Uien: een duizend jaar oud middeltje

Uien worden al eeuwen gebruikt — niet alleen in de keuken, maar ook als natuurlijke remedies. Hier lees je waar hun geneeskrachtige eigenschappen het beste tegen werken.
Uien: een duizend jaar oud middeltje

Laatste update: 15 november, 2018

Uien. Volksgeloof heeft de neiging om te zeggen dat het alles geneest. Velen denken dat er onder de vele lagen, dezelfde die je laten huilen, remedies zijn verborgen voor bijna elke ziekte of infectie.

Bovendien hadden ze vroeger zelfs magische connotaties: er werd gezegd dat het boze geesten weg zou jagen, of dat als je een ui onder je kussen legde, je dromen zou hebben die de toekomst voorspellen.

Mythologie terzijde, h et is waar dat de eigenschappen van uien al bekend zijn sinds de oudheid.

Wetenschappelijk bewijs verscheen echter pas voor het eerst in 1919 toen een Amerikaanse arts, die doodsbang was vanwege de grieppandemie van deze tijd, iets echt ongewoons merkte. Hij vond namelijk een boerenfamilie die nog kerngezond was.

Geen van de leden van de grote familie had het griepvirus opgelopen, maar waar kwam dat door? De vrouw had iedereen in het gezin opgedragen dezelfde traditie te volgen als hun Europese voorouders deden tijdens de pest en cholera-epidemieën.

Volgens deze traditie legde men uien op de vensterbanken en rondom het huis. Toen de dokter deze onder een microscoop had bekeken, realiseerde hij zich dat het griepvirus vastgeplakt zat tussen de lagen van de ui. Geweldig, niet?!

Vandaag de dag hebben uien vele medicinale toepassingen. Daarnaast worden uien, zoals we allemaal weten, beschouwd als een van de bollen die de meeste voordelen bevatten. Ook is het natuurlijk een van de bekendste smaakmakers in de keuken!

Voordelen van uien

Verbetert de bloedcirculatie en reguleert hoge bloeddruk

Dankzij het bestanddeel alliine kan het lichaam voorzien worden van natuurlijke anti-stollingsmiddelen. Het voorkomt zo bloedstolsels en het normaliseert de bloedstroom door het reguleren van cholesterol en bloeddruk.

Het zorgt verlaagt het risico zodoende op coronaire aandoeningen.

Hoe kunnen we al deze voordelen uit de ui halen?

  • Laat 300 gram gehakte ui in een liter water gedurende 15 uur te laten trekken.
  • Je kunt hier vervolgens 3 glazen per dag van drinken.

Vochtafdrijvend

Ze helpen je lichaam vloeistoffen afdrijven, waardoor het enorm gunstig is voor het verlichten van reuma, jicht, oedemen enzovoort.

In dit geval kun je beste:

  • 50 gram gehakte ui in een glas wijn en drie glazen water laten trekken.
  • Hiervan kun je ook 3 glazen per dag drinken.

Tal van vitaminen die de eetlust stimuleren

Ze worden meestal gebruikt samen met knoflook en rode peper, een smaakvolle combinatie die in vele landen gebruikt wordt.

De samenstelling die gebaseerd is op vitamine C helpt bij het absorberen van ijzer en voorziet je van verschillende antilichamen. Het bevat ook vitamine C, E en B, magnesium, fosfor, calcium en vezels.

Antibacteriële eigenschappen

Uien bevatten zwavel en, zoals je misschien al weet, is dit het bestanddeel dat je aan het huilen maakt en de geur die je meteen opvalt wanneer je de ui snijdt.

Hoewel het lastig is, is het zeker ook een van de beste eigenschappen van de ui. Het is namelijk precies die zwavel die je beschermt tegen besmettelijke aandoening, of het nu de griep, keelontsteking, bronchitis of iets anders is dat besmettelijk is.

Niet alleen dat: het is ook een zeer geschikt middel wanneer je lijdt aan een darmbacterie of diarree.

Wat kun je doen? Je kunt een eenvoudige uiensiroop bereiden. Hiervoor heb je nodig:

  • 2 uien;
  • 1/2 liter water;
  • 5 eetlepels honing.

Waarmee je het volgende doet:

  • Kook 2 uien in een halve liter water.
  • Voeg 5 eetlepels honing aan deze soep toe. Roer het goed, zodat het een siroop wordt.
  • Probeer 3 kopjes per dag te drinken. Het is ook zeer effectief om de damp van uien in te ademen als het water kookt.

Voordelen voor de spijsvertering

Uien helpen je bij het verteringsproces en stimuleren de lever en galblaas. Dat is waarom het toevoegen van uien aan stoofschotels geweldig is als je een evenwichtig en gezond voedingspatroon hebt.

Als je echter last hebt van brandend maagzuur of enige vorm van maagproblemen is het niet aanbevolen om veel uien te eten.

R ecente studies hebben echter wel aangetoond dat het eten van uien de vorming van kankercellen in de maag helpt voorkomen. Dus probeer altijd om uien op een evenwichtige manier te gebruiken.

Voor insectenbeten

Dankzij de anti-bacteriële eigenschappen zijn uien een uitstekend ontsmettingsmiddel bij muggenbeten. Je kunt gewoon het besmette gebied bevochtigen met het sap van een verse ui.

Voor het geval dat je benieuwd bent…

Gesneden uien

Er is een effectief middel om een van de onaangename bijwerkingen van uien te voorkomen: de slechte adem die je krijgt nadat je een ui eet.

Volgens John Graham, een wetenschapper uit Californië, hoef je alleen een glas water te drinken onmiddellijk na het eten van een ui.

De effecten zullen dan meteen worden gestopt. Je kunt weer gewoon praten en zelfs iemand kussen zonder dat er ook maar een spoor van slechte adem zal zijn.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Thromb Res. 2004;114(3):213-20. An onion variety has natural antithrombotic effect as assessed by thrombosis/thrombolysis models in rodents. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15342218
  • Prostaglandins, Leukotrienes and Essential Fatty Acids (PLEFA). Volume 66, Issue 4, April 2002, Pages 453-458. Antithrombotic effect of onion in streptozotocin-induced diabetic rat. https://doi.org/10.1054/plef.2002.0373
  • Iran J Pharm Res. 2012 Spring; 11(2): 621–634. Antihypertensive and Diuretic Effects of the Aqueous Extract of Colocasia esculenta Linn. Leaves in Experimental Paradigms. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3832168/
  • Ahmed, Mr & Kabrah, M & Faidah, Hani & Ashshi, Ahmed & Safaa, Mrs & Turkistani, A. (2016). Antibacterial Effect of Onion. Scholars Journal of Applied Medical Sciences (SJAMS). 4. 4128-4133. 10.21276/sjams.2016.4.11.53.
  • Mohamed Eltaweel. (2013). Assessment of Antimicrobial Activity of Onion Extract (Allium cepa) on Staphylococcus aureus; in vitro study. https://iicbe.org/upload/6231C1213068.pdf

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.