6 volkoren granen die je in je dieet zou moeten opnemen

Door volkoren granen in ons dieet op te nemen, krijgen we niet alleen voedingsstoffen, maar omdat ze meer vullend zijn, helpen ze ons om gewicht te verliezen en onze spijsvertering te verbeteren.
6 volkoren granen die je in je dieet zou moeten opnemen
Elisa Morales Lupayante

Beoordeeld en goedgekeurd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Het gebruik van volkoren granen is de afgelopen jaren omhoog geschoten. Dit is niet alleen te danken aan het feit dat ze helpen om variatie aan ons voedsel toe te voegen. In werkelijkheid vormen ze een belangrijke bron van voedingsstoffen die ons lichaam ten goede komen.

Er waren jarenlang mythen over het gebruik hiervan. Tegenwoordig weten we echter dat ze een fundamenteel onderdeel zijn van een gezond voedingspatroon. Dit komt omdat ze een belangrijke bron van vezels en complete koolhydraten zijn.

Dankzij deze eigenschappen zijn volkoren granen een van de meest waardevolle energieleverende ingrediënten. Ze zijn zelfs essentieel voor mensen die willen afvallen.

Het meest interessante deel is dat er veel soorten zijn. Vanwege hun smaak kun je ze gemakkelijk opnemen in je gewone dieet en combineren met andere ingrediënten.

We willen zorgen dat je niks misloopt van hun voordelen. Dus delen we 6 volkoren granen die je in je dieet zou moeten opnemen.

Probeer ze!

6 volkoren granen

1. Haver

Houten schaaltje met havervlokken
Ook bekend als de ‘koningin der granen’, is haver een voedingsmiddel met een hoge energiewaarde. Vanwege hun natuurlijke samenstelling verdienen ze een belangrijke plaats in je gewone dieet.
 • Haver staat bekend om zijn belangrijke bijdrage van ‘langzame’ koolhydraten. Deze helpen om de bloedsuikerspiegel te reguleren. Daardoor is het gemakkelijker om ze in energiebronnen om te zetten.
 • Bovendien bevatten ze grote hoeveelheden voedingsvezels. Dit bevordert de beheersing van slechte cholesterol (LDL), de spijsvertering en verlicht de onrust veroorzaakt door voedsel.
 • Bovendien is haver een belangrijke bron van vitamine B-complex. Deze vitamines zijn nodig voor de juiste werking van het zenuwstelsel en het spierstelsel.
 • Ten slotte helpen ze ook het tempo van de stofwisseling te verbeteren. Ook beschermen ze de cellen tegen de effecten van vrije radicalen.

2. Zilvervliesrijst

Witte rijst komt vaker voor in de supermarkt. Het is echter essentieel om te weten dat zilvervliesrijst het betere alternatief is. Zo kun je van 100% van de voedingswaarde van dit voedingsmiddel profiteren.

 • Allereerst bevat het belangrijke hoeveelheden vitamine B-complex. Deze helpen om de functies van het zenuwstelsel en de hersenen te verbeteren.
 • Het is ook een belangrijke bron van magnesium. Dit is een essentieel mineraal dat deel uit maakt van honderden biologische processen van het lichaam.
 • Daarbij verbetert de natuurlijke voedingsvezel de spijsvertering en verlengt de duur van de verzadiging.
 • Ten slotte optimaliseert het zelfs de opname van essentiële voedingsstoffen en is het goed voor de gezondheid van je hart en bloedvaten.

3. Gerst

Gerst op een jute zak
Gerst is het vijfde meest verbouwde graan ter wereld. Hoewel het niet veilig is voor coeliakie-patiënten, is het een caloriearm voedingsmiddel dat het lichaam voorziet van belangrijke voedingsstoffen.
 • Allereerst bevat het vitamine B1 en B2, evenals zink, magnesium en voedingsvezels.
 • Gerst helpt ook om de spijsvertering te verbeteren en vermindert de opname van schadelijke lipiden in de darm.
 • Bovendien is het een van de beste natuurlijke remedies voor hypercholesterolemie en hoge triglyceriden-waardes.
 • Gerst reguleert het maag-darmkanaal en helpt bij het elimineren van afval.
 • Het wordt zelfs aanbevolen als een aanvulling voor het helpen om gewicht te verliezen omdat het vult en energie geeft.

4. Volkoren rogge

Rogge is een van de gezondste granen die aan je gebruikelijke dieet kan worden toegevoegd. Het levert ​​een grote hoeveelheid voedingsstoffen, maar bevat weinig calorieën.

 • De belangrijke bijdrage van vezels bevordert de beheersing van een hoog cholesterolgehalte, waardoor het de ophoping van plaque in de slagaders elimineert.
 • Bovendien helpt het de darmbewegingen te verbeteren en aandoeningen zoals constipatie te voorkomen.
 • Het wordt ook aanbevolen voor het reguleren van de bloedsuikerspiegel en het verminderen van het risico op stofwisselingsziekten.
 • Rogge bevat vitamine E en selenium, bekend om hun antioxiderende werking in het lichaam.
 • Ten slotte helpt het om de mentale prestaties te verbeteren en vermindert het het risico op zenuwaandoeningen en cognitieve stoornissen.

5. Maïs

Maïsmeel en maïs
Dit is een traditioneel voedingsmiddel dat wordt gebruikt als een bron van energie dankzij de bijdrage van ‘langzame koolhydraten’.
 • Maïs wordt gewaardeerd vanwege de hoge bijdrage van vitamine A, B en E. Deze beschermen het zenuwstelsel, het immuunsysteem en het hart en vaatstelsel.
 • Bovendien bevat het ook voedingsvezels, die nodig zijn voor de juiste werking van de darmen.
 • De antioxidanten helpen de cellen te beschermen tegen de gevolgen van oxidatieve stress.
 • Maïs draagt ​​bij aan de bescherming van het collageen van de huid. Daardoor neemt het verschijnen van de tekenen van vroegtijdige veroudering af.

6. Boekweit

Dit is een  ‘pseudograan’. Het hoort eigenlijk tot de zaden, maar men kan hiervan wel meel maken.  Dit voedingsmiddel dat veilig is voor mensen met coeliakie en een glutenintolerantie, omdat het dit eiwit niet bevat.

 • Boekweit staat bekend om zijn belangrijke bijdrage van aminozuren. Deze hebben een hoge biologische waarde. Ze helpen om het lichaam actief te houden en de spieren sterk.
 • Bovendien bevat het mineralen zoals magnesium en ijzer die nodig zijn voor een goede gezondheid van de bloedvaten.
 • Het heeft ook een lage glycemische index die helpt om suikers op een stabiel niveau te houden.

Eet je deze granen? Je weet nu hoe belangrijk ze voor het lichaam zijn. Neem ze op in je gewone dieet en profiteer van hun voedingsstoffen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Sharma GN., Gupta G., Sharma P., A  comprehensive review of free radicals, antioxidants, and their relationship with human ailments. Crit Rev Eukaryot Gene Expr, 2018. 28 (2): 139-154.
 • Cao Y., Zhen S., Taylor AW., Appleton S., et al., Magnesium intake and sleep disorder symptoms: findings from the jiansu nutrition study of chinese adults at five year follow up. Nutrients, 2018.
 • Sima P., Vannucci L., Vetvicka V., B glucans and cholesterol. Int J Mol Med, 2018. 41 (4): 1799-1808.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.