5 soorten vis die je zou moeten vermijden

8 oktober 2015

In onze oceanen en zeeën zwemmen duizenden soorten vis wiens leefruimtes dagelijks worden vervuild door tal van verontreinigende industriële stoffen en dus is het niet altijd eenvoudig om te weten welke vissoorten duurzaam en veilig zijn om te eten.  

De VISwijzer die ons vertelt welke vis ‘goede vis’ is, kan elk jaar weer anders zijn. Het ene jaar kan er op een bepaalde plek namelijk minder van een bepaalde vissoort aanwezig zijn dan het jaar daarvoor. De VISwijzer laat ons dan weten dat het beter is deze soorten niet te eten tot het visbestand voldoende hersteld is. Naast ‘goede vis’ bestaat er ook ‘slechte vis’. Dit zijn vissoorten die schadelijke stoffen bevatten. Hieronder volgt een lijst van 5 soorten vis die je beter niet kunt eten. 

Food & Water Watch, een non-profitorganisatie, bestudeerde alle soorten vis die tegenwoordig op de markt verkrijgbaar zijn, de manier waarop deze vissen gevangen worden, hoe sommige soorten worden gekweekt, de hoeveelheid gifstoffen als kwik en PCB die de verkrijgbare vissoorten bevatten en de manier waarop plaatselijke vissers worden gesteund door visserijen om economisch overeind te kunnen blijven staan.

1. Geïmporteerde meerval

Waarom is deze meerval slecht? Een groot percentage geïmporteerde meerval is afkomstig uit Vietnam, hier wordt vaak gebruik gemaakt van antibiotica die verboden zijn in de EU en andere landen. Daarnaast is de Vietnamese variant van meerval, pangasius, die vaak op de markt wordt verkocht, technisch gezien geen meerval. Daarom kan deze vis niet op dezelfde manier worden gekeurd als andere geïmporteerde meerval.

Eet liever: Meerval die wordt gekweekt in plaatselijke visboerderijen. Deze meerval wordt zorgvuldig en rijkelijk gekweekt en daarom is deze vis één van de beste soorten gekweekte vis die je kunt eten. Ook kun je kiezen voor Aziatische karper, een steeds populairder wordende vissoort die een soortgelijke smaak heeft als meerval.

2. Kaviaar

Waarom is kaviaar slecht? Volgens het verslag van de Food & Water Watch organisatie zijn steuren die in het wild gevangen worden, zoals de Beluga, vatbaar voor overbevissing. Ook wordt deze vissoort bedreigd doordat er steeds meer vallen worden gebouwd die het water waar de steuren in leven verontreinigen. Alle soorten kaviaar zijn afkomstig van steuren die lange tijd nodig hebben om te groeien. Voor de aanwas is het daarom beter om dit visbestand van tijd tot tijd met rust te laten.  

Eet liever: Als je echt van kaviaar houdt, kies dan voor andere soorten viseitjes of kies voor tzar caviar, een vervanging voor steurkaviaar. Door tzar caviar te eten kunnen we voorkomen dat de steur uitsterft door de hoge vraag.

3. Kabeljauw

Waarom is kabeljauw slecht? In de jaren negentig werd de kabeljauwbevolking vrijwel verwoest en sindsdien is deze vissoort volgens de IUCN Rode Lijst van bedreigde soorten nog maar één stap verwijderd van uitsterving.

Eet liever: Het goede nieuws als je van kabeljauw houdt, is dat Pacifische kabeljauw nog altijd wel duurzaam is.

4. Amerikaanse paling

Amerikaanse Paling

Waarom is Amerikaanse paling slecht? Deze vis, ook wel kortvinpaling genoemd, belandt doorgaans op sushiborden, maar kun je beter niet eten, omdat hij grote hoeveelheden PCB en kwik bevat. Daarnaast wordt dit visbestand overgeëxploiteerd.

Eet liever: Als je van de smaak van paling houdt kies dan liever voor Europese paling of inktvis.

5. Platvis uit de Atlantische oceaan

Waarom is deze platvis slecht? Er bestaan veel soorten platvis zoals bot, tong en heilbot en deze worden vaak gevangen in de Atlantische oceaan. Deze vissoort heeft een plek op onze lijst, omdat hij al sinds de negentiende eeuw vervuild en overbevist is. Volgens de Food & Water Watch organisatie voldoet de grootte van de platvisbevolking in de Atlantische oceaan maar aan 1 procent van de hoeveelheid die nodig is om op de langere termijn duurzaam naar deze vis te kunnen vissen.

Eet liever: Vervang deze vis door andere witte vis met een milde smaak, zoals tilapia. 

Bekijk Ook