Als eten een onaangename lichaamsgeur veroorzaakt

Een onaangename lichaamsgeur is niet altijd een kwestie van de juiste hygiëne. Soms wordt het veroorzaakt door de dingen die we eten. Bepaalde ingrediënten zorgen er vrijwel bij iedereen voor dat ze last krijgen van dit probleem. Leer hierover meer in dit artikel!
Als eten een onaangename lichaamsgeur veroorzaakt

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 25 mei, 2022

Wist je dat sommige voedingsmiddelen ervoor kunnen zorgen dat je een onaangename lichaamsgeur krijgt? Ons zweet heeft een bepaalde geur en deze geur kan sterker worden of veranderen wanneer we regelmatig bepaalde voedingsmiddelen consumeren.

We hebben het niet over de onaangename adem die uren in je mond blijft hangen nadat je knoflook hebt gegeten. We hebben het over geurtjes die blijven hangen zelfs nadat je je tanden hebt gepoetst of een pepermuntje hebt gegeten.

In dit artikel zullen we je vertellen waarom dit gebeurt.

Kan voedsel (onaangename) lichaamsgeur veroorzaken?

Onaangename geur

Kort gezegd: ja. Hoewel we dit vaak niet kunnen begrijpen.

Bovendien is twee keer per dag douchen of de hele dag door van sokken verwisselen vaak niet eens behulpzaam. Deodorant lijkt niet te werken, en tandpasta evenmin.

De onaangename geur die je uitstraalt, komt naar buiten via je poriën. En sommige voedingsmiddelen kunnen deze geur versterken. Dit komt doordat deze voedingsmiddelen ervoor zorgen dat je zweet zuurder wordt.

Die afschrikwekkende geur, dat ‘bittere’ effect van je zweet, wordt veroorzaakt door een chemische onevenwichtigheid. Het wordt vrijgelaten wanneer je aan lichaamsbeweging doet of op een andere manier beweegt.

De gifstoffen in je lichaam worden op verschillende manieren geëlimineerd. De voornaamste manieren zijn via de ontlasting, adem en zweet.

Sommige factoren kunnen de kans op een sterkere en doordringende geur vergroten. Dit geldt vooral wanneer je een slecht dieet aanhoudt of wanneer je dieet gebaseerd is op een hoop zure voedingsmiddelen.

Waarom? Omdat dit soort voedingsmiddelen ervoor zorgen dat je lichaam harder moet werken om alle afvalstoffen te verwijderen.

Welke voedingsmiddelen veroorzaken een onaangename lichaamsgeur?

Heb je alles geprobeerd om schoon en hygiënisch te zijn en stink je alsnog een uur in de wind? Zo ja, schuif de schuld dan op niets anders dan de dingen die je eet. Schone kleding, dure parfum of talkpoeder in je schoenen zullen niet werken.

Wil je weten welke voedingsmiddelen je lichaamsgeur kunnen versterken? Dit zijn ze:

Rood vlees

Rood vlees

Aan de Charles Universiteit in Praag voerde een groep wetenschappers een zeer eigenaardige en interessante studie uit. Ze verzamelden het zweet van mannen die regelmatig rood vlees aten en mannen die vegetarisch waren. Vervolgens lieten ze een groep vrouwen dit zweet ruiken.

Daarna werden ze gevraagd welke geur ze het meest onaangenaam vonden. De meeste vrouwen gaven aan dat ze het zweet van de mannen die rood vlees aten het meest onaangenaam vonden.

Knoflook

Vrijwel iedereen weet wel dat je van knoflook een slechte adem krijgt. Bij sommige mensen kan dit bolgewas er echter ook voor zorgen dat hun lichaamsgeur onaangenaam wordt.

Knoflook is een onmisbaar ingrediënt in veel recepten, maar het bevat ook bestanddelen die via zweet uit het lichaam worden vrijgelaten. Het wordt geabsorbeerd door je bloed en longen en zorgt er vervolgens voor dat je huid en adem een nare geur uitstralen.

Gehydrogeneerde vetten

Vet voedsel

Gehydrogeneerde vetten worden doorgaans gebruikt voor het maken van fastfood. Deze vetten breken snel af in je lichaam. Je hebt je hamburger amper op (die doorgaans ook gemaakt wordt met rood vlees) of de geur die je uitstraalt is al vrijwel ondraaglijk.

Je huid wordt er vettig van. Het maakt niet uit of je niets doet of even stil blijft zitten. Door de olie die gebruikt wordt tijdens het bereidingsproces zal je hoe dan ook een onaangename geur uitstralen; de olie die trouwens ook gebruikt wordt om die heerlijke frietjes te maken die je erbij krijgt als je een menu bestelt.

