Waarom moet je een uitstrijkje laten maken?

Het humaan papillomavirus is de meest voorkomende aandoening in het voortplantingssysteem. Het is zelfs zo dat de meeste seksueel actieve mannen en vrouwen het op een punt in hun leven zullen oplopen. Sommigen krijgen zelfs last van terugkerende infecties.
Waarom moet je een uitstrijkje laten maken?

Laatste update: 19 oktober, 2018

Heb jij weleens een uitstrijkje laten maken?

Wat is een uitstrijkje?

Een uitstrijkje laten maken houdt in dat er gebruik wordt gemaakt van een methode om cellen van de baarmoederhals af te nemen. Deze cellen kunnen vervolgens worden geanalyseerd onder een microscoop. Zodoende kan een gynaecoloog onder andere kankercellen in de baarmoederhals detecteren.

Wanneer moet je een uitstrijkje laten maken?

Waarom moet je een uitstrijkje laten maken

Elke vrouw die seksueel actief is, moet een uitstrijkje laten maken. In principe zou je dit vanaf je 30ste om de vijf jaar moeten laten doen, tot je ongeveer 69 jaar oud bent.

Wat is de baarmoederhals?

De baarmoederhals is een opening aan de ingang van de baarmoeder. Met andere woorden, het is het kanaal dat het verbindt met de vagina tijdens de bevalling.

Wat gebeurt er tijdens het maken van een uitstrijkje?

  • Eerst wordt er een speculum, ook wel een eendenbek, in de vagina ingebracht. Een speculum is een instrument gemaakt van metaal of plastic dat wordt gebruikt om de vagina open te houden.
  • De gynaecoloog gebruikt daarna een kleine spatel om het slijm van de ectocervix te schrapen, om een ​​klein monstertje te krijgen.
  • Tot slot wordt er door middel van een klein borsteltje een ​​monster verzameld uit de endocervix.

Hieronder geven we je een aantal redenen waarom je er niet over moet twijfelen om een uitstrijkje te laten maken.

1. Voorkom verspreiding van het humaan papillomavirus (HPV)

Vrouw met vaginale infectie

Dit virus tast huidcellen direct aan.

Er bestaan verschillende soorten HPV. Eigenlijk zijn er ongeveer 40 soorten virussen die de geslachtsdelen aantasten.

Zowel mannen als vrouwen kunnen dit virus oplopen. Het is echter alarmerend om te weten dat dit virus bij vrouwen kan leiden tot baarmoederkanker.

Wat is baarmoederkanker?

Dit type kanker komt vooral voor in de baarmoederhals. Het kan zich echter ook in andere delen van het lichaam uitzaaien. Het ontwikkelt zich meestal langzaam. Het duurt ongeveer 10 tot 15 jaar voordat de abnormale cellen kankerachtig worden.

Gelukkig helpen uitstrijkjes ook de vroege tekenen van baarmoederkanker op te sporen.

Symptomen

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn infecties veroorzaakt door HPV meestal asymptomatisch. Helaas is het zo dat als je deze infecties niet bijtijds behandelt, ze kanker kunnen veroorzaken.

In een meer gevorderd stadium kunnen zich de volgende symptomen voordoen:

  • Abnormale menstruatie en vaginale bloedingen.
  • Pijn in de rug, benen en bekken.
  • Vermoeidheid.
  • Gewichtsverlies.
  • Gebrek aan eetlust.
  • Onaangenaam ruikende vaginale afscheiding.
  • Zwelling in één been.

2. Op tijd ontstekingen in de baarmoederhals opsporen

Het vrouwelijke voortplantingssysteem

Een ontstoken baarmoederhals wordt ook wel cervicitis genoemd. De baarmoederhals is het onderste deel van de baarmoeder en loopt langs het cervicale kanaal. Dit is het kanaal waar menstruatiebloed doorheen gaat voordat het de vagina bereikt.

Een uitstrijkje kan pathologische veranderingen detecteren, of, als die er niet zijn, de aanwezigheid van baarmoederhalsslijm.

3. Genitale wratten opsporen

Vrouw bij de gynaecoloog

Vrouwen kunnen soms last krijgen van genitale wratten aan de buitenkant van de huidplooien rond de vagina. De wratten kunnen plat of dik zijn. Ze zijn vleeskleurig en lijken eigenlijk een beetje op bloemkool.

Wratten in de baarmoederhals kunnen alleen door middel van een uitstrijkje worden gedetecteerd. Meestal veroorzaken ze namelijk geen symptomen.

Wat gebeurt er als de resultaten niet normaal zijn?

Abnormale cellen in de baarmoederhals worden ook wel dysplasie of precancereuze laesies genoemd. Als dit soort cellen worden gedetecteerd, moet de patiënt naar een arts om de diagnose te bevestigen. Daarna zal ze zo snel mogelijk met de behandeling moeten beginnen.

Je klaarmaken om een uitstrijkje te laten maken

Een uitstrijkje laten maken
  • Om te beginnen moet je weten dat je geen uitstrijkje kunt laten maken als je ongesteld bent. Het is het beste om dit vijf dagen na je ongesteldheid te doen.
  • Gebruik bovendien geen spermiciden, tampons of glijmiddelen die de resultaten kunnen beïnvloeden.
  • Gebruik minstens drie dagen voor je afspraak bij de gynaecoloog ook geen vaginale douches.
  • Onthoud tot slot dat je minstens twee dagen voor het onderzoek beter geen seks kunt hebben.

Voorzorgsmaatregelen

  • Vraag je huisarts om informatie over het HPV-vaccin.
  • Beperk je aantal seksuele partners.
  • Het gebruik van condooms verlaagt het risico op HPV.
  • Spermicide crèmes kunnen bepaalde bacteriën doden.
  • Vermijd tabaksgebruik, omdat dit het risico op baarmoederhalskanker verhoogt. 

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.