Wat is nu precies het gezondste brood?

Iedereen houdt wel van brood, maar sommige soorten zijn minder gezond dan anderen. Kies het liefst voor rogge- of tarwebrood vanwege de goede eigenschappen die deze soorten bevatten.
Wat is nu precies het gezondste brood?
Elisa Morales Lupayante

Geschreven en geverifieerd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Laatste update: 16 oktober, 2018

Brood en granen zijn een essentieel onderdeel van een gezond en uitgebalanceerd dieet. Er zijn veel mensen die ze vermijden om gewicht te verliezen, maar voedingsdeskundigen vinden dat geen goed idee. Dus wat is nu het gezondste brood?

Het eten van brood biedt vezels en koolhydratendie essentieel zijn voor je lichaam. Je kunt beter weten wélke soorten brood het best zijn en die op een gebalanceerde manier eten. We leggen het uit.

Sommige huidige diëten voor gewichtsverlies halen voedsel dat je nodig hebt uit je dieet, bijvoorbeeld essentieel voedsel zoals brood, dat zorgt voor een goede inname van:

 • vezels
 • aminozuren
 • vitamines
 • mineralen

Een goed dieet moet altijd gevarieerd zijn en brood – het beste en gezondste brood – biedt altijd geweldige voordelen. Laten we kijken naar de belangrijkste aspecten.

Maakt brood je dik?

Vrouw met meetlint om de maag

 

Het is absoluut essentieel om alles wat je eet in balans te houden. Het is bijvoorbeeld heel gezond om iedere dag een appel of sinaasappel te eten, maar als je vijf sinaasappels eet zal je suikerniveau stijgen en wordt het ongezond. Met brood gebeurt hetzelfde.

Brood, zolang je het met mate eet, maakt je niet dik. Maar wat is dan de aanbevolen hoeveelheid?

V olgens de Wereldgezondheidsorganisatie is de normale hoeveelheid 250 gram. We kunnen bijvoorbeeld zeggen dat 100 gram wit brood 290 calorieën levert en dat 100 gram volkoren brood 243 calorieën levert. Het probleem ontstaat dus als je iets bij het brood eet. Je kunt beter niet overdrijven met boter, vleeswaren of zoet beleg.

Wat is het gezondste brood?

Voorgesneden brood is het minst aan te raden. Het bevat meer vet, suiker en additieven om langer vers te blijven. Het is minder gezond dan de traditionele variant. Maar dit betekent niet dat het ‘slecht” is – het betekent alleen dat je er minder van moet eten.

Het gezondste brood bevat meer granen en is gemaakt van 100% tarwemeel. Kijk naar de ingrediënten om hier achter te komen. Het is ook belangrijk dat het een goede hoeveelheid granen bevat.

Kijk hiervoor naar de opbouw van het graan:

 • Zemelen: de buitenkant van het graan, die B-vitaminen, mineralen en vezels bevat.
 • Kiem: het deel van de plant waar nieuwe planten uit groeien en dat vitamine B, mineralen en eiwitten bevat.
 • Endospermhet deel in het graan met eiwitten en koolhydraten.

De gezondste soorten brood

Volkoren brood

Volkorenbrood op een broodrek

Tarwebrood wordt het meest gegeten en verkocht. Het bevat onoplosbare vezels die onder andere kunnen helpen om darmkanker te voorkomen.

Het is het best om te controleren dat het volkoren is én volkorenmeel bevat, want het kan gemengd worden met andere soorten en dus minder gezond zijn. Normaal gesproken kun je het niet zien. Neem niet gewoon de soorten brood die het donkerst zijn, want die bevatten vaak kleurstoffen.

Recentelijk is de verkoop van een nieuw soort brood begonnen met wit volkorenmeel. Dit is ook een goede optie. Het is wel altijd belangrijk om te weten welke ingrediënten het bevat.

Kijk ook naar dit artikel:
4 manieren om af te vallen met havermout

Haverbrood

Haverbrood is ook erg populair en even gezond. Het wordt meestal gecombineerd met tarwemeel, waar het lichter en lekkerder van wordt, maar niet zo droog als brood op tarwebasis.

Ook interessant is dat haverbrood oplosbare vezels bevat, die geweldig zijn om cholesterol te verlagen.

Half roggebrood

Roggebrood

Roggebrood is minder alledaags dan tarwe. Niet veel mensen houden van de smaak en het wordt minder verkocht, maar je weet misschien niet dat het een heel gezonde optie is.

Het is misschien zelfs wel de beste keuze. Het is een soort brood met een rijke smaak, die goed samengaat met zowel zoet als zout. Het is geweldig voor het ontbijt. Een snee roggebrood met een glas sinaasappelsap bijvoorbeeld biedt een goede dosis energie, vezels en vitamines.

Het bevat de meeste vezels en voedingsstoffen. Het is een uitstekend mengsel van ijzer en B-vitamines, die zorgen voor jouw gezondheid en die van je familie. Probeer het in je dieet op te nemen. Het helpt om niet aan te komen en je zult er zeker achter komen dat het het lekkerste en gezondste brood is. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Dewettinck, K., Van Bockstaele, F., Kühne, B., Van de Walle, D., Courtens, T. M., & Gellynck, X. (2008). Nutritional value of bread: Influence of processing, food interaction and consumer perception. Journal of Cereal Science. https://doi.org/10.1016/j.jcs.2008.01.003
 • Shewry, P. R., Hawkesford, M. J., Piironen, V., Lampi, A. M., Gebruers, K., Boros, D., … Ward, J. L. (2013). Natural variation in grain composition of wheat and related cereals. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf3054092
 • Nagyová, L., Rovný, P., Stávková, J., Uličná, M., & Maďarova, L. (2009). Consumer perception of bread quality. Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis. https://doi.org/10.11118/actaun200957030115
 • Escudero Álvarez, E., & González Sánchez, P. (2006). Dietary fibre. Nutricion Hospitalaria. https://doi.org/10.1002/bjs.5249

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.