Tips om vaginale schimmelinfecties te vermijden en te verzachten

Het is absoluut noodzakelijk om de vaginale streek droog en hygiënisch te houden om een eind te maken aan vaginale schimmelinfecties. Toch moet je ook de natuurlijke vochtigheid van de vagina respecteren om andere problemen te vermijden.
Tips om vaginale schimmelinfecties te vermijden en te verzachten

Geschreven door Katherine Flórez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Het goede nieuws is dat er behandelingen en natuurlijke remedies bestaan om infecties te bestrijden. Je kan die dus gebruiken om de symptomen te beheersen en tegelijkertijd de ontsteking uit te roeien. Vandaag geven we jou zes belangrijke tips. We raden je aan om die absoluut toe te passen om vaginale schimmelinfecties te vermijden en te verzachten.

Vaginale schimmelinfecties zijn een reeks medische aandoeningen. Ze worden veroorzaakt door verschillende types micro-organismen die overleven in de intieme zone van de vrouw. De meest algemene oorzaak van vaginale schimmelinfecties is een te snelle toename van Candida Albicans.

Dit is een type schimmel die gemakkelijk groeit in vochtige en warme omgevingen.

Elke vrouw met dit probleem zal een aantal ongemakken ervaren. De meest voorkomende symptomen zijn jeuk, stinkende afscheiding en roodheid van de schaamlippen. Daarnaast kan de infectie na verloop van tijd nog erger worden. Andere ongemakken treden dan op, zoals pijn, irritatie en moeilijkheden tijdens seksueel contact.

1. Hou de vaginale zone droog

Vrouw op Bank

Vaginale schimmelinfecties ontwikkelen zich gemakkelijker in zeer vochtige omgevingen. Probeer dus de uitwendige delen van de vagina droog te houden. Zorg er ook zeker voor dat je je goed afdroogt na het douchen en na toiletbezoek.

Onthoud echter ook dat de intieme streken van de vrouw hun eigen natuurlijk vocht produceren. Dit vormt echter geen enkel risico op infectie. Die vochtigheid moet zelfs behouden blijven, omdat veranderingen het risico op ziekte verhogen.

2. Draag katoenen ondergoed om vaginale schimmelinfecties te vermijden

De stof van het ondergoed is in het algemeen een zeer bepalende factor om vaginale schimmelinfecties te vermijden. Stof die vocht opneemt en verhindert dat de vaginale streek ademt, wordt bijgevolg een voedingsbodem voor schimmel.

Katoenen ondergoed is daarom het meest aangewezen voor het behoud van de intieme hygiëne en om overvloedige vochtigheid en hitte te voorkomen.

Vermijd ook om een nat badpak te dragen nadat je uit het zwembad bent gestapt, want hoe langer je wacht om andere kleding aan te trekken, hoe hoger het risico is om een of andere ontsteking op te doen.

Probeer om losse kledij te dragen, vooral als je symptomen van candidiasis hebt.

3. Verbeter je dagelijkse persoonlijke hygiëne

Persoonlijke Hygiëne

Dagelijkse hygiëne is de eerste vereiste om de vagina gezond te houden. Was de geïnfecteerde zone met water en eventueel een zachte, geurloze zeep, twee keer per dag.

Zorg er ook voor dat je ondergoed schoon en droog is. Zodra je merkt dat je overvloedig vaginaal vocht verliest, is het dan ook belangrijk om schoon en droog ondergoed te dragen.

Probeer ook om van voor naar achteren te reinigen als je naar het toilet gaat. Op die manier vermijd je dat je de schimmel en de bacteriën verspreidt.

4. Vermijd seksuele omgang

Schimmelinfecties zijn natuurlijk geen extreem ernstige toestand, maar het beste is om seks uit te stellen zolang je nog aan het genezen bent.

Je moet de schimmel eerst bestrijden vooraleer je seks hebt. Doe je dat niet, dan kan de infectie langer duren. En soms kan het zelfs ongemak veroorzaken bij je partner.

5. Gebruik bij vaginale schimmelinfecties geen geurstoffen

Geurstoffen

Het gebruik van parfum, deodorant en andere reukwaren in de intieme zone beïnvloedt de microbiële flora. Bovendien bevordert het de ontwikkeling van schimmel.

De chemische substanties in geurstoffen zijn niet verenigbaar met het zuurgehalte van de vagina. Geurstoffen hebben zelfs een schadelijk effect, want ze brengen het zuurgehalte uit evenwicht.

6. Gewone yoghurt

Gewone yoghurt is rijk aan levende culturen en natuurlijke zuren. Die elementen zullen het natuurlijke zuurgehalte van de vagina regelen en helpen om vaginale schimmelinfecties te vermijden.

Yoghurt is zelfs een van de populairste remedies tegen candidiasis en bacteriële ontstekingen. De werkzame bacteriën van yoghurt hebben immers de eigenschap om de negatieve reacties als gevolg van schadelijke micro-organismen te voorkomen.

Om een vaginale schimmelinfectie aan te pakken, raden we aan om één portie te eten per dag. Je kan het ook plaatselijk aanbrengen op de uitwendige zones van de vagina.

7. Was de vagina met appelazijn

Appelazijn

De antimicrobiële en antibacteriële eigenschappen van appelazijn kunnen heel nuttig zijn bij dit soort infecties, want ze bestrijden de micro-organismen die dit soort ontsteking veroorzaken.

De zuren in appelazijn reguleren het vaginale zuurgehalte. Ze veranderen tegelijk de omgeving die de voedingsbodem was voor de ontwikkeling van de schimmel.

Wassen met appelazijn zal helpen om jeuk en roodheid in en rond de vagina te verzachten. Tegelijkertijd vermindert het de overmatige productie van gelig vaginaal vocht.

Wat heb je hiervoor nodig?

 • 2 eetlepels appelazijn (20 ml)
 • 1 liter warm water

Hoe en wanneer pas je dit toe?

 • Los de appelazijn op in het water. Gebruik het vocht om de uitwendige zones van de vagina te wassen.
 • Herhaal dit twee keren per dag tot de ontsteking genezen is.

Deze tips zijn heel praktisch en makkelijk uit te voeren. De te gebruiken producten zijn bovendien van natuurlijke oorsprong. Pas deze tips toe om een eind te maken aan vaginale schimmelinfecties.

Als je na een paar dagen van behandeling geen positieve resultaten bereikt, is het best om je arts te raadplegen om andere alternatieven te vinden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Darvishi, Maryam et al. “The Comparison of vaginal cream of mixing yogurt, honey and clotrimazole on symptoms of vaginal candidiasis” Global journal of health science vol. 7,6 108-16. 3 Apr. 2015, doi:10.5539/gjhs.v7n6p108
 • Ciudad-Reynaud, A. Infecciones vaginales por cándida: diagnóstico y tratamiento. Rev Per Ginecol Obstet 2007; Vol 53, Nº3: 159- 166. [En línea]. Disponible en: http://sisbib.unmsm.edu.pe/bvrevistas/ginecologia/vol53_n3/pdf/a04v53n3.pdf
 • Vaginitis. (2015, January 16)
  my.clevelandclinic.org/health/diseases_conditions/hic_Vaginitis
 • Vaginitis. (2015, September 25)
  niaid.nih.gov/topics/vaginitis/Pages/default.aspx

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.