Negen voordelen van het eten van appels

Appels zijn zeer vullend, houden je eetlust onder controle en verbeteren ook nog eens je spijsvertering. En dit zijn nog maar een paar van de geweldige voordelen die appels bieden!
Negen voordelen van het eten van appels

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Appels zijn wereldwijd een van de meest geconsumeerde fruitsoorten, niet alleen omdat ze het hele jaar door verkrijgbaar zijn, maar ook omdat ze zo veelzijdig zijn en boordevol geweldige voedingsstoffen zitten.

Appels voorzien het lichaam van een hoop antioxidanten en natuurlijke vezels, die de spijsvertering ondersteunen en het lichaam helpen om gifstoffen te elimineren. Wat echter vooral opmerkelijk is, is dat appeltjes je kunnen helpen om af te vallen, aangezien ze super vullend zijn en je eetlust verminderen en onder controle houden.

Aangezien er nog altijd een hoop mensen zijn die zich helemaal niet bewust zijn van hoe geweldig appels wel niet zijn, zullen wij je in detail iets meer over deze fantastische vrucht vertellen.

Wil je meer weten?

1. Ze verbeteren de cardiovasculaire gezondheid

Hart

Slechts één appel voorziet het lichaam van een aanzienlijke hoeveelheid fytochemicaliën. Dit zijn natuurlijke stoffen die een antioxidante werking hebben en je lichaam beschermen tegen vrije radicalen. Hierdoor blijven je lichaamscellen gezond, wat er weer voor zorgt dat de kans op hartziekte en kanker aanzienlijk kleiner wordt.

Daarnaast:

  • Bevatten appels oplosbare vezels.
  • Zijn ze in staat om het gehalte slecht cholesterol in je bloed te verlagen.
  • Voorkomen ze de opeenstapeling van plaque in je aderen.

2. Ze hebben een vochtafdrijvende werking

Deze vrucht onderscheidt zichzelf vooral vanwege het hoge kaliumgehalte. Kalium is een essentieel mineraal dat een vochtafdrijvende werking heeft in het lichaam.

Dit betekent dus dat je je lichaam door appels te eten aanmoedigt om opgehoopt vocht te elimineren en opgeblazenheid te verminderen. Daarom is deze vrucht ook streng aanbevolen voor mensen die last hebben van ontstekingsziekten of hypertensie.

3. Appels houden je tanden gezond

Gezonde Tanden

Regelmatig een appeltje eten is ontzettend goed voor de gezondheid van je tanden. Wanneer je op deze vrucht kauwt, produceert je lichaam namelijk meer speeksel en speeksel houdt de groei van bacteriën, die gaatjes kunnen veroorzaken, onder controle.

Hoewel het eten van appels alleen natuurlijk geen vervanging kan zijn voor een goede mondhygiëne, is het eten van een appeltje wel heel handig als je geen tandenborstel bij de hand hebt.

4. Ze verkleinen de kans op Alzheimer

De hoge concentratie antioxidanten die appels bevatten, kan in verband worden gebracht met een verlaagd risico op cognitieve aandoeningen als Alzheimer.

Daarnaast houdt het vermogen om te voorkomen dat vrije radicalen je lichaamscellen beschadigen in dat je hersenen beschermd zijn tegen vroegtijdige cerebrale veroudering.

5. Ze kunnen je helpen om een gezond gewicht te bereiken

Gezond Gewicht

Mensen die regelmatig een appeltje eten, zullen zien dat dit erg bevorderend kan zijn voor hun doel om af te vallen. Hoewel dit natuurlijk geen wondermiddel is om vet te verbranden, geven voedingsdeskundigen wel aan dat appels erg behulpzaam kunnen zijn bij gewichtsverlies.

Het regelmatig consumeren van appels zal na verloop van tijd de eetlust verminderen. Het zal er dus voor zorgen dat het makkelijker zal zijn om je dagelijkse calorie-inname onder controle te houden.

Bovendien is deze vrucht gunstig voor de gezonde bacteriën in je dikke darm en helpen appels om de stofwisseling te versnellen.

6. Appels optimaliseren de leverfunctie

Leveraandoeningen zijn doorgaans het gevolg van ongezonde eetgewoontes en een voortdurende blootstelling aan gifstoffen uit de omgeving. Hoewel dit orgaan in staat is om zichzelf te ontgiften, kan het ook overbelast raken, waardoor het meer moeite ervaart om zijn taken naar behoren uit te voeren.

Gelukkig kan één glas appelsap al genoeg zijn om het natuurlijke ontgiftingsproces van je lever net dat zetje te geven dat het nodig heeft om dit soort problemen uit de weg te ruimen.

7. Ze versterken je immuunsysteem

Immuunsysteem

De vitamines en essentiële mineralen die appels bevatten, zijn zeer gunstig voor je immuunsysteem. Dit betekent dat een appeltje per dag kan helpen om de kans op de volgende aandoeningen te verkleinen:

  • Ademhalingsziekten
  • Infecties
  • Andere aandoeningen die verbonden zijn aan de vermenigvuldiging van virussen, bacteriën en schimmels.

8. Ze zorgen ervoor dat je huid gezond en jeugdig blijft

Werkelijk alle soorten appels bevatten antioxidanten, vitamines en mineralen die de uitstraling van je huid verbeteren.

Zowel het uitwendig aanbrengen van appel in de vorm van een masker als het consumeren van appels kan helpen om cellulaire oxidatieve schade te beperken. Laat dit nu net de voornaamste oorzaak zijn van vroegtijdige huidveroudering.

De mineralen die appels bevatten verbeteren de zuurstofvoorziening van bloed, waardoor het lichaam gezuiverd en verjongd wordt.

9. Appels bevorderen de spijsvertering

Spijsvertering

Appels en de schil van appels bevatten een vezelsoort die pectine genoemd wordt. Pectine is namelijk zeer gunstig voor de spijsvertering. Dit komt doordat pectine het darmslijmvlies voedt en de pH-waarde in je maag onder controle houdt, om de kans op het ontwikkelen van verschillende soorten ziekten te verkleinen.

Daarnaast kunnen appels het lichaam beschermen tegen de ontwikkeling van verschillende soorten kanker en chronische aandoeningen als constipatie.

Zoals je ziet, zijn er genoeg redenen om deze vrucht vanaf nu veel vaker te eten. Laat de appel dus een deel uitmaken van je dieet en ontdek zelf hoeveel voordelen deze vrucht kan bieden!

Uitgelichte afbeelding met dank aan wikiHow.com 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Chen Y., Xu C., Huang R., Song J., et al., Butyrate from pectin fermentation inhibits intestinal cholesterol absortion and attenuates ahterosclerosis in apolipoprotein E deficient mice. J Nutr Biochem, 2018. 56: 175-182.
  • Tonnies E., Trushina E., Oxidative stress, synaptic dysfunction and alzheimer’s disease. J Alzheimers Dis, 2017. 57 (4): 1105-1121.
  • Bianchi F., Larsen N., Tieghi TM., Adorno MA., et al., Modulation of gut microbiota from obese individuals by in vitro fermentation of citrus pectin in combination with bifidobacterium longum BB 46. Appl Microbiol Biotechnol, 2018. 102 (20): 8827-8840.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.