De menstruatiecup, het alternatief voor tampons

· 11 juni 2015

We horen vaker en vaker over de negatieve effecten van tampons op de gezondheid, door sommige giftige stoffen die erin zouden zitten. Maar vrouwen willen niet aan comfort inboeten. Welke opties hebben we?Lees meer over de menstruatiecup: een ecologisch, economisch, comfortabel en, misschien nog het belangrijkste, gezond alternatief voor tampons!

Risico’s van tampons

Er wordt beweerd dat tampons enkele giftige componenten in hun samenstelling bevatten.

Één van deze schadelijke componenten is asbest, een mineraal dat menstruele bloedingen doet toenemen. Hierdoor ga je dan méér tampons gebruiken. Asbest is ook kankerverwekkend. Omdat de tampons in contact komen met het baarmoederslijmvlies, wordt dit direct opgenomen in je bloedsomloop.

Een andere giftige stof is dioxine, die gebruikt wordt om de vezels in tampons witter te maken. Dit is ook een kankerverwekkende stof en kan je immuun- en voorplantingssysteem aantasten. Het kan ook endometriose veroorzaken. Verschillende studies en zelfs organisaties ijveren tegen de tampon omwille van deze gevaarlijke stof.

Als laatste giftige stof is er ook viscose, een absorberende component, dat je lichaam een giftige shock kan toebrengen.

Dus waarom zijn tampons dan niet verboden?

Omdat tampons niet als consumeerbare goederen worden beschouwd, wordt er vaak geen rekening gehouden met hun toxiciteit. Veel vrouwen gebruiken echter op regelmatige basis tampons. We kunnen aan de hand van het aantal uren dat een tampon wordt gebruikt, gaan schatten hoe giftig deze stoffen effectief zijn.

Maandverband bevat helaas ook dioxine. Gelukkig komt het via deze manier niet in direct contact met je vagina.

Je kan wel ecologische tampons vinden, gemaakt uit 100% ongebleekt katoen. Het nadeel is dat deze nogal duur kunnen zijn.

De menstruatiecup

Gelukkig bestaat er een alternatief voor de conventionele tampon of maandverband: de menstruatiecup. Het is gemaakt uit siliconen, in de vorm van een cup. De cup is buigzaam, zodat je hem gemakkelijk in je vagina kan inbrengen. Eenmaal op z’n plaats vangt het je bloed op, zonder het te absorberen. Als je hem uitneemt kan je het gewoon in het toilet ledigen. Was het uit met zeep en water en je kan hem opnieuw gebruiken.

Na je menstruatie doe je er goed aan de cup te steriliseren in kokend water en deze te bewaren dan tot je volgende menstruatie. Je kan hem ook steeds wassen met waterstofperoxide, azijn of een natuurlijke zeep.

menstruatiecup 2

Voordelen van een menstruatiecup:

  • Het is ecologisch. De cup is gemaakt uit siliconen, dat om en nabij tien jaar kan meegaan.
  • Het is economisch. Je hoeft het niet weg te gooien na elk gebruik.
  • Het is praktisch. Omdat je de cup op dezelfde wijze gebruikt als een tampon, hoef je je gewoonten niet te veranderen.
  • Het is preventief tegen infecties zoals een blaasontsteking – in tegenstelling tot maandverband.
  • De meeste cups hebben een inhoud van 30 ml. Dit is meer dan een derde van een totale menstruatiecyclus. Daarom hoef je het minder vaak te vervangen dan een tampon of maandverband.
  • Het helpt je om op een positieve manier met je menstruatie om te gaan, zonder taboes. Je leert je eigen cyclus en het natuurlijke ritme van je lichaam kennen.

Soorten cups

Er zijn verschillende merken menstruatiecups. Je vindt deze gemakkelijk in een natuurwinkel of op het internet.

In het algemeen zijn er twee maten. De ene voor jongere vrouwen, die nog geen kinderen hebben gehad en een andere die iets groter is, voor oudere vrouwen of moeders.

menstruatiecups

Hoe gebruik je de menstruatiecup?

Je krijgt steeds gedetailleerde instructies bij je aankoop. Ook op het internet vind je video’s die je kunnen helpen. Het gaat als volgt: plooi het brede gedeelde dubbel, zodat je het gemakkelijk kan inbrengen. Als dit is gelukt kan je het loslaten, zodat het weer opent. Om het er terug uit te halen trek je zachtjes aan het lipje.

Het lijkt misschien moeilijk in het begin, maar je leert al gauw de kneepjes van het vak!

Afbeeldingen eigendom van Zane Selvans en Greencolander.