Het Japanse dieet: gezond gewicht verliezen

Vele studies hebben reeds de voordelen van dit dieet aangetoond. Lees verder als je meer te weten wil komen over het Japanse dieet.
Het Japanse dieet: gezond gewicht verliezen
Elisa Morales Lupayante

Geschreven en geverifieerd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Laatste update: 18 oktober, 2018

Heb je ooit al iemand horen praten over het Japanse dieet om gewicht te verliezen? Vers voedsel, kleine borden en drankjes op basis van groenten, rijst en vis. Het zijn namelijk maar enkele simpele dingen die je helpen om enkele kilo’s te verliezen.

De geheimen van het Japanse dieet

jap2

1. Een lang levende bevolking met amper obesitas

Inderdaad! Statistieken tonen ons dat mensen in Japan langer leven. De sleutel is niet enkel hun dieet, dat al het fundamentele bevat, dankzij delicatessen als teriyaki of sushi, maar ook hun levensgewoonten. Naast het feit dat ze erg hard werken, hebben ze eveneens strategieën om tot rust te komen, van de natuur te genieten en bovendien ontspannende oefeningen te doen. Japanners streven elke dag een gezonde levensstijl na.

In Japan zie je bovendien niet zo veel obesitas. In feite is slechts 3% van de vrouwen obees. Hoe doen ze dit? Misschien door de rauwe zalm? Of door het sesamzaad, waarvan men zegt dat het vitaliteit en energie geeft? De waarheid is dat Japanners enkele zeer simpele stappen volgen, die we je hieronder zullen uitleggen.

2. Wat is het Japanse dieet?

 • De eerste stap is makkelijk: Japanners eten steeds in kleine porties. Wat betekent dat? Hun voeding wordt gekarakteriseerd door kwaliteit en niet kwantiteit. Ze eten met andere woorden geen industriële voeding of voedsel dat in de magnetron bereid moet worden. Verder eten ze geen geraffineerde bloem of voedsel dat te veel vetten bevat. Ze beperken zich immers tot vers en natuurlijk voedsel.
 • Een ander aspect is dat ze traag en met plezier eten. Probeer dus eveneens zoveel mogelijk van elke maaltijd te genieten. Japanners besteden dan ook bovendien veel aandacht aan de presentatie en het visuele aspect van hun maaltijden. Ze eten dus immers niet enkel met hun maag, maar ook met hun ogen, en dat is belangrijk.
 • Nog een zeer belangrijk aspect: Japanners eten geen zuivelproducten. Ze zijn geen fan van brood, maar ook niet van vlees. Ze verkiezen rijst, groenten en vis. Daarnaast eten ze ook meer fruit. En steeds blijft het feit aanwezig dat ze slechts kleine porties eten.
 • De belangrijkste maaltijd voor de Japanners is bovendien het ontbijt. Ze starten de dag namelijk met een variëteit aan schotels, gaande van groenten, rijst, soepen en eieren tot het essentiële drankje: groene thee.

Beste voeding binnen het Japanse dieet om gewicht te verliezen

jap3
 • Rijst: Dit is de basis. Gebruik echter zoveel mogelijk volkoren rijst.
 • Noedels: Dit is een Japanse specialiteit, die in zeer veel verschillende vormen en maten komt en gemaakt is van verschillende types erg gezonde tarwe. Het bevat bovendien amper koolhydraten. Vele types zijn daarnaast ook goed voor mensen met coeliakie. Noedels zijn een erg gezonde optie, die zeker het proberen waard is.
 • Fruit: Vooral fuji-appels, kakifruit en mandarijnen. Lekker toch?
 • Vis, zoals makreel en zalm.
 • Soja, gierst of tofoe: Deze bevatten veel calcium en proteïnen en fungeren als alternatief voor zuivelproducten. Ze zitten eveneens boordevol voedingsstoffen, zijn erg goed voor de gezondheid en bevatten veel antioxidanten. Daardoor zullen ze slechte cholesterol verminderen en diabetes helpen voorkomen. Ze zijn echt fantastisch!
 • Groene thee: Altijd essentieel.
 • Groenten: Aubergine, mungbonen, rode bonen, paddenstoelen, kolen, gember, pompoenen, aardappelen, bamboescheuten, radijs en zeewier.

Voorbeelden van het Oosterse dieet om gewicht te verliezen

Hieronder geven we je enkele voorbeelden van het dieet, dat je de hele dag kan volgen. Het Japanse dieet heeft vele mogelijkheden, is makkelijk te bereiden en is erg lekker. Onthoud dat het essentieel is dat al het voedsel vers is, dat je met kleuren moet spelen om je bord te dresseren en dat je traag moet eten en van elk ingrediënt moet genieten.

Onderstaand dieet is optimaal wanneer je het minstens tien dagen per maand toepast. Het is een manier om gezond te eten en gewicht te verliezen. Geniet ervan!

Ontbijt

jap4
 • Een mandarijntje
 • Een kop misobouillon. Maak je geen zorgen, ingrediënten zoals miso vind je makkelijk is gespecialiseerde winkels. Het is een typische soep die ‘s morgens gegeten wordt, omdat het weinig vetten bevat en je veel energie geeft. Het is gemaakt van een tonijnbouillon, tofoe, zeewier, miso (aromatische pasta van de sojaplant) en bieslook.
 • Een kop groene thee.

Lunch

jap5
 • Sushi (rauwe vis met rijst) met sojasaus.
 • Een kom noedels met paddenstoelen.
 • Een appel.
 • Een kop groene thee.

Avondmaal

jap6
 • Een assortiment sashimi (dit is een schotel met verschillende soorten vis), met sojasaus en wasabi. Let echter op met wasabi, want op het eerste gezicht lijkt het op avocado, maar het is enorm pikant.
 • En kom volkoren rijst.
 • Een sinaasappel.
 • Een kop groene thee.

Onthoud ook dat je steeds de Japanse levensstijl moet volgen: regelmatig mediteren, gaan wandelen of fietsen, genieten van het moment en plezier hebben door simpele dingen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.