6 stappen om van acne af te komen

Naast het verzorgen van de huid, moet je ook letten op je dieet en jezelf goed hydrateren om gifstoffen te verwijderen om van acne af te komen.
6 stappen om van acne af te komen
Carlos Fabián Avila

Geschreven en geverifieerd door de arts Carlos Fabián Avila.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Acne is een van de grootste nachtmerries wanneer je een gaaf gezicht hebt. De grote meerderheid krijgt hier last van tijdens de pubertijd en hierna gaat het volledig weg. Er zijn echter ook mensen die op zoek zijn naar de opties om van acne af te komen.

Acne is een vervelend probleem dat wordt veroorzaakt door hormonale problemen en bepaalde gewoonten.

Gelukkig is het niet onmogelijk om van acne af te komen. Het vraagt wel enige inspanning en een verandering van bepaalde gewoontes. 
In dit artikel willen we je een aantal stappen meegeven die kunnen helpen om dat doel te bereiken.

Wat is acne en waarom krijg ik dit?

Het start allemaal met de basis: begrijpen wat acne is. Acne is een huidprobleem dat wordt gekenmerkt door de formatie van puistjes, mee-eters, rode vlekken en huidontstekingen.

De reden dat acne ontstaat is omdat de zweetklieren te hard werken. Dit veroorzaakt het ophopen van olie, dode huidcellen en bacteriën. Door het constant ontsteken van de poriën, komt acne te voorschijn.

Stappen om van acne af te komen

Je zal er niet geweldig uitzien als je niet de tijd neemt om goed voor jezelf te zorgen. Volg de volgende stappen om van acne af te komen en het probleem zo snel mogelijk te herstellen.

1. Hydrateer

Hydrateer jezelf met water

Je moet tenminste 2 liter water per dag drinken. Dit helpt om gifstoffen uit de cellen te verwijderen.

Dankzij de eigenschappen van water kunnen deze gifstoffen worden verwijderd via de urine en via zweet. 

Er wordt geschat dat 72% van de huid bestaat uit water. Het is dus belangrijk dat je gehydrateerd blijft als je van acne af wilt komen en je huid gezond wilt houden.

2. Let op je voedingsgewoontes

Je dieet heeft direct invloed om de gezondheid van je huid. Natuurlijke voedingsmiddelen maken je huid mooi. Maar je moet voedingsmiddelen die gemaakt zijn met suiker, bloem, geraffineerde olie en verzadigd vet vermijden. 

We weten dat gesuikerde ontbijtgranen, pasta, gebakjes, chocolade, koekjes, marmelade en andere gelijksoortige producten een essentieel onderdeel van ons dieet uitmaken. Dit komt omdat zij erg makkelijk verkrijgbaar en goedkoop zijn.

Het probleem is dat door het eten van deze producten tot problemen leidt zoals:

 • Acne.
 • Een verhoogd level insuline.
 • Verandering in de productie van androgenen.
 • Overmatig olie productie door de huid.

3. Make-up

Make-up

We weten allemaal dat het idee om je huis te verlaten zonder make-up misschien absurd klinkt. Het is geen geheim dat bijna alle vrouwen make-up gebruiken, op z’n minst af en toe.

Make-up helpt om een elegante, moderne en delicaat en verfijnd ogend gezicht te krijgen. Maar tegelijkertijd moet je ook met de volgende zaken rekening houden:

 • Probeer altijd te kiezen voor hoog waardige kwaliteitsproducten.
 • Kies de geschikte producten voor je huidtype.
 • Verwijder elke avond de make-up van je huid.
 • Probeer een dag per week geen make-up te dragen om je huid te laten rusten.

4. Zorg voor een goede gezichtshygiëne

Om van acne af te komen en je huid zacht en vrij van onzuiverheden te houden, is er niets belangrijker dan een goede hygiëne.

Om effectief van acne af te komen is het belangrijk om je gezicht regelmatig te wassen met warm water en een neutrale zeep. 

Ook kan je kiezen voor een zachte make-up remover die geschikt is voor jouw huidtype. Haal het residu van je huid met een zachte, schone handdoek. Op die manier kun je irritatie van de huid voorkomen.

Ook raden we je aan op de huid eens per week te exfoliëren. Hoewel er verschillende opties zijn, adviseren we je om dit te proberen met papaja, rozenwater of yoghurt.

5. Slaap voldoende

Voldoende slapen

8 uur per dag slapen helpt je lichaam te ontspannen en hersteld de huid. Als je niet genoeg slaapt, zal je huid moeite hebben om zichzelf te herstellen. Ook zal het meer olie en gifstoffen vasthouden.

Een goede nachtrust zal je helpen om:

 • Van acne af te komen.
 • Wallen onder je ogen te voorkomen.
 • De concentratie te verbeteren.

Als je geen 8 uur per nacht kan slapen, probeer dan in de middag nog een dutje te doen. Dit dutje zou tussen de 20 en 40 minuten moeten duren.

6.  Bekijk de medicatie die je neemt

Sommige gevallen van acne zijn niet te wijten aan het gebrek aan slaap of aan een slecht dieet. Het kan ook een bijwerking van bepaalde medicatie zijn. De medicijnen die vaak acne als bijwerking hebben zijn anticonceptiepillen.

Voordat je compleet stopt met deze medicatie, kan je hier het beste eerst met je dokter over praten. Soms komt het alleen in de eerste paar weken voor. Wanneer je lichaam er aan gewend is, neemt de acne weer af.

Als de acne niet beter wordt na een aantal weken kan je vragen naar een alternatief, die dit probleem niet veroorzaakt. 

Geef je gevecht tegen acne niet op

Acne bestrijden

Veel mensen gooien de handdoek in de ring in hun gevecht tegen acne. Ondanks dat dit uiteindelijk je eigen beslissing is, moet je weten dat je niet je hele leven met dit probleem hoeft te leven.

Het is echt mogelijk om van acne af te komen. Ondanks dat de resultaten lang op zich kunnen laten wachten, zal je uiteindelijk een groot verschil zien. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Dunyach-Remy, C., Sotto, A., & Lavigne, J.-P. (2015). Le microbiote cutané : étude de la diversité microbienne et de son rôle dans la pathogénicité. Revue Francophone Des Laboratoires. https://doi.org/10.1016/S1773-035X(15)72821-2
 • Marty, J. P. (2007). Acné, sécheresse cutanée et vieillissement: La nutrition au service de la peau. Nouvelles Dermatologiques.
 • Berbis, P., Tostain, J., & Rossi, D. (2004). Androgènes et vieillissement cutané. Progrès En Urologie.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.