Acht tekenen die mogelijk wijzen op spijsverteringsproblemen

Dit klinkt misschien vreemd, maar je maag is een soort tweede brein. Leer daarom welke acht aanwijzingen je maag je zou kunnen geven om je te laten weten dat je last hebt van spijsverteringsproblemen.
Acht tekenen die mogelijk wijzen op spijsverteringsproblemen

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Je maag is als een tweede brein. Dit lijkt misschien een beetje vreemd, maar toch is het zo. Wanneer je spijsverteringssysteem niet geheel naar behoren functioneert, dan kan het overbelast raken met gifstoffen. Je lichaam zal je dit laten weten, maar dit kan zijn met subtiele tekenen die kunnen wijzen op spijsverteringsproblemen.

Je maag is een zeer intelligent orgaan. Het is deels verantwoordelijk  voor de gezondheid van al je innerlijke functies. Het moet ervoor  zorgen dat alles reageert zoals het zou moeten. Het gaat allemaal om de juiste balans en om de kennis van welke voedingsstoffen je nodig hebt om je spijsvertering gezond te houden.

Daarom is het belangrijk om in het vervolg te letten op de volgende symptomen die erop zouden kunnen wijzen dat je last hebt van spijsverteringsproblemen, waar je hele gezondheid onder lijdt.

8 tekenen die kunnen wijzen op spijsverteringsproblemen

1. Je hebt voortdurend last van vermoeidheid

Voortdurend uitgeput zijn is een duidelijk teken dat iets in je lichaam niet naar behoren functioneert. Als je spijsverteringssysteem verzwakt is geraakt doordat je er slechte eetgewoontes op na hebt gehouden, dan zal als gevolg hiervan ook je immuunsysteem minder goed presteren.

Je lichaam bestaat uit bacteriën. Als je maag echter vol schadelijke micro-organismen zit en het gehalte goede bacteriën niet in balans is, dan wordt je immuunsysteem zwak en minder efficiënt.

Wanneer je merkt dat je gezondheid afneemt, is het dan ook verstandig om even goed te kijken naar je spijsverteringssysteem om te zien of er sprake is van problemen.

2. Je hebt regelmatig last van huidproblemen

Huidproblemen

Heb je weleens gehoord van face mapping? Dit is een methode waarbij aan de hand van bepaalde vlekken en onzuiverheden in het gezicht wordt bepaald welk deel van je spijsverteringssysteem wellicht niet helemaal goed functioneert.

Je huid is je grootste orgaan. Als er iets van binnen niet helemaal goed zit, dan zal dit zeker zichtbaar zijn aan de buitenkant. Je wangen kunnen geweldige aanwijzingen geven die erop wijzen dat je spijsverteringssysteem hulp nodig heeft. Let dus op roodheid, pukkeltjes, irritaties of andere symptomen.

3. Je bent nerveus of prikkelbaar

Nervositeit

Je hersenen zijn direct verbonden aan je spijsvertering. Als je nerveus, depressief of zeer prikkelbaar bent, dan zou dit erop kunnen wijzen dat je last hebt van spijsverteringsproblemen.

Er zijn in je darmen miljoenen neuronen aanwezig die een deel van je hele zenuwstelsel vormen. Goede maagbacteriën zijn bacteriën die een positieve invloed hebben op je geest.

Als er niet genoeg van deze bacteriën in je lichaam aanwezig zijn, dan kunnen de slechte bacteriën hun gang gaan met je hersenen en leiden tot nervositeit, depressie of prikkelbaarheid.

4. Je hebt regelmatig last van infecties

Dit symptoom is soortgelijk aan voortdurende vermoeidheid. Regelmatige of steeds terugkerende infecties zijn een duidelijk teken van spijsverteringsproblemen.

Als je immuunsysteem zwak is en allerlei schadelijke bacteriën moet afweren, dan zal je lichaam geen tijd hebben om ook nog eens maaginfecties tegen te moeten gaan.

