Acht middeltjes om ontstoken tandvlees tegen te gaan

Orale infecties, een slechte mondhygiëne en sommige tandbehandelingen kunnen ervoor zorgen dat je tandvlees ontstoken raakt. Leer daarom welke acht natuurlijke huismiddeltjes je kunt gebruiken om dit probleem tegen te gaan.
Acht middeltjes om ontstoken tandvlees tegen te gaan

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Ontstoken tandvlees is een veelvoorkomend probleem dat voornamelijk veroorzaakt wordt door orale infecties, een slechte hygiëne en enkele vervelende tandbehandelingen.

Dit probleem gaat doorgaans gepaard met extreme gevoeligheid, halitose, bloedingen en duidelijke veranderingen in de textuur van het tandvlees. Mensen die last hebben van ontstoken tandvlees ervaren hierdoor een hoop ongemak, met name bij het kauwen op eten en het poetsen van hun tanden.

Hoewel ontstoken tandvlees over het algemeen vanzelf weer overgaat, is het altijd verstandig om dit probleem te behandelen om complicaties te kunnen voorkomen.

Gelukkig bestaan er meerdere huismiddeltjes om de pijn en zwelling te verminderen. In dit artikel delen we de acht beste huismiddeltjes om ontstoken tandvlees te behandelen, zodat je deze kunt overwegen de volgende keer dat je last hebt van dit probleem.

8 middeltjes tegen ontstoken tandvlees

1. Kruidnagelolie

Kruidnagelolie

Kruidnagelolie bevat actieve bestanddelen die een krachtige pijnstillende en ontstekingsremmende werking hebben, wat ideaal is om dit probleem te verzachten.

De antibacteriële werking helpt om bacteriën die infecties veroorzaken te bestrijden en zorgt er als gevolg ook voor dat dit een goed middel is tegen een slechte adem.

Hoe gebruik je kruidnagelolie?

 • Doe een beetje olie op een watje en wrijf hiermee vervolgens twee tot drie minuten over je ontstoken tandvlees.
 • Doe dit twee keer per dag.
 • Je kunt er ook voor kiezen om vijf druppels kruidnagelolie te mengen met een beetje warm water en dit mengsel vervolgens te gebruiken als mondspoeling.

2. Uien

Uien bevatten antiseptische en antimicrobiële bestanddelen die zeer effectief zijn om mondproblemen die de oorzaak kunnen zijn van ontstoken tandvlees te behandelen.

De zwavel die uien bevatten, kan samen met de antioxidanten die ze bevatten helpen om pijn te verzachten en de symptomen die veroorzaakt wordt door de vermenigvuldiging van bacteriën in de mond tegen te gaan.

Hoe gebruik je uien?

 • Snijd een stukje van een rauwe ui af en kauw hier vervolgens een paar minuutjes op om de pijn te verzachten.
 • Je kunt er ook voor kiezen om een beetje uiensap te maken en dit met behulp van een watje op je tandvlees aan te brengen.
 • Herhaal dan deze behandeling tot de ontsteking is weggezakt.

3. Vanille-extract

Vanille-extract

Vanille-extract heeft ontstekingsremmende en verzachtende eigenschappen die kunnen helpen om gevoelige tanden en ontstoken tandvlees te behandelen.

Door vanille-extract op je tanden en tandvlees aan te brengen, ga je de groei van bacteriën en een slechte adem tegen.

Hoe gebruik je vanille-extract?

 • Doop eerst een wattenstaafje in een beetje vanille-extract en breng het zo direct aan op je ontstoken tandvlees.
 • Doe dit dan maximaal vier keer per dag om zo snel mogelijk verlichting te merken.

4. IJsblokjes

IJsblokjes tegen je tandvlees aanhouden helpt om de zenuwuiteinden die pijn veroorzaken wanneer ze opgezwollen raken te verdoven.

Daarnaast helpt ijs om de bloedsomloop te verbeteren en het herstelproces te versnellen.

Hoe gebruik je ijsblokjes?

 • Wikkel een paar ijsblokjes in een dun doekje en houd dit vervolgens tegen je wang aan, op de plek waar je pijn ervaart.
 • Gebruik daarna de ijsblokjes om je wang drie minuten mee te masseren. Pas deze behandeling twee keer per dag toe.

5. Citroen

Citroen

Vers citroensap is een goedkoop en effectief middel om pijnlijk en ontstoken tandvlees te verlichten.

De antibiotische bestanddelen die citroensap bevat, helpen om infecties tegen te gaan en creëren een beschermende barrière tegen bacteriën die halitose veroorzaken.

Hoe gebruik je citroensap?

 • Meng een beetje vers citroensap met wat lauwwarm water en gebruik dit mengsel vervolgens als mondspoeling.
 • Gebruik dit middel dan drie keer per dag, elke dag.

6. Blauwebessensap

Natuurlijke blauwebessensap bevat een combinatie van krachtige antioxidanten en ontstekingsremmende actieve ingrediënten die de orale gezondheid kunnen verbeteren.

De voedingsstoffen reguleren de pH-waarde van je speeksel en helpen om de groei van schimmels en bacteriën in bedwang te houden.

Hoe gebruik je blauwe bessensap?

Drink twee keer per dag een half glaasje blauwe bessensap.

7. Appels

Appels

Appels zijn rijk aan water en antioxidante stoffen die, nadat ze ingeslikt zijn, helpen om voedselresten en bacteriën uit de mond te verwijderen.

Dit zorgt ervoor dat appels zeer handig zijn om ontstoken tandvlees te genezen en een slechte adem te neutraliseren.

Hoe gebruik je appels?

 • Snijd na elke maaltijd een stukje van een appel af om hier vervolgens een paar minuutjes op te kauwen.
 • Als je last hebt van gingivitis, dan kun je dit middel het beste vier à vijf keer per dag gebruiken.

7. Waterstofperoxide

Mondspoeling gemaakt van waterstofperoxide kan helpen om gingivitis en andere infecties die de gezondheid van je tandvlees aantasten, onder controle te houden.

Deze vloeistof heeft krachtige antimicrobiële eigenschappen die je lichaam helpen om met infecties om te gaan.

Ingrediënten

 • 2 eetlepels waterstofperoxide (20 ml)
 • ½ kop water

Hoe gebruik je waterstofperoxide?

 • Meng eerst twee eetlepels waterstofperoxide met een half kopje warm water. Roer de ingrediënten goed door elkaar en gebruik dit mengsel vervolgens om je mond, nadat je je tanden hebt gepoetst, ongeveer twee minuten mee te spoelen.
 • Doe dit vervolgens twee tot drie keer per dag.

Kies dus zelf welk middeltje jou het meeste aanspreekt en gebruik dit middel de volgende keer dat je last hebt van ontstoken tandvlees.

Als de symptomen na een paar dagen nog steeds aanhouden, raadpleeg dan je tandarts om de oorzaak te achterhalen.

Uitgelichte afbeelding met dank aan © wikiHow.com 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Diomedi Alexis, Chacón Eiiana, Delpiano Luis, Hervé Beatrice, Jemenao M. Irene, Medel Myriam et al . Antisépticos y desinfectantes: apuntando al uso racional. Recomendaciones del Comité Consultivo de Infecciones Asociadas a la Atención de Salud, Sociedad Chilena de Infectología. Rev. chil. infectol.  [Internet]. 2017  Abr [citado  2018  Oct  07] ;  34( 2 ): 156-174. Disponible en: https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?script=sci_arttext&;pid=S0716-10182017000200010&lng=es.  http://dx.doi.org/10.4067/S0716-10182017000200010.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.