Dranken die schadelijk zijn voor de maag

De maag is verantwoordelijk voor de vertering van voedsel en dranken. Wat gebeurt er als we te veel drinken? In dit artikel gaan we het hebben over drankjes die schadelijk zijn voor de maag.
Dranken die schadelijk zijn voor de maag

Geschreven door Francisco María García

Laatste update: 09 augustus, 2022

Mensen kunnen te veel eten of drinken van de drankjes die schadelijk zijn voor de maag. Dit kan komen door slechte gewoonten of door een gebrek aan kennis.

De maag is een orgaan dat essentieel is voor de vertering van voedsel en dranken. De maag absorbeert het voedsel en de dranken en in de darm worden ze gemetaboliseerd. Dit zal afhangen van het soort voedsel dat je eet en van de manier waarop je het eet.

Dranken die slecht zijn voor de maag

1. Alcohol

Verschillende cocktails
Alcohol wordt beschouwd als de meest agressieve drank voor de maag en andere vitale organen. Vanwege zijn hoge giftigheid zou het alleen in kleine hoeveelheden en af en toe moeten worden geconsumeerd.

Drankjes met alcohol zijn schadelijk voor de maag, maar het tast ook andere organen aan, waaronder:

 • de lever
 • de darmen
 • het hart

Alcohol produceert schadelijke effecten kort nadat het is geconsumeerd.

Onthoud dat alcohol niet als voedzaam wordt beschouwd door de samenstelling ervan. Bovendien is het rijk aan calorieën.

Deze drankjes hebben vochtafdrijvende effecten. Als ze in grote hoeveelheden worden geconsumeerd, kunnen ze uitdroging veroorzaken. Dit is onder meer de reden dat ze katers veroorzaken.

Elk soort alcohol kan schadelijk zijn voor de maag en het lichaam. Dit is nog erger, als de drankjes een hoog alcoholpercentage bevatten en dan worden gemengd met andere commerciële dranken.

De enorme hoeveelheid suiker in deze dranken verhoogt de calorie-inname gigantisch. Op de lange termijn zijn deze schadelijk voor de gezondheid.

De meest voorkomende dranken die schadelijk zijn voor de maag

 • Aguardiente: dit is één van de minst aanbevolen drankjes. Dit komt namelijk door het destillatieproces van sommige soorten aguardientes, vooral die soorten op vruchtenbasis en een hoge suikerconcentratie.
 • Amaretto sour: deze combinatie van ingrediënten kan wel 300 calorieën bevatten. Dit komt door de diverse commerciële ingrediënten die toegevoegd worden wanneer de drank wordt gemixt. Het kan voor elke 100 ml drank wel 57 gram suiker zijn.
 • Dranken op basis van anijs zoals raki, ouzo en pastis zijn allemaal dranken die schadelijk zijn voor de maag. Het heeft een hoog percentage alcohol. Onthoud ook dat dit de basis is voor andere likeuren.
 • In sommige landen wordt alcohol vaak gebruikt als hulpmiddel bij het verteren van voedsel. Dit verklaart de wereldwijde consumptie. Het bevat veel calorieën, tussen 295 en 300 calorieën per 100 ml.

Cocktails, rum en wodka

 • Cocktails staan erom bekend dat ze veel calorieën bevatten. Ze kunnen bereid worden met rum, tequila, gin, wodka, enz. Ze worden soms ook gemengd met koolzuurhoudende cola. Deze combinatie verhoogt namelijk hun hoge concentratie van alcohol en calorieën zelfs nog meer.
 • Rum: deze alcoholische drank wordt voornamelijk verkregen uit suikerriet en heeft een hoge suikerconcentratie. Het caloriegehalte is ongeveer 244 kcal per 100 ml. Rum is een sterke drank met een hoog alcoholgehalte. Het wordt over het algemeen gebruikt als basis voor de bereiding van mix-dranken zoals mojito’s.
 • Wodka: deze drank staat bovenaan de lijst met favoriete dranken om te mengen met energiedrankjes. Het heeft het hoogste caloriegehalte, ongeveer 300 calorieën met een alcoholgehalte van 42 procent. Wodka is een van de meest krachtige dranken.

2. Stimulerende drankjes

Handen houden kop koffie vast
We moeten gematigd zijn bij onze inname van dranken zoals koffie, thee of koolzuurhoudende dranken, omdat deze schadelijke effecten hebben op onze maag.

Eén van de gevolgen van het regelmatig overmatig consumeren van deze dranken is een opgezette buik en beschadiging van de maagwand. Hierdoor kunnen maagzweren en slapeloosheid ontstaan die het het gevolg zijn van het overmatig consumeren van dit soort dranken.

3. Het mengen van energiedranken met alcohol

Energiedrank wordt bij alcohol geschonken
Vooral het mengen van energiedranken met alcohol is schadelijk voor de maag en ons lichaam. De consumptie ervan brengt een reeks maag- en stofwisselingsproblemen met zich mee, evenals een verandering in het slaappatroon.

Het kan ook uitdroging veroorzaken als gevolg van een verhoogde hoeveelheid alcohol en calorieën.

Andere gevolgen van overmatig gebruik van deze mixdranken zijn onder andere alcoholvergiftiging en in extreme gevallen kan het zelfs leiden tot coma. Deze mixdranken van alcohol met stimulerende drankjes hebben dus soms ernstige gevolgen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Anderson, P., A. Gual, and J. Colon. “Alcohol y atención primaria de la salud: informaciones clínicas básicas para la identificación y el manejo de riesgos y problemas. Organización Panamericana de la Salud. 2008. ISBN 9789275328569.” (2011).
 • González-Iglesias, Beatriz, et al. “Búsqueda de sensaciones y consumo de alcohol: el papel mediador de la percepción de riesgos y beneficios.” anales de psicología 30.3 (2014): 1061-1068.
 • López, C. M. “Riesgos y beneficios del consumo de bebidas con alcohol: un enfoque de salud pública.” En: Cuadernos FISAC (Fundación de Investigaciones Sociales), México 1.1 (2000): 56-78.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.