De ontwikkeling van kanker voorkomen met groenten en fruit

Groenten en fruit bevatten antioxidanten, moleculen die cellulaire oxidatie kunnen voorkomen. Als je regelmatig groenten en fruit eet, kan dit daarom helpen om kanker en andere aandoeningen te voorkomen en behandelen.
De ontwikkeling van kanker voorkomen met groenten en fruit

Geschreven door Ángela Aragón

Laatste update: 24 augustus, 2022

Het lijkt alsof kanker zich tegenwoordig steeds meer voordoet. De meesten van ons kennen wel iemand die het heeft gehad of die er momenteel tegen vecht. Door naar voorgaande jaren te kijken, kunnen we tegelijkertijd echter zien dat diagnoses en behandelingen niet zo goed waren als nu. Weten we tegenwoordig ook meer over hoe je de ontwikkeling van kanker voorkomen kunt?

Vanwege onjuiste diagnoses stierven voorheen veel mensen zonder de exacte oorzaak te kennen. Het werd vaak geïdentificeerd als een hartstilstand. Kan het echter zijn dat kanker de ware boosdoener was?

Het probleem is dat de meeste mensen denken dat de kans op het krijgen van kanker is toegenomen. Velen van hen vragen zich daarom af hoe ze de ontwikkeling van kanker voorkomen kunnen. Sommigen zijn er rotsvast van overtuigd dat het eten van groenten en fruit hiervoor de beste manier is. Is dit echter werkelijk het geval?

De ontwikkeling van kanker voorkomen door fruit te eten

De ontwikkeling van kanker voorkomen met fruit

Cellulaire mutatie is de biologische oorsprong van kanker. Je moet daarom voor je gezondheid zorgen om die mutaties te voorkomen. Op dit genied bestaat er niets beters dan antioxidanten. De functie van antioxidanten is namelijk om de oxidatie van cellen te voorkomen. Antioxidanten voorkomen zowel cellulaire mutaties als veroudering.

Fruit is rijk aan antioxidanten. Er zit echter ook een groot nadeel verbonden aan het eten van fruit, namelijk het suikergehalte. Zoals je misschien weet bevatten sommige vruchten veel suiker. Dit is een probleem omdat kanker zich voedt met suiker om te groeien en zich te ontwikkelen.

Niet alle vruchten zijn daarom geschikt voor gespecialiseerde diëten. Het is het beste om een ​​diëtist te raadplegen. Hieronder vind je een lijst met de beste producten om kanker te voorkomen:

  • Kokos: bevat weinig suiker en juist veel gezonde vetten, die kunnen helpen om kanker te voorkomen. Gezonde vetten helpen namelijk om voedsel af te breken. Je hebt energie nodig om voedsel te verteren en dit proces is vermoeiend voor je lichaamscellen. Dus hoe meer je het vergemakkelijkt, hoe minder je lichaam moet werken. Bovendien elimineer je de schadelijkste stoffen.
  • Kweepeer: bevat veel vitamine C, net als citrusvruchten die essentieel zijn voor een gezond immuunsysteem. Dankzij deze vitamine is je lichaam namelijk beter bestand tegen schadelijke elementen.
  • Rode bessen: deze bessen bieden veel voordelen voor de gezondheid. Ze hebben twee gunstige eigenschappen. Een lage glycemische index en een hoog gehalte antioxidanten. Wij raden daarom aan om elke dag rode bessen te eten.

De ontwikkeling van kanker voorkomen door groenten te eten

De ontwikkeling van kanker voorkomen met groenten

We hebben al gewezen op het belang van een goede spijsvertering. Hiervoor moeten er twee belangrijke factoren aanwezig zijn: toegepaste inspanningen en de eliminatie van gifstoffen.

Groenten kunnen nuttig zijn om beide aspecten te verbeteren. Ze bevatten namelijk enorm veel vezels, wat behulpzaam is bij het afbreken van voedsel. Natuurlijk mogen we niet vergeten dat groenten ook antioxidanten bevatten. De volgende groenten zijn je beste opties als je de ontwikkeling van kanker voorkomen wilt.

  • Spinazie: over het algemeen zijn alle groene bladgroenten geweldig om kanker te voorkomen. Om te beginnen zijn ze namelijk rijk aan flavonoïden en vezels. Daarnaast hebben ze ook ontstekingsremmende eigenschappen en bevatten ze antioxidanten.
  • Kruisbloemige groenten: hiermee bedoelen we bloemkool, broccoli of andere soortgelijke groenten. Behalve de bovengenoemde bestanddelen bevatten ze er ook één die we niet hebben genoemd: isothiocyanaat. Het meest opvallende aspect is echter het vermogen om cellen te beschermen en carcinogene bestanddelen te deactiveren.
  • Wortels: dit is een van de meest complete groenten. Wortels bevatten een indrukwekkende hoeveelheid vitamines en mineralen. Het is dan ook belangrijk dat een dieet ons lichaam voedt, om op die manier kanker proberen te voorkomen.

Tot besluit

Probeer deze drie factoren altijd in gedachten te houden: suiker, antioxidanten en vezels. Als je deze factoren de baas bent, heeft je algehele gezondheid namelijk een veel betere kans. Onthoud echter dat er nog steeds veel is dat we niet weten over kanker. Genetica, evenals omgevingsfactoren en emotionele factoren spelen ook een rol.

Met dat in gedachten, moet je op meerdere manieren voor jezelf zorgen. Het is echter tevens belangrijk om je ervan bewust te zijn dat kanker zich altijd kan ontwikkelen, ondanks je vele inspanningen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.