Ontdek de toepassingen en eigenschappen van munt

Evenals traditionele toepassingen voor het verbeteren van maagkwalen kan munt ook plaatselijk worden toegepast om insectenbeten en zelfs spierpijn te verlichten.
Ontdek de toepassingen en eigenschappen van munt
Lourdes Martínez

Geschreven en geverifieerd door de apotheker Lourdes Martínez.

Laatste update: 05 juli, 2018

Het groeit over de hele wereld maar munt komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied. Het beste van alles is dat het veel voordelen heeft voor je gezondheid en dat we het op verschillende manieren kunnen gebruiken. Ontdek de geweldige eigenschappen van munt in dit artikel en maak het onderdeel van je dieet!

Interessante feiten over munt

Interessante feiten en eigenschappen van munt
 • Tijdens de periode van het Romeinse Rijk werd het veel gebruikt als medicinale plant. Om deze reden werd het in verschillende landen en steden geïntroduceerd.
 • Het groeit snel op het land en op vochtige plekken, het vertakt zich en kan een struik vormen die wel een halve meter breed is.
 • De bloemen van munt kunnen violet of wit zijn. Ze verschijnen als de groei van de plant vordert.
 • Er zijn ongeveer 25 subsoorten van planten in de muntfamilie. Denk bijvoorbeeld aan rozemarijn, tijm en oregano. Deze zijn allemaal bekend als aromatische kruiden.
 • Muntblaadjes worden gebruikt om infusies mee te maken. De etherische oliën ervan kunnen we echter ook gebruiken en uitwendig toepassen.
 • Deze mooie plant levert vitamine A en C, omega 3-vetzuren en verschillende soorten mineralen.
 • Munt groeit probleemloos in elk klimaat, of het nu in een tuin is of in een pot binnenshuis. Je moet wel oppassen dat je het niet te veel aan de zon blootstelt. Ook moet je er voor zorgen dat het voldoende water krijgt. Je kunt de bladeren het hele jaar door plukken.
 • De wetenschappelijke naam is ‘Mentha’, die komt van de naam van de Griekse nimf en liefje van Pluto. Omdat hij zo jaloers was veranderde hij haar in een plant.

Eigenschappen van munt en de gezondheidsvoordelen

Het innemen van deze plant is echt goed voor je gezondheid. De eigenschappen van munt zijn goed om verschillende kwalen te behandelen.

Voor het spijsverteringsstelsel

Het wordt na de maaltijd genomen zodat het de maag ‘kalmeert’. Het verlicht ook winderigheid en helpt het voedsel beter te verteren. Het wordt aanbevolen in gevallen van maagpijn. Het kalmeert namelijk de krampen en het voorkomt braken (vooral na veel eten).

Het verhoogt de afscheiding van maagsappen en helpt misselijkheid verminderen. Het is echter beter om het niet voor lange periodes te consumeren. Het kan namelijk gastritis of irritaties aan de wanden van de maag kan veroorzaken.

Voor de lever en darmen

Eigenschappen van munt: goed voor de lever

Munt kan worden gebruikt om de functie van de lever te stimuleren en de afscheiding van gal te verhogen. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt om buikkrampen te behandelen en de spijsvertering te verbeteren indien de lever een ‘langzame werker’ is.

Het kan diarree, prikkelbare darmsyndroom en de ziekte van Crohn behandelen. Het helpt om gassen uit de darm te verdrijven en voorkomt dat afval gaat rotten of zich ophoopt.

Voor het ademhalingssysteem

Omdat het menthol bevat heeft het anti-congestieve eigenschappen. Het verhoogt ook het zweten en helpt bijvoorbeeld bij een verstopte neus. Het wordt gebruikt bij griep en verkoudheid en ook om koorts te verminderen.

Bovendien helpen de antivirale eigenschappen van munt om alle soorten ademhalingsaandoeningen te overwinnen.

Sommige mensen gebruiken munt om bronchitis, keelontsteking en astma te behandelen. Degenen die zijn gestopt met roken of veel hoesten als gevolg van sigaretten kunnen het gebruiken om hun keel te verzachten.

Voor de bloedcirculatie

Eigenschappen van munt goed voor de bloedcirculatie

Pepermunt heeft antistollende eigenschappen dankzij eugenol en rosmarinezuur. Het verbetert de bloedcirculatie en behandelt bepaalde verwante aandoeningen zoals bijvoorbeeld hoofdpijn.

Het kan ook worden gebruikt om de symptomen van hoogteziekte te verminderen. Het zorgt namelijk voor een grotere zuurstoftoevoer naar de cellen en tegelijkertijd voor een betere reiniging van de gifstoffen.

Uitwendig gebruik van munt voor gezondheid en schoonheid

Voor reumatische pijnen

De etherische olie in munt heeft de mogelijkheid om pijn veroorzaakt door reuma te verminderen. Dit komt door de analgetische eigenschappen van salicylzuur. Het wordt ook gebruikt om migraine te bestrijden wanneer het slechts één kant van het hoofd beīnvloedt.

Je kunt een kompres maken van een doekje gedrenkt in muntolie en dit aanbrengen op de slapen. Rugpijn, spier-en nekpijn, evenals verrekte spieren kunnen worden verlicht met behulp van dit huismiddel.

Voor een slechte adem

Eigenschappen van munt: goed voor een slechte adem

Als je last hebt van een slechte adem is munt je beste bondgenoot. Je kunt het normaal gesproken innemen in de vorm van snoep, pillen of kauwgom. Ook kun je op wat muntblaadjes kauwen. Maar was deze dan wel eerst.

De aromatische eigenschappen van munt geven het een sterke smaak. Het is niet alleen nuttig om een slechte adem te elimineren maar het werkt ook in het geval van een droge mond, bij gaatjes en tandvleesontsteking.

Voor de huid

Pepermunt bevat ongeveer 30 antiseptische componenten en heeft ongeveer 40 antibacteriële bestanddelen. Het is perfect voor de behandeling van verschillende huidaandoeningen zoals wonden, jeuk en insectenbeten.

Het wordt ook vaak gebruikt bij eczeem of ontstoken aambeien. Vrouwen kunnen zich ermee wassen of er een zitbad mee nemen om aandoeningen aan de geslachtsdelen te behandelen.

En om te koken?

Eigenschappen van munt bij het koken

Munt biedt ook veel voordelen als het gaat om het bereiden van voedsel. Zijn eigenaardige scherpe smaak en doordringend en verfrissend aroma hebben ertoe geleid dat het al sinds de oudheid in de gastronomie wordt gebruikt.

Je kunt het gebruiken voor het kruiden van bijvoorbeeld:

 • Gekookte groenten
 • Soepen
 • Salades
 • Sappen
 • Infusies

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.