Ontgiften na een weekend vol gifstoffen

We kennen allemaal dat gevoel wel: met al dat eten en al die drankjes is het weekend een beetje uit de hand gelopen. Daarom vertellen wij je hoe je je lichaam vanaf de zondagochtend weer kunt ontgiften.
Ontgiften na een weekend vol gifstoffen

Laatste update: 04 januari, 2019

Misschien heb je een geweldig weekend gehad met een paar vrienden op een feestje of een avondje stappen. Of misschien was het wel een weekendje strand met een paar collega’s. Het kan ook zijn dat je genoten hebt op een trouwerij of bij het vooruitzicht van je verjaardag die er bijna aankomt.

Hoe dan ook, je lichaam voelt alle overtolligheid en het is nu tijd om je systeem weer te ontgiften. Lees daarom in dit artikel hoe je je lichaam kunt ontgiften na een weekend vol gifstoffen.

Te veel eten tijdens het weekend heeft zo zijn gevolgen

Hiertoe behoort ook te veel drinken. In sommige periodes, met name in het weekend, grijpen veel mensen de kans aan om te eten en drinken wat ze willen. We verorberen alles dat voor ons neus wordt gezet.

Te veel eten, alcohol en vet kunnen ervoor zorgen dat er grote hoeveelheden vrije radicalen in je lichaam aanwezig zijn, die natuurlijk weer geëlimineerd moeten worden. Deze vrije radicalen kunnen een paar onaangename symptomen veroorzaken.

De voornaamste symptomen zijn:

 • hoofdpijn
 • opgeblazen buik
 • brandend maagzuur
 • een vol gevoel
 • een gebrek aan energie
 • droefheid
 • duizeligheid
 • een kater

Te veel eten veroorzaakt niet alleen obesitas, maar verhoogt ook het cholesterolgehalte, vergroot de kans op een hartaanval en diabetes en verergert vochtretentie.

Als je een wild weekend hebt gehad en je de volgende dag niet eens je bed uit kunt komen, of als je weet dat er een groot feest of een vakantie aan zit te komen, onthoud dan de volgende tips die je kunnen helpen om je lichaam te ontgiften nadat je te veel gegeten of gedronken hebt.

Hoe je gifstoffen kunt elimineren nadat je te veel gegeten of gedronken hebt

Hieronder delen we de meest effectieve manieren om je lichaam te ontgiften na een weekendje feesten, alcohol zuipen of schransen.

Appelazijn en kaneel

Appelazijn om te ontgiften

Zodra je wakker wordt, terwijl je hoofd nog aan een stuk door draait, is het verstandig om één eetlepel appelazijn in te nemen. Ja, voor het ontbijt al. Ja, zelfs als je niet van de smaak houdt. Appelazijn lijkt namelijk over vochtafdrijvende en zuiverende eigenschappen te beschikken.

Mensen die last hebben van gastritis of die de smaak van appelazijn te sterk vinden zo op de zondagochtend (of middag), kunnen ook proberen om een theelepel appelazijn te mengen met een eetlepel warm water. Drink dit in één teug op.

Als je last hebt van ernstige gastritis of chronische maagzweren, kun je dit middel beter niet gebruiken.

Fruitsap

Deze fruitsappen zouden wel vers geperst en natuurlijk moeten zijn. Sapjes uit een pak tellen in dit geval niet. Als je geen zin hebt om een sapje voor jezelf te maken, kun je natuurlijk vragen of iemand anders het voor je wil doen.

Het is niet aangeraden om het sap de avond van te voren te maken, aangezien er dan een hoop voedingsstoffen verloren gaan.

Als je echter op jezelf woont en van tevoren al weet dat het een vrije lastige opgave zal zijn om een sinaasappel te moeten persen terwijl je een verschrikkelijke kater hebt, dan kun je het sap ook maken voordat je de deur uitgaat en tot je het opdrinkt in de koelkast bewaren.

De beste sappen om je lichaam te ontgiften zijn gemaakt van grapefruit, ananas en papaja. Vergeet niet dat het niet de bedoeling is om zoetstoffen toe te voegen, zoals suiker of honing en onthoud dat je je sapje vijftien minuten voor je ontbijt of lunch moet opdrinken.

Hydratatie

Water drinken

Veel water drinken zal helpen om de gifstoffen die je gedurende het weekend in je lichaam verzameld hebt, te verwijderen, of deze gifstoffen nu afkomstig zijn uit eten of uit drinken.

Water bevat alles wat je lichaam nodig heeft om schoon en gezond te blijven. Niets is zo zuiverend als water.

Je kunt ook natuurlijke kruidenthee drinken, zowel warm als koud. Als je last hebt van buikpijn, probeer dan kamille- of muntthee te drinken.

Je kunt een paar kleine potjes met kruiden in huis bewaren speciaal voor dit doeleinde (deze kruiden zijn erg makkelijk om te onderhouden en kunnen je helpen met allerlei problemen).

Groente en fruit

Naast de fruitsappen die we hierboven aanbevelen, is het ook belangrijk om een paar dagen geen zware voedingsmiddelen te consumeren, zoals:

 • rood vlees
 • witte bloem
 • frisdrank
 • koffie
 • melkproducten
 • eierdooiers
 • verwerkt vlees
 • gebakken voedsel

Probeer in plaats daarvan juist zo veel mogelijk groente en fruit te eten, met name in kleurrijke salades.

Lichaamsbeweging

Nog een goed idee om je lichaam te ontgiften na een weekendje feesten, is om aan lichaamsbeweging te doen. Waarom? Omdat je lichaam door te zweten een hoop gifstoffen kan elimineren.

Als je niet echt van fitness houdt, probeer dan op zijn minst om je lichaam een beetje in beweging te brengen. Hoe?

 • neem de trap in plaats van de lift
 • stap een halte eerder uit de bus of metro
 • maak je huis helemaal schoon
 • doe lopend of op de fiets boodschappen in plaats van met de auto
 • loop iets sneller

Doe het rustig aan

Gezond eten

Het is belangrijk om naast je hoofdmaaltijden ook twee lichte tussendoortjes te nemen (in de late ochtend en de namiddag). Bovendien is het belangrijk om langzaam en bewust te eten en om je eten goed te kauwen.

Vergeet niet dat je maag een beetje beschadigd is geraakt door wat je hem de laatste paar dagen hebt aangedaan en waarschijnlijk wil je niet nog meer problemen veroorzaken.

Houd je daarom aan een eetschema en probeer niet te wachten tot je weer iets in je maag stopt. Eet kleinere porties en probeer niet twee keer achter elkaar hetzelfde te eten. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.