Tien onmiddellijke effecten van alcohol op het lichaam

Hoewel af en toe een glaasje wijn wel goed voor je kan zijn, is een overdaad aan alcohol zeer schadelijk voor je lichaam. Leer in dit artikel wat voor invloed alcohol heeft op je lichaam.
Tien onmiddellijke effecten van alcohol op het lichaam

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Alcoholische dranken zijn onvermijdelijk een belangrijke rol gaan spelen tijden sociale aangelegenheden waarbij er iets te vieren valt. Maar weet jij wat de effecten van alcohol zijn op je lichaam?

Volwassenen van alle leeftijden houden wel van een glaasje zo nu en dan. Het komt echter steeds vaker voor dat jongeren al op zeer jonge leeftijd beginnen met het drinken van alcohol.

Er wordt op genoeg manieren gewaarschuwd voor de negatieve effecten van alcohol op je gezondheid. Toch drinken veel mensen nog altijd veel te veel en veel te vaak.

Sommige mensen zijn misschien iets beter in staat om hun drang naar alcohol te verdringen. Maar anderen raken er juist verslaafd aan en worden afhankelijk van het effect dat alcohol op ze heeft.

Wat vooral zorgwekkend is, is dat alcohol omwille van bepaalde economische en sociale interesses niet op een gepaste manier gereguleerd kan worden.

Wat zijn de effecten van alcohol op je lichaam?

Iedereen zou zich bewuster moeten worden van de gevolgen die het drinken van alcohol kan hebben. Iedereen zou moeten leren om het te houden bij de hoeveelheid die geschikt is voor hun gezondheid.

We staan niet vaak stil bij de onmiddellijke effecten van alcohol op het lichaam. Daarom hebben wij ervoor gekozen om deze effecten in dit artikel in detail te behandelen.

1. Alcohol veroorzaakt pieken in de bloedsuikerspiegel

Onmiddellijke effecten van alcohol op je bloedsuikerspiegel

Net nadat je alcohol hebt geconsumeerd, zal je bloedsuikerspiegel ofwel aanzienlijk stijgen of juist dalen. Deze lichamelijke reactie kan ervoor zorgen dat je je zwak voelt of last krijgt van duizeligheid en desoriëntatie.

Het duurt niet lang voordat de gifstoffen die alcohol bevat in je bloedbaan terechtkomen. Daardoor duurt het dus ook niet lang voordat deze gifstoffen invloed beginnen te hebben op de verschillende systemen van je lichaam, waaronder je hart.

2. Rode huid

Effecten van alcohol op je huid

Nog een effect dat alcohol heeft op de bloedsomloop, is dat het ervoor zorgt dat de aderen verwijden en je huid zichtbaar roder wordt. Sommige mensen ervaren zelfs zeer duidelijke veranderingen in hun lichaamstemperatuur en beginnen spontaan te zweten.

3. Verstoringen in je hartritme

Het overmatig consumeren van alcoholische dranken kan ervoor zorgen dat je hartslag sneller wordt en je hartactiviteit omhoog gaat.

4. Wazig zien

Problemen met het gezichtsvermogen zijn de voornaamste effecten die mensen die niet in staat zijn om hun alcoholconsumptie te matigen, ervaren.

Gifstoffen verplaatsen zich door je bloed en zorgen ervoor dat je gezichtsvermogen afneemt. Je begint wazig te zien. Deze reactie is zeer gevaarlijk, niet alleen omdat het ook op de lange termijn een negatieve invloed op je gezichtsvermogen kan hebben, maar ook omdat het de kans op ongelukken vergroot.

5. Gebrek aan coördinatie

Effecten van alcohol op je coördinatie

Ook een van de effecten van alcohol bij iemand die veel te veel alcohol heeft gedronken, is dat hij moeite heeft om zijn coördinatie onder controle te houden. Zijn lichaam is niet alleen zwak; hij verliest ook zijn evenwicht en zijn reflexen worden trager. Daardoor wordt de kans om te vallen of ergere ongelukken mee te maken groter.

Ook is het belangrijk om te weten dat alcohol invloed heeft op iemands remmingen, op zijn vermogen om zelfcontrole uit te oefenen.

6. Spijsverteringsproblemen

Alcohol tast de natuurlijke pH-waarde van de maag aan. Zo kan het er voor zorgen dat de maagwand geïrriteerd en ontstoken raakt, aangezien de maagwand de taak heeft om de maag te beschermen tegen zure maagsappen. Als gevolg hiervan kunnen er problemen ontstaan als gastritis en reflux.

Op de lange termijn kan het ook leiden tot enkele nog ernstigere complicaties, zoals zweren in de twaalfvingerige darm, maagkanker of slokdarmkanker.

7. Uitdroging

Effecten van alcohol op lichaam zoals uitdroging

Je nieren zijn de organen die het meeste te verduren krijgen wanneer je je lichaam volgiet met een overdaad aan alcohol.

Je nieren moeten namelijk proberen om al die gifstoffen via je urine uit je lichaam te drijven. Daardoor kunnen ze al snel overwerkt raken. Dit kan ervoor zorgen dat je niet alleen gifstoffen, maar ook vloeistof en mineraalzouten die je lichaam juist nodig heeft om gehydrateerd te blijven, verliest.

8. Hoofdpijn

Grote hoeveelheden gifstoffen en de moeite die je stofwisseling heeft om de alcohol te verwerken, zijn de twee voornaamste redenen waarom je last krijgt van hoofdpijn nadat je veel alcohol hebt gedronken.

Het komt vaak voor dat mensen een paar uur na het consumeren van alcohol last krijgen van gespannen spieren en heftige pijn, zoals migraine.

9. Braken

Effecten van alcohol op je lichaam zoals braken

Misselijkheid en braken zijn twee van de meest voorkomende effecten van te veel drinken of te sterke alcoholische dranken drinken. Deze reactie gaat gepaard met:

  • onaangename spijsverteringsproblemen
  • duizeligheid
  • moeite om het evenwicht te bewaren

Sommige mensen zijn zelfs niet in staat om matige hoeveelheden alcohol te tolereren. Ze krijgen meteen al last van dit vervelende symptoom.

10. Leverproblemen

Het is voornamelijk je lever die de taak heeft om de stoffen die alcohol bevat te verwerken. Daardoor heeft een overmatige alcoholconsumptie direct invloed op dit orgaan en kan het ernstige problemen met de leverfunctie veroorzaken.

Als je jezelf regelmatig en ongecontroleerd vergiftigt met alcohol, dan wordt je lever steeds vezeliger. Je kunt daardoor een aandoening ontwikkelen die ook wel levercirrose genoemd wordt.

Zoals je ziet, is het nooit verstandig om te veel alcohol te drinken. Hoewel je best af en toe een glaasje kunt drinken, is het uiteraard het beste om je alcoholconsumptie onder controle te leren houden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Boffetta P, Hashibe M. Alcohol and cancer. Lancet Oncology. 2006.
  • Organisation WH. Global status report on alcohol and health. World Heal Organ. 2014.
  • Schuckit MA. Alcohol-use disorders. The Lancet. 2009.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.