Zo kun je groenten klaarmaken die altijd heerlijk smaken

Wanneer het aankomt op groenten klaarmaken hangt alles af van hoe je ze bereidt. Volg deze tips op en leer groenten klaarmaken die iedere keer heerlijk smaken!
Zo kun je groenten klaarmaken die altijd heerlijk smaken

Geschreven door Francisco María García

Laatste update: 09 augustus, 2022

Creativiteit en kennis: de twee hoekstenen waarmee lekkere groenten klaarmaken kinderspel wordt. Weet je niet goed hoe je met die lekkere en gezonde groenten aan de slag moet? Maak je geen zorgen. Er zijn talloze mogelijkheden om groenten in je maaltijden te verwerken.

“Ik hou niet van groenten, ik eet ze niet.” Dat is wat je van sommige mensen hoort zodra ze iets groens, of zelfs oranje of paars zien. Maar het hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn om kinderen te overtuigen om vitamine- en mineraalrijke groenten te eten.

Sauzen, crèmes en deeg: de beste smaakcamouflage

  • Sauzen en crèmes zijn uitstekende middeltjes om de bittere smaak van sommige groenten te camoufleren. Kaas is ook geweldig. Denk aan gerechten zoals macaroni met groenten. Probeer ook eens groene bonen met eieren of ham en gestoomde broccoli met mayonaise.
  • Bladerdeeg kan ook nuttig zijn. Je kunt kleine loempia’s maken met groenten en ander gezond voedsel, zoals prei, spinazie of vis. De mogelijkheden zijn echt eindeloos.

Hoe kook je groenten als het gaat om textuur of zoetheid?

Groenten koken

Als je groenten wilt koken die er smakelijk uitzien en nog beter smaken, dan kun je dat op verschillende manieren aanpakken. Sommige groenten worden zoet als je ze grilt of sauteert.

Wanneer je wortels, courgette of pompoen met olie bedekt en verhit dan gaat de olie snel verhitten en verdampt het vocht van het oppervlak. De buitenkant wordt gekarameliseerd, waardoor die smaakvoller en knapperiger wordt, terwijl de binnenkant lekker zacht blijft. Dat proces staat bekend als de Maillardreactie.

Je kunt wortels ook koken in plaats van stomen om ze snel zacht te krijgen en er puree van te maken.

Verschillende kleuren groenten klaarmaken

Paars

Paarse groenten zit vol antioxidanten. Bonen, asperges en rode kool bevatten onder andere anthocyaninen: dat zijn onstabiele, in water oplosbare moleculen.

Ze verliezen hun kleur wanneer je ze kookt en daarom raden we aan om ze rauw op te eten of een tikkeltje zuur toe te voegen aan het kookwater. Rode kool wordt bijvoorbeeld meestal in azijn gekookt.

Rood

Betaïne maakt bepaalde voedingsmiddelen rood, zoals bieten. Het is een wateroplosbare en hittegevoelige stof, dus wat dat betreft gelden dezelfde tips als voor de paarse groenten.

Groen

Chlorofyl is verantwoordelijk voor de groene kleur van sommige groenten. Het is ook een wateroplosbare stof. Groene groenten kunnen het best kort worden gekookt in grote hoeveelheden gezouten water en vervolgens worden afgespoeld met koud water.

Je kunt ze ook grillen of sauteren en vervolgens wat op smaak brengen met citroensap. Donkergroene groenten verliezen hun kleur echter niet zo gemakkelijk door hun carotenoïden, die ze een oranje of roodachtige tint geven.

Wit

Artisjokken, bloemkool, uien en andere witte groenten verkleuren en worden bruin nadat je ze hebt gesneden. Dat komt door bepaalde enzymen. De verkleuring kun je echter voorkomen door ze in een kom met verdund citroensap te bewaren. Je mag ze ook niet te lang koken of grillen.

Tips: groenten klaarmaken zodat ze er lekker uitzien én smaken

Salade
  • Zout helpt om tomaten en zoete gerechten op smaak te brengen.
  • Honing gaat de bitterheid van andijvie en cichorei tegen.
  • Voor andere bittere planten, zoals bladgroenten of paddenstoelen, is het ook een goed idee om een beetje zout toe te voegen.
  • Bitter en zoet is een goede combinatie: denk aan bitterzoete munt met erwten, peterselie in een slaatje met een zoete dressing, komijn met gegrilde wortelen…
  • Olijfolie smaakt geweldig in combinatie met zowel zoete als bittere smaken.

Heerlijk zoete groenten

Verse erwten, wortelen en paprika’s hebben een zoetje dat extra naar voren komt met een beetje honing, siroop of alcohol. Het is gedurfd om zoet met vet te mengen, maar het werkt zeker als je iemand probeert te overtuigen om meer groenten te eten. Hoewel romige soepen erg lekker zijn, moet je er zeker niet mee overdrijven.

Pittige, ietwat zure groenten

Gember

Chilipeper, zwarte peper en verse gember brengen pit in je soep, maar gebruik ze vooral voorzichtig. Zuren zoals citroensap, azijn, wijn, rabarber, zure room en yoghurt helpen dan weer om de natuurlijke zoetheid in groenten naar boven te brengen. Maar ook zuren moet je met mate gebruiken als je een evenwichtig smakenpalet wenst.

Een lekker groenterecept

Met dit recept kun je groenten klaarmaken die er zowel heerlijk uitzien als fantastisch smaken.

Groenten met kaas

Ingrediënten

  • Broccoli, bloemkool en wortelen
  • 3 eetlepels boter (60 g)
  • Geraspte kaas (naar smaak)
  • Zout en peper (naar smaak)
  • Een beetje water

Instructies

  • Giet het water in een pan zodat de groenten niet aanbranden wanneer je ze stoomt.
  • Voeg vervolgens broccoli, bloemkool, wortelen, boter, zout en peper toe.
  • Laat met het deksel op de pot op een laag vuurtje stoven totdat de groenten gaar maar nog knapperig zijn.
  • Haal de pan ten slotte van het vuur. Garneer met de kaas en laat die even smelten. Eet smakelijk!

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Caracuel García, Ángel. “Técnicas de cocción saludables aplicables a la alimentación mediterránea.” (2008).
  • Lecoeuvre, Claire. “¿ Por qué comer productos ecológicos?: un beneficio tan colectivo como individual.” Le Monde diplomatique en español 269 (2018): 23.
  • Zacarías, Isabel, et al. Cocina Saludable: Cómo incluir 5 porciones de frutas y verduras por día. miguel betancourt martinez, 2015.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.