5 tips om vaginale schimmelinfecties te voorkomen

Schimmelinfecties of candidiasis komen van de gistachtige schimmel candida. Dit micro-organisme is van nature aanwezig in de bacteriële flora in de ingewanden en vagina van een vrouw. Wanneer je immuunsysteem het onder controle houdt, is enige groei van candida niet schadelijk voor het lichaam.
5 tips om vaginale schimmelinfecties te voorkomen
José Gerardo Rosciano Paganelli

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts José Gerardo Rosciano Paganelli.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Gezond zijn en een goede hygiëne voorkomt dat candida zich vermenigvuldigt, waardoor schimmelinfecties worden voorkomen. Wanneer je immuunsysteem er echter niet in slaagt om bacteriën in balans te houden, dan zal je tekenen van een infectie beginnen te zien.

Tekenen van een schimmelinfectie

Geïrriteerde vulva

Vrouw met pijn
Eén van de meest voorkomende symptomen van schimmelinfecties is een geïrriteerde vulva, dit is ook een van de meest ongemakkelijke symptomen. Vaginale irritatie veroorzaakt meestal:
  • pijn
  • roodheid
  • jeuk

Krabben is geen goed idee. Je kunt in het getroffen gebied zweren veroorzaken, waardoor de situatie alleen maar erger kan worden.

Vaginale afscheiding

Een ander teken van candida is een dikke, witte vloeistof met een vieze geur. In sommige gevallen is de afscheiding echter een symptoom van een ander type infectie. Maak een afspraak met je gynaecoloog en vertel het als je dit symptoom hebt.

Branderig gevoel bij het plassen

Vrouw met pijn bij wc
Een ontsteking in de vagina veroorzaakt een branderig gevoel in het gebied dat erger wordt bij het plassen. Het is een ongemakkelijk symptoom, maar net als de andere klachten hangt het af van de ernst van de infectie.

Vaginale overgevoeligheid

Schimmelinfecties veroorzaken als gevolg van de ontsteking ook vaak pijn tijdens geslachtsgemeenschap.

Variatie tussen symptomen

Onthoud dat deze symptomen van persoon tot persoon verschillen. Sommige vrouwen ervaren slechts een lichte gevoeligheid, terwijl anderen ondraaglijke pijn hebben. Er zijn ook mensen die maar één symptoom hebben. In ieder geval raden we aan om maatregelen te nemen om een candida-infectie te voorkomen.

Aanbevelingen om schimmelinfecties te voorkomen

1. Zorg voor een goede hygiëne

Vrouw met gekruiste benen
Een manier om schimmelinfecties te voorkomen, is door het gebied schoon te houden. Besteed veel aandacht aan je hygiënische gewoonten. Wanneer je bijvoorbeeld naar het toilet gaat, veeg je van voren naar achteren. Dit zorgt ervoor dat je geen micro-organismen van de anus naar de vagina overbrengt.

2. Wees vooral voorzichtig als je menstrueert

Drie op de vier vrouwen krijgen minstens eenmaal in hun volwassen leven een schimmelinfectie.

  • Hormonale veranderingen en het gebruik van bepaalde medicijnen tijdens de menstruatie kunnen de effectiviteit van je immuunsysteem beïnvloeden.
  • Verschoon regelmatig maandverband en tampons tijdens je menstruatiecyclus. Dit zal schimmelinfecties helpen voorkomen.

3. Vermijd het gebruik van bepaalde producten

Handdoeken en stukjes zeep
Er zijn tegenwoordig speciale zeepjes en geurende deodorants verkrijgbaar in winkels die bestemd zijn voor het genitale gebied. Deze chemische producten hebben over het algemeen een zure pH en andere irriterende componenten die de bacteriële flora van de vagina beïnvloeden.

Daarom kan je er beter geen gebruik van maken. Dat geldt ook voor badschuim en oliën als je het risico op het krijgen van schimmelinfecties wilt verminderen.

Misschien ook interessant om te lezen:
5 huismiddeltjes tegen gênante vaginale geurtjes

4. Verschoon je handdoek en ondergoed regelmatig

Natte handdoeken zijn broedplaatsen voor bepaalde micro-organismen en schimmels. Het gebruik van een schone, droge handdoek is daarom een goede manier om infecties te voorkomen.

Bovendien kan het dragen van nauwsluitend ondergoed gemaakt van synthetisch materiaal bacteriën stimuleren om te groeien, waardoor er een schimmelinfectie ontstaat. Kies voor katoenen ondergoed, een materiaal dat je intieme zone schoon en droog houdt.

5. Antibiotica nemen

hand met pillen
Het nemen van antibiotica helpt de bacteriën die schimmels zoals candida beheersen te elimineren. Als je gevoelig bent voor schimmelinfecties en antibiotica gebruikt, dan moet je je arts vertellen dat je mogelijk extra medicijnen nodig hebt.

Andere gezondheidsproblemen maken het vaak moeilijker om een candida-infectie te voorkomen. Het is bijvoorbeeld moeilijker voor vrouwen met diabetes om hun bloedsuikerspiegels in balans te houden. Hierdoor zijn ze vatbaarder voor schimmelinfecties.

Wanneer bloedsuikerspiegels instabiel zijn, vermenigvuldigen de schimmels die in het lichaam aanwezig zijn zich sneller. Als gevolg hiervan neemt de kans op het krijgen van een schimmelinfectie ook toe.

Zwangere vrouwen hebben ook meer kans op een schimmelinfectie. Tijdens de zwangerschap maakt de zuurgraad van de vagina het makkelijker voor bacteriën in het genitale gebied om zich te verspreiden.

Als je echter goede hygiënische gewoonten aanleert dan kan je deze ongemakkelijke infectie op afstand houden. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.