8 symptomen van maagzweren

Door de symptomen op tijd te herkennen kun je de hulp van een specialist inroepen en een vroege diagnose krijgen. Je kunt de zweer behandelen zodat deze niet erger wordt of je levenskwaliteit aantast.
8 symptomen van maagzweren

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Maagzweren zijn diepe wonden in één of meerdere zone’s van het slijm wat de maag beschermt. Onderstaande symptomen van maagzweren zullen je helpen om ze op tijd te ontdekken.

Maagzweren komen voor wanneer de aanmaak van maagzuur verhoogt is. Deze irriteren de maagwand en veroorzaken een pijnlijk, brandend gevoel.

De oorzaak van maagzweren wordt in verband gebracht met een overvloedige inname van voedsel dat ontstekingen bevordert. Maar de voornaamste oorzaak is een bacteriële infectie genaamd H. Pylori.

Ze lijken ook meer voor te komen bij patiënten die roken en alcohol drinken. Dit komt doordat de gifstoffen en chemicaliën de maagwand doen slinken.

Symptomen van maagzweren herkennen

Een vroege detectie is heel belangrijk voor de behandeling, aangezien het voorkomt dat de schade vergroot. Het voorkomt ook dat er andere complicaties van de spijsvertering ontstaan.

Als gevolg hiervan is het belangrijk om te weten hoe maagzweren ontstaan en te weten hoe je ze kunt identificeren. Onderstaande symptomen van maagzweren kunnen je hierbij helpen. Daarna is het belangrijk om een dokter te consulteren.

1. Buikpijn

Buikpijn is één van de symptomen van maagzweren

Buikpijn is één van de eerste symptomen van maagzweren die zich vormen in de maagwand.

 • Deze pijn kan variëren in hevigheid van mild tot ernstig, vooral wanneer je irriterend voedsel eet of wanneer je langere tijd niet eet.
 • De symptomen komen voor in de bovenste en centrale delen van de buik en strekken zich uit naar beide zijden.

2. Buikontsteking

Buikontsteking is een probleem dat lijkt voor te komen bij de meerderheid van de spijsverteringsproblemen.

 • In dit geval zorgt het voor een erg opgeblazen gevoel in de maag en gaat normaal samen met zowel een gevoel van druk in de buik als met een gevoel van een volle buik.
 • De buikontsteking is de reactie van je lichaam op de aanvallen van de overvloedige maagsappen op je maagwand.

3. Terugkerende indigestie

Indigestie kan door maagzweren worden veroorzaakt

Terwijl problemen met de spijsvertering ook de twee bovenstaande symptomen omvatten, is het belangrijk om dit als symptoom ook op zichzelf te vermelden. De reden hiervoor is omdat dit ook een gevoel van een volle buik en druk in de buik geeft.

 • In dit geval komt de indigestie geregeld voor. De schade in de maag veroorzaakt namelijk een brandend en pijnlijk gevoel iedere keer dat je zuur voedsel of grote hoeveelheden eet.
 • Het is normaal voor personen die hier last van hebben om te boeren en maagklachten te hebben. Dit komt in het bijzonder voor net na het eten.

4. Verminderde eetlust

Door de ontstekingsreactie die wordt veroorzaakt na het eten, beginnen veel patiënten met maagzweren ook hun eetlust te verliezen.

 • De angst voor het brandende en pijnlijke gevoel door de inname van voedsel zorgt ervoor dat de betrokken persoon zijn of haar eetlust verliest.
 • Deze symptomen kunnen ernstige gevolgen hebben aangezien dit kan leiden tot voedingstekorten.

5. Misselijkheid

Misselijkheid kan veroorzaakt worden door maagzweren

Misselijkheid is niet alleen een symptoom van voedselvergiftiging, zwangerschap of gastritis, maar ook één van de symptomen van maagzweren.

Dit ongemakkelijke gevoel om te willen overgeven wordt namelijk veroorzaakt door de overvloedige maagzuren die de slijmen van de maag irriteren.

 • Tijdens het ontstaan van de wond is er een ongelijkheid van de aanvallende en verdedigende factoren in je maag. Het is die ongelijkheid die ervoor zorgt dat je je ongemakkelijk voelt.

6. Voedselallergieën

Doordat de maagwand zwak is als gevolg van de maagzweren is er een grote mogelijkheid dat je lijdt aan voedselallergieën.

 • De ontstekingsversterkende factoren van sommige ingrediënten lijken je situatie te verergeren. Dit kan leiden tot een hevige pijn en problemen met de spijsvertering.
 • Het komt bijna onmiddellijk na het eten voor, waardoor het je andere dagelijkse activiteiten verstoort.
 • Over het algemeen komt het voor bij voedsel wat rijk is aan vetten, suikers of pittige ingrediënten.

7. Overvloedig gewichtsverlies

Gewichtsverlies is niet altijd welkom

Het gewichtsverlies bij patiënten met maagzweren is meestal te wijten aan het ontbreken van de eetlust die deze ziekte met zich mee brengt.

 • Mensen die lijden aan maagzweren stoppen meestal met goed eten. Dit vermindert het aantal calorieën en voedingsstoffen die ze opnemen. Hieruit volgt dat ze een merkbare hoeveelheid gewicht verliezen.
 • Het is een symptoom waar je goed voor moet opletten. Je verliest namelijk niet alleen vet, maar ook spieren.
 • Het vergt een complete medische analyse aangezien dit gewichtsverlies ook kan veroorzaakt worden door andere chronische ziektes zoals kanker.

8. Bloedingen

De aanwezigheid van bloed in je stoelgang of braaksel is een aanwijzing dan je maagzweren aan het groeien zijn.

 • Slechts weinige patiënten bereiken dit punt aangezien het enkel voorkomt wanneer het probleem een gevaarlijk niveau heeft bereikt.
 • Mocht je dit echter toch zien dan is het heel belangrijk dat je medische hulp zoekt, aangezien dit een indicatie is van ernstige gezondheidsproblemen.
 • Dit symptoom kan bovendien ook een aanwijzing zijn van andere chronische ziektes in de spijsvertering, zoals maag- of darmkanker.

Het ontdekken van verschillende van bovenstaande symptomen van maagzweren is voldoende reden om zo snel mogelijk een dokter te bezoeken.

Als je een diagnose hebt gekregen is het belangrijk om je eetgewoonten te verbeteren. Voeg dan ook voeding toe die helpt met het neutraliseren van de zure reacties.

Bovendien kan het helpen door daarnaast meer water te drinken, aangezien dit essentieel is voor het herstel van het getroffen weefsel. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.