5 tips om vaginale schimmelinfecties te voorkomen

Schimmelinfecties of candidiasis komen van de gistachtige schimmel candida. Dit micro-organisme is van nature aanwezig in de bacteriële flora in de ingewanden en vagina van een vrouw. Wanneer je immuunsysteem het onder controle houdt, is enige groei van candida niet schadelijk voor het lichaam.
5 tips om vaginale schimmelinfecties te voorkomen
José Gerardo Rosciano Paganelli

Reviewed and approved by de arts José Gerardo Rosciano Paganelli.

Written by Equipo Editorial

Last update: 22 december, 2022

Gezond zijn en een goede hygiëne voorkomt dat candida zich vermenigvuldigt, waardoor schimmelinfecties worden voorkomen. Wanneer je immuunsysteem er echter niet in slaagt om bacteriën in balans te houden, dan zal je tekenen van een infectie beginnen te zien.

Tekenen van een schimmelinfectie

Geïrriteerde vulva

Vrouw met pijn
Vaginale irritatie veroorzaakt meestal:
  • pijn
  • roodheid
  • jeuk

Krabben is geen goed idee. Je kunt in het getroffen gebied zweren veroorzaken, waardoor de situatie alleen maar erger kan worden.

Vaginale afscheiding

Een ander teken van candida is een dikke, witte vloeistof met een vieze geur. In sommige gevallen is de afscheiding echter een symptoom van een ander type infectie. Maak een afspraak met je gynaecoloog en vertel het als je dit symptoom hebt.

Branderig gevoel bij het plassen

Vrouw met pijn bij wc

Vaginale overgevoeligheid

Schimmelinfecties veroorzaken als gevolg van de ontsteking ook vaak pijn tijdens geslachtsgemeenschap.

Variatie tussen symptomen

Onthoud dat deze symptomen van persoon tot persoon verschillen. Sommige vrouwen ervaren slechts een lichte gevoeligheid, terwijl anderen ondraaglijke pijn hebben. Er zijn ook mensen die maar één symptoom hebben. In ieder geval raden we aan om maatregelen te nemen om een candida-infectie te voorkomen.

Aanbevelingen om schimmelinfecties te voorkomen

1. Zorg voor een goede hygiëne

Vrouw met gekruiste benen
veeg je van voren naar achteren.

2. Wees vooral voorzichtig als je menstrueert

Drie op de vier vrouwen krijgen minstens eenmaal in hun volwassen leven een schimmelinfectie.

  • Hormonale veranderingen en het gebruik van bepaalde medicijnen tijdens de menstruatie kunnen de effectiviteit van je immuunsysteem beïnvloeden.
  • Verschoon regelmatig maandverband en tampons tijdens je menstruatiecyclus. Dit zal schimmelinfecties helpen voorkomen.

3. Vermijd het gebruik van bepaalde producten

Handdoeken en stukjes zeep
zeepjeszure pH en andere irriterende componenten

Daarom kan je er beter geen gebruik van maken. Dat geldt ook voor badschuim en oliën als je het risico op het krijgen van schimmelinfecties wilt verminderen.

Misschien ook interessant om te lezen:
5 huismiddeltjes tegen gênante vaginale geurtjes

4. Verschoon je handdoek en ondergoed regelmatig

Natte handdoeken zijn broedplaatsen voor bepaalde micro-organismen en schimmels. Het gebruik van een schone, droge handdoek is daarom een goede manier om infecties te voorkomen.

Bovendien kan het dragen van nauwsluitend ondergoed gemaakt van synthetisch materiaal bacteriën stimuleren om te groeien, waardoor er een schimmelinfectie ontstaat. Kies voor katoenen ondergoed, een materiaal dat je intieme zone schoon en droog houdt.

5. Antibiotica nemen

hand met pillen
antibiotica je arts vertellen dat je mogelijk extra medicijnen nodig hebt.

Andere gezondheidsproblemen maken het vaak moeilijker om een candida-infectie te voorkomen. Het is bijvoorbeeld moeilijker voor vrouwen met diabetes om hun bloedsuikerspiegels in balans te houden. Hierdoor zijn ze vatbaarder voor schimmelinfecties.

Wanneer bloedsuikerspiegels instabiel zijn, vermenigvuldigen de schimmels die in het lichaam aanwezig zijn zich sneller. Als gevolg hiervan neemt de kans op het krijgen van een schimmelinfectie ook toe.

Zwangere vrouwen hebben ook meer kans op een schimmelinfectie. Tijdens de zwangerschap maakt de zuurgraad van de vagina het makkelijker voor bacteriën in het genitale gebied om zich te verspreiden.

Als je echter goede hygiënische gewoonten aanleert dan kan je deze ongemakkelijke infectie op afstand houden.  It might interest you...

Vaginale schimmelinfecties behandelen met knoflook
Gezonder Leven
Read it in Gezonder Leven
Vaginale schimmelinfecties behandelen met knoflook

Vaginale schimmelinfecties behandelen, daar hoef je je niet voor te schamen. Ze komen vaker voor dan je denkt en natuurlijke remedies kunnen helpen...
De inhoud van deze publicatie dient uitsluitend ter informatie. Op geen enkel moment kan deze dienen om de diagnoses, behandelingen of aanbevelingen van een professional te vergemakkelijken of te vervangen. Raadpleeg bij twijfel je vertrouwde specialist en vraag zijn/haar goedkeuring voordat je met een procedure of behandeling begint.