Dingen die niemand je vertelt over je ongesteldheid

Het is óf je beste vriend óf juist je ergste vijand, en het maakt elke maand deel uit van je leven. We hebben het over je ongesteldheid, en er zijn een paar dingen hierover die je waarschijnlijk graag had willen weten toen je nog jong was.
Dingen die niemand je vertelt over je ongesteldheid

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Hoewel een hoop vrouwen er niet van houden wanneer hun ongesteldheid hun plannen even in de war komt brengen, kan het nog verontrustender zijn wanneer je ongesteldheid helemaal niet lijkt op te dagen.

Dus, hoe zit het eigenlijk met dit maandelijkse ‘geschenk’?

Zoals je waarschijnlijk wel al weet, verschilt de ongesteldheid van vrouw tot vrouw. En natuurlijk verschilt ook de ervaring van vrouw tot vrouw. Voor sommige vrouwen kan het zeer lastig zijn om maand in maand uit deze vervelende ‘zegen’ te moeten dragen.

Hoewel er inmiddels al enorm veel over besproken is, zijn er toch nog een paar dingen die niemand je zal vertellen over je ongesteldheid, terwijl je ze beter wel kunt weten.

1. Je ongesteldheid kan je beste vriend zijn

Je ongesteldheid kan je beste vriend zijn

Niet ongesteld worden kan een zeer slecht teken zijn. Kun je het je voorstellen:

Tijdens een avondje stappen heb je iets te veel gedronken. De volgende ochtend wordt je wakker in het appartement van een jongen en kun je je absoluut niet meer herinneren of jullie alles wel veilig hebben gedaan.

Of je komt erachter dat je partner het afgelopen jaar een affaire heeft gehad met een ander meisje. En tegelijkertijd realiseer je je dat je een paar weken over tijd bent.

In dit soort situaties bestaat er bijna niets beters dan een volledig regelmatige menstruatiecyclus!

Onze eerste aanbeveling is om altijd voorzichtig te zijn wanneer je seks hebt. Hoewel we natuurlijk ook kunnen begrijpen dat er zich onvoorziene omstandigheden voor kunnen doen.

2. Je ongesteldheid kan ook je grootste vijand zijn

Wanneer je het met je partner begint te hebben over kinderen, dan kan je menstruatiecyclus een ware doorn in je oog worden. Dit omdat elke keer dat je ongesteld wordt, je lichaam je hiermee een zeer duidelijke boodschap geeft: ‘Je bent niet zwanger’.

En dan zit er niets anders op dan zo’n 28 lange dagen wachten, hopend dat je ongesteldheid je de volgende maand niet komt verrassen.

3. Je wordt bijna altijd op het meest ongeschikte moment ongesteld

Je wordt bijna altijd op het meest ongeschikte moment ongesteld
  • Wanneer je je aan het voorbereiden bent voor het slaapfeestje van je beste vriendin.
  • Als je op vakantie gaat en je een reis hebt gepland met je klasgenootjes.
  • Of het allerergste, wanneer je je witte jurk aan moet trekken om naar het altaar te lopen en die alles betekenende woordjes ‘ja, ik wil’ uit te spreken.

In dit soort gevallen kan je ‘lieve vriendin’ je aan het twijfelen brengen of je je plannen werkelijk door wilt zetten. Zij zal echter wel op komen dagen voor die speciale gelegenheid, zelfs als je haar niet hebt uitgenodigd.

In werkelijkheid hoeft je ongesteldheid in al deze gevallen helemaal geen probleem voor je te zijn. Doorgaans is er geen sprake van een probleem, tenzij je misschien een medische aandoening hebt die ervoor zorgt dat je ongesteldheid zeer heftig is.

4. Op een gegeven moment doet zich dat vervelende moment voor waarop je ‘een van die dingen’ moet lenen

In het leven van ieder meisje doet zich vroeg of laat het moment voor waarop ze plotseling ongesteld wordt.

Dit kan iedereen overkomen. Stel je voor dat je die dag besloten hebt om een andere tas mee te nemen, dat je vergeten bent om je favoriete maandverband te kopen of dat je net je laatste maandverbandje aan een vriendin hebt gegeven.

Dit zal je ongesteldheid niets kunnen schelen. Op dit soort momenten zul je op missie moeten gaan om dit kostbare ‘goedje’ in handen te krijgen.

5. Erover praten met andere vrouwen zal zeer behulpzaam zijn

Praten over ongesteld zijn met andere vrouwen zal zeer behulpzaam zijn
  • Je zou details kunnen delen over de dag waarop je ongesteldheid problemen voor je veroorzaakte tijdens een van je lessen.
  • Of je verdriet wegdringen met een drankje en een heerlijke pizza terwijl je zit te kijken naar je favoriete serie.
  • Je kunt ook de tranen van het gezicht van je vriendin vegen die zwanger probeert te raken.

Het maakt niet uit hoe, maar hun menstruatie zal vrouwen op allerlei manieren met elkaar verenigen.

De menstruatie creëert een band die alleen vrouwen delen en begrijpen. En of het nu goedschiks of kwaadschiks is, hun menstruatie stelt vrouwen ook in staat om van tijd tot tijd samen te lachen en te huilen.

6. Je ongesteldheid lijkt helemaal niet op de reclames

Wij betwijfelen ten zeerste dat er een hoop vrouwen zijn die continu op een trampoline springen, een berg gaan beklimmen of rond een kampvuur staan te dansen in een kort wit broekje, vooral wanneer ze net ongesteld zijn geworden.

We denken daarentegen ook niet dat de meeste vrouwen bewegingsloos in bed blijven liggen wanneer ze ongesteld zijn.

Gelukkig hebben we veel vooruitgang geboekt sinds de tijd van de Romeinen waarin vrouwen wollen tampons moesten dragen. Toch bestaat er nog altijd de kans dat je door je tampon lekt en dit natuurlijk op de meest ongeschikte momenten.

Situaties waarbij je tampondraadje zichtbaar tussen je benen hangt wanneer je een bikini draagt kunnen ook zeer gênant zijn. Toch hebben we het allemaal wel eens meegemaakt en kunnen we het allemaal begrijpen!

7. De laatste dag van je menstruatiecyclus zal komen

De laatste dag van je menstruatiecyclus zal komen want na de overgang word je nooit meer ongesteld

Dit is waarschijnlijk het belangrijkste om te onthouden over je menstruatiecyclus: op een dag zal je niet meer ongesteld worden, en dit zonder waarschuwing en voor altijd.

Misschien klinkt dit je als muziek in de oren, wanneer je onder de dekens in bed ligt, met een kruik tegen je buik aan, een potje pijnstillers op je nachtkastje en een doos bonbons op je schoot.

Zo mooi is die muziek echter niet wanneer je nog maar net in de veertig zit en je al last begint te krijgen van opvliegers, een verminderde seksdrive en alle andere symptomen die gepaard gaan met de overgang.

Toch houden wij ervan om alles van de zonnige kant te bekijken: op een dag zullen ook alle symptomen van de overgang verdwijnen!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.