als je de beschermer niet constant vervangt, kunnen externe infecties ontstaan, die genoeg tijd hebben om het urinewegstelsel binnen te dringen.

Laten we het nu eens hebben over seksuele relaties, aangezien daarbij een goede hygiëne ook erg belangrijk is om blaasontsteking te voorkomen. Vraag je partner om de intieme gebieden goed schoon te maken en onthoud dat een condoom gebruiken goed is. Neem een douche wanneer je klaar bent met de seks, omdat de vloeistoffen die achterblijven ook infecties kunnen veroorzaken.

Strak ondergoed dragen

Dit is niet aanbevolen, omdat je genitale gebied droog moet blijven. Iets straks dragen zal je lichaamstemperatuur verhogen en zorgt ervoor dat je gaat zweten. Zoals we eerder al zeiden, is het vermijden van veranderingen in temperatuur of pH het beste voor je vaginale gebied.

Wanneer moet je naar de dokter gaan

Neem contact op met je dokter wanneer de volgende complicaties ontstaan:

 • Overgeven
 • Rillingen
 • Bloed in de urine