Maandverband en tampons: onhandig en gevaarlijk

Vrouwen worden al vroeg geconfronteerd met tampons of maandverband. Maar zijn er naast de voor de hand liggende voordelen ook nadelen aan het gebruik verbonden?
Maandverband en tampons: onhandig en gevaarlijk

Laatste update: 18 december, 2018

Wist je dat in de loop van haar leven een vrouw bijna 12.000 tampons of maandverbanden kan gebruiken? De uitvinding van maandverband was een ware revolutie, omdat het wassen van katoenen pads echt heel vervelend was.

Vervolgens werden tampons uitgevonden en die bleken veel comfortabeler dan maandverband, hoewel er nog een aantal vrouwen zijn vandaag de dag die weigeren om ze te gebruiken.

Het is echter belangrijk dat we weten dat ze invloed hebben op onze gezondheid.

Zijn maandverband en tampons veilig voor de gezondheid?

Maandverband en tampons kunnen sterke irritatie veroorzaken. In de afgelopen jaren zijn ze zeer verfijnd geworden en er zijn parfums en odorfresh-systemen aan toegevoegd. Dit is een mix van materialen met de bedoeling om slechte geuren te verwijderen. Sommige bevatten zelfs gel die de afvoer stolt voor het voorkomen van lekken.

Tampons bevatten ook chemicaliën. Je moet niet vergeten dat deze twee producten allebei gemaakt zijn met cellulose, dat afkomstig is van hout. Daardoor is het niet wit van kleur en daarom worden deze producten door middel van chloorbehandelingen gebleekt om ze eruit te laten zien als katoen.

Al deze stoffen en behandelingen kunnen allergische reacties veroorzaken, die voor heftige irritatie zorgen in dit gevoelige deel van je lichaam. Tampons veroorzaken vaginale droogheid, waardoor er veel mogelijkheden zijn voor infecties door de afbraak van menstruele vloeistof als deze zich gedurende een aantal uren in deze cellulose bevindt.

Wat dan te gebruiken?

In een ideale situatie kun je het beste producten gebruiken die niet geparfumeerd zijn en die gemaakt zijn van 100% katoen. Deze zijn echter moeilijk te vinden, omdat organische maandverband en tampons niet erg gecommercialiseerd zijn. Er is echter een ander alternatief dat een oplossing voor dit probleem kan zijn: de vaginale cup.

Het is organisch, hygiënisch en betaalbaar.

Wat is “de menstruatiecup”?

menstruatie-cup

De vaginale of menstruatiecup is een apparaatje waarvan, hoewel het niets nieuws is (ze bestaan al sinds 1930), het ontwerp is verbeterd, waardoor het meer in de mode is geraakt. Dit product past perfect in de vagina, is zeer comfortabel en er zal geen enkele druppel vloeistof uit ontsnappen, waardoor het zeer betrouwbaar is. Je kunt het zelfs 12 uur lang dragen en er zal geen enkele vorm van een allergische reactie ontstaan.

Dat is de reden dat het perfect is voor de gevoelige huid.

De menstruatiecup wordt intern gebruikt en degenen die het hebben gebruikt verzekeren dat het zeer comfortabel is. Ze wilden daarom geen ander product gebruiken, ongeacht hoe biologisch het zou zijn.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.