8 voedingsmiddelen die zuurbranden veroorzaken

Hebt je last van zure reflux of zuurbranden? Leer meer over 8 voedingsmiddelen die leiden tot brandend maagzuur om deze ongemakkelijke aandoening beter te voorkomen.
8 voedingsmiddelen die zuurbranden veroorzaken

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Wist je dat er voedsel is dat zuurbranden kan veroorzaken?

Brandend maagzuur is een ongemakkelijk symptoom dat wordt veroorzaakt door het onjuist functioneren van de bovenste slokdarmsfincter. Dit is beter bekend als het klepje van de maag. Dit deel van je lichaam dient om voedselresiduen en maagsap in je maag te houden.

Het is een aandoening die wordt gekenmerkt door een brandend gevoel onder je borstbeen. Het gaat bijna altijd gepaard met een droge keel en zuurbranden. De pijn is soms zo heftig dat veel mensen deze verwarren met een hartaanval. Dit veroorzaakt honderden bezoeken aan de dokter.

Het optreden van zuurbranden kan worden veroorzaakt door een soort afwijking van de maag. Het kan ook komen door spijsverteringsproblemen die de zuurproductie in de maag verhogen.

De meeste gevallen hebben echter te maken met je eetgewoonten. Dit komt omdat maaltijden met te veel kruiden de pH van onze spijsvertering veranderen en de productie van maagzuur verhogen.

Dit is een sporadische aandoening die echter niet ernstig is. Het is echter goed om te weten welke voedingsmiddelen het veroorzaken, zodat je kunt voorkomen dat het constant terugkomt. Bekijk ze maar eens!

1. Chocolade kan zuurbranden veroorzaken

Chocolade kan leiden tot zuurbranden

Chocolade is erg populair geworden vanwege het hoge gehalte aan antioxidanten. Echter, het eten van overmatige hoeveelheden chocolade kan een trigger voor zuurbranden zijn.

Dit komt door het hoge vetgehalte en de stimulerende werking ervan. Deze stimulanten zijn cafeïne en theobromine. Beide stoffen hebben dus betrekking op een toename van de zuurgraad van het spijsverteringsstelsel.

2. Pittige specerijen

Pittige specerijen geven een speciale smaak aan gerechten. Daar komt nog bij dat sommige specerijen zelfs antioxidante en ontstekingsremmende eigenschappen hebben.

Het probleem is echter dat ze agressief kunnen zijn voor je immuunsysteem. Dit geldt met name als ze gecombineerd worden met irriterend voedsel.

Deze kruiden kunnen schadelijk zijn als je lijdt aan frequente aanvallen van zuurbranden. Onder de voedingsmiddelen en kruiden die dit doen, vinden we:

  • Pittige sauzen
  • Curry
  • Pittige pepers
  • Komijn

3. Koffie

Voor een groot aantal mensen is koffie een onmisbaar onderdeel van hun dagelijks leven. De energieke kracht, samen met de antioxidanten, maakt het een geweldige optie om een ​​lange werkdag te starten. Aangezien dit een van de belangrijkste bronnen van cafeïne is, moeten mensen die lijden aan zuurbranden het vermijden.

Deze stimulerende stof verzwakt de kleppen die de maagzuren in je maag houden. Dit maakt het gemakkelijker voor het zuur om in je slokdarm en je mond te komen.

4. Frietjes: een van de voedingsmiddelen die zuurbranden veroorzaken

Chips kunnen zuurbranden veroorzaken

Frietjes en andere gefrituurde levensmiddelen die in de winkels en snackbars worden verkocht, zijn een vijand voor een aantal aandoeningen van het spijsverteringskanaal en metabole processen.

Deze voedingsmiddelen hebben bijvoorbeeld een hoog gehalte aan transvetten. Ze voegen ook chemicaliën toe die niet alleen je spijsverteringsfunctie beïnvloeden, maar ook de productie van zuren en de aanwezigheid van gifstoffen verhogen.

Het eten van overmatig veel van deze producten speelt een rol bij gebrek aan het onder controle houden van de ontstekingsprocessen in je lichaam. Als gevolg daarvan verhoogt het de frequentie van maagpijn en zuurbranden.

5. Worstjes en ingeblikte voedingsmiddelen

Zowel worstjes als ingeblikt vlees zitten vol kunstmatige kleur-, geur- en smaakstoffen. Ze zorgen ervoor dat het vlees vers gehouden kan worden, maar helaas veroorzaken ze een overmaat aan zuur in je bloed en in je maag.

Dit soort voedsel wordt gekenmerkt door een hoog vet- en meelgehalte. Deze bestanddelen hebben invloed op de gezondheid van je maag en op je metabolisme. Als je ze aan je gewone voedingspatroon toevoegt, dan kan dat het ontstaan van ziekten zoals obesitas en een te hoog cholesterol en een te hoog bloedsuikerspiegel veroorzaken.

6. Gebakken producten

Koekjes kunnen zuurbranden veroorzaken

Producten uit de bakkerij zijn ook slecht, vooral koekjes en snoepjes die vol zitten met kunstmatige additieven. Ze zijn triggers voor een zure inhoud van je maag en slokdarm.

Naast dat deze producten suiker en geraffineerde suikers bevatten, veroorzaken deze producten irritatie van de maagwand. Ze verhogen ook de aanwezigheid van zure maagsappen.

Als gevolg hiervan verzwakt de slokdarmklep. Tegelijkertijd verhoogt het de kans om maagzweren en gastritis te ontwikkelen.

7. Koolzuurhoudende dranken

Het drinken van koolzuurhoudende dranken kan een reeks negatieve reacties in je lichaam veroorzaken. Deze worden weerspiegeld in verschillende gezondheidsaspecten.

Koolzuurhoudende dranken, vooral cola, hebben een hoog cafeïnegehalte. Hierdoor hebben ze soortgelijke effecten op de maag als koffie. Bovendien verhoogt het koolzuur de druk in je maag, wat een reactie van het maagzuur veroorzaakt.

8. Rood vlees

Rood vlees kan de oorzaak zijn van zuurbranden

Het eten van overmatige hoeveelheden rood vlees verhoogt de ontstekingsniveaus in je lichaam. Dit komt omdat ze te veel purines en andere stoffen bevatten die de spijsvertering in de weg staan bevatten​.

Daarnaast bevat vlees vaak ook veel vet. Dit verklaart dan ook waarom dit een van de voedingsmiddelen is die verantwoordelijk zijn voor het frequent optreden van deze irritante aandoening.

Heb je last van zure reflux of zuurbranden? Kijk eens naar je dieet en beperk vervolgens de hoeveel die je eet van het voedsel dat we hierboven hebben genoemd. Je zult zien dat het vermijden van deze producten zal helpen om dit probleem te verlichten.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.