Curry

De aromatische specerijen die curry bevat, zoals komijn, zijn geweldig om je gerechten een interessante smaak te geven. Ze zijn echter ook een vijand van je persoonlijke hygiëne.

Wanneer je bijvoorbeeld als avondeten een Indiaas gerecht eet en vervolgens gaat sporten, dan zul je merken dat je zweet een veel sterkere geur heeft. Deze geur zal merkbaar blijven, zelfs nadat je in bad bent geweest.

Alcohol

Alcohol veroorzaakt lichaamsgeur

Alcoholische dranken bieden veel meer nadelen dan voordelen. Wanneer je ’s ochtends een drankje doet, dan zul je later op de dag zeker stinken. Zelfs wanneer je onder de douche bent geweest.

Alcohol komt in je bloed terecht. Vervolgens wordt het via je poriën en je adem uit je lichaam vrijgelaten.

Dit is precies de reden waarom je adem niet te luchten zal zijn. En tegelijkertijd verklap je hiermee je plannen voor de avond.

Worstjes

Worstjes veroorzaken een vergelijkbaar effect als rood vlees en fastfood. Als je van worstjes of paté houdt, dan is dit wellicht de reden waarom je vaak een onaangename geur uitstraalt.

Worstjes worden op zo’n manier afgebroken dat ze maagzuur en darmgas kunnen veroorzaken. Het resultaat hiervan is dat je ongelooflijk zal stinken.

Asperges

Asperges

Asperges zijn heerlijk en supergezond. Nadat je deze groente gegeten hebt, zul je misschien niet merken dat er een onaangename geur uit je poriën komt, maar je zult wel merken dat je urine een andere geur heeft gekregen.

Deze sterke geur wordt veroorzaakt door mercaptanzwavel. Dit is een van de bestanddelen die asperges bevatten.

Vis

De vis zelf heeft meestal al een geurtje vanaf het moment dat we het kopen totdat we het bereid hebben. Maar zelfs nadat het bereid is, kan het alsnog je lichaamsgeur versterken.

Gelukkig is dit niet bij iedereen het geval. Vis heeft alleen een dergelijk effect op mensen die last hebben van een aandoening die ook wel trimethylaminurie genoemd wordt. 

Deze aandoening zorgt ervoor dat het lichaam vis vertraagd afbreekt. Als gevolg is het voor het lichaam lastiger om de gifstoffen die het bevat te verwijderen.

Kool en broccoli

Broccoli

Kool en broccoli zijn werkelijk heerlijk. Je kunt deze groenten op duizenden verschillende manieren bereiken. Helaas behoren ze ook tot de familie ‘stinkende’ voedingsmiddelen. Dit komt doordat deze groenten rijk zijn aan zwavel.

De geur die uit je lichaam komt, is soortgelijk als de geur van verrotte eieren. Als je toch erg dol bent op deze voedingsmiddelen, dan zullen de voordelen zwaarder wegen dan de nadelen. Ze voorzien je lichaam namelijk van een hoop antioxidanten en voedingsstoffen.

Koffie

Ben jij een van die mensen die zijn dag onmogelijk kan beginnen zonder eerst een kop koffie te drinken? Of misschien ben je wel iemand die meerdere keren per dag koffie drinkt. Zo ja, dan is de kans groot dat dit de oorzaak is van je onaangename lichaamsgeur.

Cafeïne stimuleert namelijk je zweetklieren en zorgt ervoor dat je meer transpireert.

Ui

Ui geeft een heerlijke smaak aan je gerechten. Daarnaast is het bijna net zo onmisbaar in de keuken als knoflook. Toch kan het helaas ook de oorzaak zijn van die onaangename geur die via je poriën en je mond je lichaam verlaat (met name als je het rauw eet).

De oliën die uien bevatten, komen in je bloedbaan terecht en worden gefilterd via de longen. Vervolgens verlaten ze je lichaam weer via je adem. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Havlicek J., Lenochova P., The effect of meat consumption on body odor attractiveness. Chemical Senses, 2006.
  • Mirondo R, Barringer S. Deodorization of Garlic Breath by Foods, and the Role of Polyphenol Oxidase and Phenolic Compounds. J Food Sci. 2016 Oct;81(10):C2425-C2430. doi: 10.1111/1750-3841.13439. Epub 2016 Sep 20. PMID: 27649517.
  • Islam MA, Amin MN, Siddiqui SA, Hossain MP, Sultana F, Kabir MR. Trans fatty acids and lipid profile: A serious risk factor to cardiovascular disease, cancer and diabetes. Diabetes Metab Syndr. 2019 Mar-Apr;13(2):1643-1647. doi: 10.1016/j.dsx.2019.03.033. Epub 2019 Mar 16. PMID: 31336535.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.