Uien: een duizend jaar oud middeltje

· 25 november 2015

De ui. Volksgeloof heeft de neiging om te zeggen dat het alles geneest en dat er onder de vele lagen, dezelfde die je laten huilen, remedies zijn verborgen voor bijna elke ziekte of infectie. Bovendien hadden uien vroeger zelfs magische connotaties: er werd gezegd dat het boze geesten weg zou jagen en dat als je een ui onder je kussen legde, je dromen zou hebben die de toekomst voorspellen.

Mythologie terzijde… Het is waar dat de eigenschappen van uien al bekend zijn sinds de oudheid, maar wetenschappelijk bewijs verscheen pas voor het eerst in 1919 toen een Amerikaanse arts, die doodsbang was vanwege de grieppandemie van deze tijd, iets echt ongewoons merkte: er was een boerenfamilie die nog helemaal gezond was. Geen van de leden van de grote familie had het griepvirus opgelopen, maar waar kwam dat door? De vrouw had iedereen in het gezin opgedragen dezelfde traditie te volgen als hun Europese voorouders deden tijdens de pest en cholera-epidemieën: het neerleggen van uien op de vensterbanken en rondom het huis. Toen de dokter deze uien onder een microscoop had bekeken, realiseerde hij zich dat het griepvirus vastgeplakt zat tussen de lagen van de ui. Gewoon geweldig, niet?

Vandaag de dag hebben uien vele medicinale toepassingen en behalve dat worden uien, zoals we allemaal weten, beschouwd als een van de bollen die de meeste voordelen bevatten en een van de lekkerste middelen om smaak aan elk gerecht te geven.

Voordelen van de ui

Verbetert de bloedcirculatie en reguleert hoge bloeddruk

Dankzij het bestanddeel alliine kan het het lichaam voorzien van goede anti-trombose eigenschappen. Het voorkomt ook bloedstolsels en het maakt de bloedstroom normaal door het reguleren van cholesterol en hoge bloeddruk en zorgt dus voor het vermijden coronaire aandoeningen en keelontstekingen. Hoe kunnen we al deze voordelen uit de ui halen? Gewoon door 300 gr gehakte ui in een liter water gedurende 15 uur te laten trekken. Je kunt hier drie glazen per dag van drinken.

Urineafdrijvend

Het helpt je lichaam vloeistoffen afdrijven, waardoor het enorm gunstig is voor het verlichten van reuma, jicht, oedemen enzovoort. In dit geval kun je beste 50 gr gehakte ui in een glas wijn en drie glazen water laten trekken. Hiervan kun je ook 3 glazen per dag drinken.

Tal van vitaminen die de eetlust stimuleren

Uien worden meestal gebruikt samen met knoflook en rode peper, een smaakvolle combinatie die in vele landen gebruikt wordt. De samenstelling die gebaseerd is op vitamine C helpt bij het absorberen van ijzer en zorgt voor verschillende antilichamen. Het bevat ook vitamine C, E en B, magnesium, fosfor, calcium en vezels.

Antibacteriële eigenschappen

Uien bevatten zwavel en zoals we al weten is dit het bestanddeel dat je aan het huilen maakt en de geur die je meteen opvalt wanneer je de ui snijdt. Hoewel het lastig is, is het zeker ook een van de beste eigenschappen van de ui, want het is precies die zwavel die je helpt tegen besmettelijke processen, of het nu de griep, keelontsteking, bronchitis of iets anders is dat besmettelijk is. Maar niet alleen dat, het is ook perfect voor wanneer je lijdt aan een darmbacterie of diarree. Wat kun je doen? Je kunt een eenvoudige uiensiroop bereiden: kook twee uien in een halve liter water. Voeg vijf eetlepels honing aan deze soep toe. Roer het goed, zodat het een siroop wordt en probeer drie kopjes per dag te drinken. Het is ook zeer effectief om de damp van uien in te ademen als het water kookt.

Voordelen voor de spijsvertering

Uien helpen je bij het verteringsproces en stimuleren de lever en galblaas. Dat is waarom het toevoegen van uien aan stoofschotels geweldig is als je een evenwichtig en gezond voedingspatroon hebt. Als je echter last hebt van maagzuur of enige vorm van maagproblemen is het niet aanbevolen om veel uien te eten. Recente studies hebben aangetoond dat het eten van uien de vorming van kankercellen in de maag helpt voorkomen. Dus probeer altijd om uien op een evenwichtige manier te gebruiken.

Voor insectenbeten

Dankzij de anti-bacteriële eigenschappen zijn uien een uitstekend ontsmettingsmiddel bij muggenbeten. Je kunt gewoon het besmette gebied bevochtigen met het sap van een verse ui.

In het geval dat je benieuwd bent…

Gesneden Ui

Er is een effectief middel om een van de onaangename bijwerkingen van uien te voorkomen: de slechte adem die je krijgt nadat je een ui eet. Volgens John Graham, een wetenschapper uit Californië, is het enige dat je hoeft te doen een een glas water drinken onmiddellijk na het eten van een ui. De effecten zullen dan meteen worden gestopt en je kunt weer gewoon praten en zelfs iemand kussen zonder dat er ook maar een spoor van slechte adem zal zijn.