6 manieren om mentale uitputting en vermoeidheid te bestrijden

Voel je je mentaal uitgeput? De belangrijkste oorzaak hiervoor ligt in de voeding die je consumeert. Ontdek in dit artikel 6 gezonde gewoontes om mentale uitputting tegen te gaan.
6 manieren om mentale uitputting en vermoeidheid te bestrijden

Laatste update: 20 november, 2018

Mentale uitputting en vermoeidheid kun je bestrijden door nauwlettend op je voeding te letten. Leg de focus op het eten van natuurlijke producten en eet minder suiker en bewerkte voeding.

Voel je je op het einde van dag moe door persoonlijke en werkgerelateerde verplichtingen? Net als de meeste mensen geef je jezelf waarschijnlijk niet de tijd om te rusten en weer op krachten te komen.

Natuurlijk het belangrijk is om je vast te houden aan je vooropgestelde doelen. Maar wanneer je je mentaal uitgeput voelt moet je jezelf een pauze kunnen opleggen. Volg daarom onderstaand advies op zodat je nadien met een frisse start kan beginnen.

1. Beoordeel je zeges op basis van je inzet, niet op basis van resultaten

Een van de belangrijkste oorzaken van mentale uitputting is overmatige inspanning. De meesten van ons beoordelen hun zeges op basis van hun resultaten. Dit betekent dat het voor jou niet uitmaakt hoeveel energie je ergens insteekt of hoe hard je je ergens voor inspant. Als je je vooropgestelde doel niet behaalt voelt het alsof je gefaald hebt.

Maar je kunt dit veranderen. Probeer gewoon je beoordelingsmanier te veranderen. Beloon jezelf voor elke klein succes dat je behaald hebt en dat deel uitmaakt van het uiteindelijke einddoel.

2. Voeg passie toe en reduceer je verantwoordelijkheden

Gekleurde mandala's

Nog een manier om mentale uitputting te bestrijden is het opzijzetten van een deel van het verantwoordelijkheidsgevoel. Als je constant streeft naar het behalen van een doel, alleen omdat je moet, zul je het eerder als een zware last ervaren. Dit is van toepassing op alle soorten activiteiten; van het zorgen voor je kinderen tot je werk toe.

Anderzijds is passie de sterkste vorm van energie die een mens kan drijven. Maak voor jezelf uit wat je passies zijn en hoe je deze aan je dagelijkse routine kunt toevoegen.

Misschien is hetgeen je van 9 tot 5 doet niet bepaald iets waarin je passie ligt, maar moet je dit nu eenmaal doen om geld in het laatje te brengen. Zoek voor jezelf een leuke hobby, iets waarmee je even kunt ontsnappen aan je dagelijkse routine. Voorbeelden hiervan zijn sport of avondlessen. Zorg ervoor dat deze ontspanningsmomenten iets zijn waar je telkens naar uitkijkt. Op die manier wordt je dagelijkse routine aangenamer voor je.

3. Zoek rust in de natuur om mentale uitputting te verslaan

De natuur opzoeken op mentale uitputting te verslaan

Wees eerlijk: hoe verbonden ben je met de natuur?  Zelfs al ben je iemand die erg begaan is met het milieu, toch is de kans klein dat je regelmatig het kantoor verlaat om even een wandeling te maken.

Misschien beschouw je jezelf niet echt als een natuurmens, maar 15 minuutjes buitenlucht kunnen een wereld van verschil betekenen in hoe je je voelt. Je hoeft heus niet elke dag de natuur op te zoeken of bergen te beklimmen. Gewoon al af en toe een wandeling maken of de vogels gaan voeren in het park maakt al een verschil.

Het uitlaten van de hond is de ideale manier om je dagelijkse portie buitenlucht te krijgen en zo mentale uitputting te bestrijden. 

4. Eet de juiste en voldoende proteïnen

Van alle organen is het brein het orgaan dat de meeste energie verbruikt. Door negatieve calorieën of te veel suiker te eten voel je je dus alleen maar meer moe.

Daarom moet je je best doen om zoveel mogelijk natuurlijke voeding te eten. Het beste van al eet je voeding die rijk is aan natuurlijke suikers of wat een beperkte hoeveelheid suiker bevat. Fruit is bijvoorbeeld ideaal.

Probeer ook je inname van natrium te beperken. Begin met de slechtste voeding eerst uit je voedingspatroon te schrappen.

5. Vermijd suikers en alcohol in je voedingspatroon

Alcohol

Zou je alcohol kunnen missen gedurende een dag? Wat dacht je van twee dagen of een week? Probeer het een week zonder alcohol te doen en je zult snel merken dat je je minder uitgeput voelt. 

Door alcohol achterwege te laten zul je alerter zijn en voel je je na twee weken al veel energieker. Bovendien verlies je er ook nog gewicht door. Dit is wat je moet doen:

  • Lees aandachtig de etiketten van de voeding en drank die je regelmatig gebruikt. Je zult versteld staan hoeveel verwerkte suikers je dagelijkse voeding bevat.
  • Probeer zoveel mogelijk alcohol uit je consumptiepatroon te schrappen. Door rode wijn, bier en andere alcoholische dranken voel je je misschien even goed, maar als je lichaam vermoeid is is het beter om deze dranken achterwege te laten.

Drink alcohol altijd met mate en niet op regelmatige basis.

6. Ontwikkel een strikt slaappatroon

De meest succesvolle mensen houden er een strikt slaappatroon op na. Ze zullen zelden langer of korter slapen dan hun vaste slaappatroon. En jij? Heb jij een vast slaappatroon?

Zowel kinderen als volwassen hebben behoefte aan een vast slaappatroon. Door een bepaald slaappatroon aan te houden weten je hersenen wanneer het tijd is om te rusten en kun je mentale uitputting voorkomen. Dit betekent natuurlijk niet dat je je nooit meer moe zult voelen wanneer je een vast slaappatroon volgt. Vermoeidheid is ook afhankelijk van je dagelijkse activiteiten en andere factoren.

In het begin is het misschien moeilijk om een nieuw slaappatroon vol te houden. Maar met de hulp van een lekkere kop thee en een beetje geduld ben je er in een mum van tijd aan gewend.

Probeer één of meerdere items uit dit artikel toe te voegen aan je dagelijkse leefpatroon. Je zult al snel de positieve veranderingen merken en je veel energieker voelen.

Uitgelichte afbeelding met dank aan wikiHow.com.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.