5 symptomen van een verzwakt immuunsysteem

8 augustus 2015

Je immuunsysteem is het mechanisme dat je lichaam gebruikt om zichzelf te verdedigen tegen virussen, bacteriën en veel andere soorten ziektes. Soms raakt het verzwakt: een slecht dieet, stress of een ziekte – het kan de basisfuncties van het immuunsysteem allemaal beïnvloeden.

Hoe weet je of je immuunsysteem zwak is

Je immuunsysteem is je verdediging, je “immuunrespons” op bepaalde externe factoren die je kunnen binnendringen en beschadigen. Het bestaat uit een netwerk van cellen, weefsels en organen, die samenwerken om je lichaam te beschermen. Je kent ze vast, de beschermende cellen die bekend staan als leukocyten of witte bloedcellen. Ze zijn verantwoordelijk voor het aanvallen van organismen die je ziek maken. Deze cellen zijn de vinden in de thymus, milt en het beenmerg. Ze heten “lymfatische organen”.

Als je, om wat voor reden dan ook, op een bepaald moment minder leukocyten hebt, zul je externe ziektekiemen niet kunnen bestrijden. Het is dus belangrijk dat je je bewust bent van bepaalde soorten signalen, zodat je dokter meteen de bron kan bepalen – waarna jij er iets tegen kunt doen. Laten we dus kijken naar de tekenen van een verzwakt immuunsysteem.

1. Vermoeidheid

Vermoeidheid 2

Het is helemaal waar dat vermoeidheid veel oorzaken kan hebben. Maar als die vermoeidheid constant aanhoudt, als je bijvoorbeeld ’s ochtends bij het opstaan uitgeput voelt, als je moe wordt van de kleinste dingen, wanneer je al depressief of misselijk wordt van verschillen in temperatuur etc… Houd al die symptomen in de gaten.

2. Regelmatige infecties

Urineweginfecties, maagproblemen, ontstoken en rood tandvlees, regelmatige diarree – allemaal voorbeelden van tekenen dat je immuunsysteem niet goed omgaat met indringers in je lichaam. Het ontwikkelt niet de goede respons en kan je dus niet verdedigen tegen bepaalde virussen of bacteriën.

3. Griep, verkoudheid, keelpijn

Verkoudheid

Hoe vaak word je verkouden? Eens per maand? Doet je keel altijd pijn? Krijg je snel griep? Ga eens naar een dokter, zodat die het gehalte witte bloedcellen in je bloed kan testen. Misschien verdedigt je immuunsysteem zich niet zoals het hoort.

4. Allergieën

Sommige mensen krijgen vaker allergische reacties dan anderen. Ze kunnen zich niet verweren tegen bepaalde soorten stuifmeel, stof en omgevingsfactoren die invloed hebben op je huid of slijm en dat is direct te merken aan de gezondheid. Als dit het geval is voor jou, bestaat de kans dat je een verzwakt immuunsysteem hebt.

5. Verwondingen genezen langzaam

Verwonding

Zo versterk je je immuunsysteem

Fruit

1. Let op je dieet

We weten het allemaal. Een goed dieet staat synoniem voor een goede gezondheid. Maar soms begrijpen we dat pas écht wanneer we al een probleem hebben, wanneer we al ziek zijn. Het is nodig om altijd gevarieerd en gebalanceerd eten te nuttigen, met veel fruit, groenten en magere eiwitten en weinig suiker, vetten en alcohol. Citrusvruchten zijn altijd erg gezond, dus vergeet sinaasappels, mandarijnen en ook papaja, druiven en tomaten niet.

2. Slaap voldoende

Zorg voor een rustgevende en herstellende slaapDit is van essentieel belang om je immuunsysteem sterk te houden en om jezelf energie te laten herwinnen om belangrijke taken te vervullen. Slapeloosheid en zorgen, de redenen dat je steeds wakker blijft, zijn vijanden van je gezondheid.

3. Hygiëne

We weten dit ook, maar soms schiet het ons voorbij. Was je handen voor het eten, voordat je voedsel aanraakt, nadat je dieren hebt aangeraakt, als je thuis komt van buiten of werk… Het is ook belangrijk om te zorgen voor de hygiëne van je voedsel. Was de groenten die je gaat koken eerst goed. Dompel ze onder in water en zorg dat je de residuen kwijtraakt. Dit is allemaal belangrijk voor het beschermen van je immuunsysteem.

4. Ga goed om met stress

Stress is niet alleen een emotie. Als het chronisch wordt, kan het ernstige problemen veroorzaken. Gifstoffen verzamelen zich in je lichaam, verzwakken je immuunsysteem en maken je ziek… Dus hou dit in de gaten. Zet je prioriteiten op een rijtje, leer van jezelf te houden, zorg voor tijd voor jezelf en doe dingen die je graag doet.

Bekijk Ook