De voordelen van je gezicht wassen met appelazijn

Appelazijn is een organisch product dat interessante voordelen biedt voor de huid. Dankzij de bijdragen van zuren en antioxidanten is het ideaal om vlekken en puistjes of acne te verwijderen.
De voordelen van je gezicht wassen met appelazijn

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Appelazijn is één van de biologische producten waarvan we thuis op verschillende manieren kunnen profiteren. Hoewel het bekend staat om zijn culinaire toepassingen, heeft het ook toepassingen als huismiddeltje en schoonheidsproduct. Zo kan je bijvoorbeeld je gezicht wassen met appelazijn.

In dit artikel willen we de eigenschappen en voordelen voor onze huid onder de loep nemen. Hoewel er veel conventionele producten voor dit doel zijn, biedt de toepassing van dit natuurlijke ingrediënt interessante voordelen.

In feite heeft het de afgelopen jaren veel bekendheid gekregen. Nu bevestigen veel beroemdheden dat dit hun ‘geheim’ is om er stralend uit te zien. Bovendien is het een product dat voor iedereen beschikbaar is. Het is erg goedkoop en gemakkelijk verkrijgbaar in de supermarkt.

Weet jij wat er goed is aan je gezicht wassen met appelazijn? Als je het momenteel nog niet opgenomen hebt in je schoonheidsroutine is het belangrijk om dit in de toekomst te doen. We zullen verschillende redenen aanhalen waarom je gezicht wassen met appelazijn aan te raden is.

De voordelen van je gezicht wassen met appelazijn

Voor je gezondheid is je gezicht wassen met appelazijn heel goed

Appelazijn is een goede aanvulling voor een stralende huid. Dat is te danken aan de concentratie van organische verbindingen en antioxidanten. De uitwendige toepassing kan als alternatief voor sommige commerciële reinigingsmiddelen dienen. Het niedt namelijk vergelijkbare voordelen.

Het bestrijdt overtollig vet

De organische zuren in appelazijn helpen om de pH van je huid te regelen. Op die manier wordt de overtollige vet-productie vermindert. Deze stoffen geven het een krachtig samentrekkend effect. Dit vermindert het glimmende en vuile uiterlijk.

Het vermindert acne

Je gezicht wassen met appelazijn zal helpen om de resten te verwijderen die in de poriën achterblijven.

Daarom is het het regelmatige gebruik ervan een alternatieve oplossing tegen mee-eters, acne of puistjes.

Het verbleekt ouderdomsvlekken

Ouderdomsvlekken worden minder zichtbaar door appelazijn

Appelazijn bevat hydroxycarbonzuren. Deze hebben de mogelijkheid om dode huicellen die vlekken veroorzaken te verwijderen. Daarom activeren ze, vanaf je gezicht ze absorbeert, je bloedsomloop en het celregeneratieproces.

Het verlicht brandwonden en zonnebrand

Je gezicht wassen met appelazijn minimaliseert ook de schade die ontstaat door zonnebrand.

Dankzij zijn antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen vermindert het directe gebruik het brandend gevoel. Daarnaast zal het je herstel bespoedigen.

Het werkt als een versterkend middel

Een andere interessante reden waarom af en toe ons gezicht wassen met appelazijn goed is, is dat het een alternatief is voor versterkende middelen.

De absorptie van zijn azijnzuur en hydroxycarbonzuren minimaliseert de verwijde poriën. Bovendien verstevigt het de weefsels. Op die manier kan je een slappe huid en voortijdige rimpels voorkomen.

Het voorkomt infecties

De antibiotische en antimicrobiële stoffen die zich in appelazijn bevinden beschermen je huid tegen de stoffen die infecties veroorzaken.

Bovendien is het geschikt voor de gevoelige huid. Daarnaast heeft het kalmerende effecten die allergieën verminderen.

Je gezicht wassen met appelazijn

Je gezicht wassen met appelazijn

Maak je geen zorgen: het is heel gemakkelijk te doen!

Het enige wat je moet doen is 100% pure appelazijn kopen. Geraffineerde varianten hebben niet dezelfde voedingskwaliteit.

 • Niet-gepasteuriseerde of gefilterde azijn bevat natuurlijke enzymen, pectines en sporenelementen. Deze zijn essentieel voor de behandeling van de huid.
 • Uiteraard is het niet exclusief voor culinair gebruik. Het is ook geschikt voor plaatselijke toepassingen en medicinale bereidingen.
 • Normaal gesproken is het uiterlijk van de azijn iets troebel aan de onderkant van de fles en is het aroma iets sterker.

Ingrediënten

 • 5 eetlepels biologische appelazijn (75 ml)
 • 1 kop koud water (250 ml)

Bereiding

 • Verdun de eetlepels appelazijn met de kop water.

Opmerking: je zult je appelazijn altijd moeten aanlengen met water. Dit is belangrijk omdat de zuren ervan te sterk zijn. Dat kan je huid irriteren als je het onverdund op de huid aanbrengt.

Toepassing

 • ‘s Avonds, vlak nadat je je make-up verwijderd hebt, spuit je de behandeling over je hele gezicht.
 • Het is best om een kleine test uit te voeren op één van de delen van je huid. Zo kun je controleren of het geen ongewenste reacties veroorzaakt. Alle huidtypes zijn namelijk anders.
 • Als er geen probleem is, masseer het dan zacht in je huid, zodat het goed wordt opgenomen.
 • Laat het 30 minuten intrekken en spoel het daarna af met koud water.
 • Herhaal deze werkwijze 5 dagen na elkaar.
 • Stop dan 2 dagen en doe de kuur dan nogmaals.

Maak je je zorgen om de geur? Dat is geen probleem! Door het product in water te verdunnen, wordt de geur sterk verminderd. Wees daarom niet bang om zijn eigenschappen zelf uit te proberen! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Yagnik, D., Serafin, V., & J Shah, A. (2018). Antimicrobial activity of apple cider vinegar against Escherichia coli, Staphylococcus aureus and Candida albicans; downregulating cytokine and microbial protein expression. Scientific reports, 8(1), 1732. doi:10.1038/s41598-017-18618-x
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5788933/
 • Johnston C, et al. (2006). Vinegar: Medicinal uses and antiglycemic effect.
  ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1785201
 • Gopal J, et al. (2017). Authenticating apple cider vinegar’s home remedy claims: Antibacterial, antifungal, antiviral properties and cytotoxicity aspect. DOI:
  10.1080/14786419.2017.1413567

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.