In het geval het over het algemeen wel goed zit met je gezondheid, zal je afweersysteem sterk genoeg zijn om de bacteriën in je lichaam in balans te brengen en je te beschermen om dit soort problemen tegen te kunnen gaan.

5. Je hebt last van een slechte adem

Slechte Adem

Wanneer er sprake is van problemen met je spijsverteringsstelsel, dan zullen schimmels, infecties en slechte bacteriën zich in je lichaam op beginnen te stapelen. Hierdoor kun je last krijgen van een slechte adem en een zure smaak in je mond.

Een slechte adem kan veroorzaakt worden door verschillende aandoeningen. Het is echter ook een duidelijke aanwijzing dat er te veel schadelijke bacteriën in je spijsverteringskanaal aanwezig zijn.

Deze bacteriën zouden ervoor kunnen zorgen dat je gezondheid zeer snel achteruitgaat. Als je aanhoudend last hebt van een slechte adem, dan zou je de oorzaak hiervan moeten proberen te achterhalen.

6. Je hebt voortdurend last van constipatie

Als het zich regelmatig voordoet, dan kan constipatie zeer schadelijk zijn voor je gezondheid. Vergeet niet dat je ontlasting bestaat uit de afvalstoffen die je lichaam elimineert. Het heeft namelijk alle nuttige voedingsstoffen er al uit opgenomen.

Als dit afval vervolgens gedurende lange tijd in je lichaam achterblijft, zal het gifstoffen vrij beginnen te laten. Dit kan erg pijnlijk worden. Je stoelgang is gezond wanneer je regelmatig pijnloos naar de wc moet. 

Constipatie is zelfs een van de meest duidelijke manieren waarop je lichaam je laat weten dat er spijsverteringsproblemen zijn.

7. Je kunt je niet goed concentreren

Dit symptoom zou natuurlijk verbonden kunnen zijn aan vermoeidheid.

Wanneer je zeer prikkelbaar bent of je maag voortdurend van slag is, dan is de kans groot dat je dit niet kunt negeren. Je kan je daardoor dus ook niet voor de volle 100% concentreren op je dagelijkse bezigheden. 

Dit komt doordat je lichaam zeer intelligent is. Wanneer het zich ervan bewust wordt dat je gezondheid achteruitgaat, zendt het bepaalde signalen uit zodat jij het probleem kunt oplossen. Het enige wat je hoeft doen is goed opletten.

8. Je hebt last van slaapproblemen

Slaapproblemen

Net als je stoelgang, kan ook je slaappatroon een aanwijzing zijn van een goede of slechte spijsvertering. Als je gedurende de nacht over het algemeen aan een stuk door blijft slapen, dan is de kans groot dat je spijsverteringssysteem gezond is.

Als je daarentegen echter regelmatig last hebt van slaapproblemen, dan zou dit erop kunnen wijzen dat je spijsverteringsproblemen hebt.

Het goede nieuws is dat het helemaal niet zo moeilijk is om de gezondheid en werking van je spijsverteringssysteem te herstellen. Het enige wat je hoeft te doen, is de zorg voor je spijsverteringssysteem serieuzer nemen, probiotica innemen en een dieet aanhouden dat de juiste voedingsstoffen bevat om je innerlijke balans te behouden. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Galarza, V., & Cabrera, G. (2008). Hábitos alimentarios saludables. Nutrición, Salud y Alimentos ….

  • Cossio, M. L. T., Giesen, L. F., Araya, G., Pérez-Cotapos, M. L. S., VERGARA, R. L., Manca, M., … Héritier, F. (2012). Sistema digestivo: anatomía. Infermera virtual. https://doi.org/10.1007/s13398-014-0173-7.2.

  • Tortora, G., & Derrickson, B. (2006). El aparato digestivo. In Principios de Anatomía y Fisiología. https://doi.org/9789687988771.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.