7 voedingsmiddelen die negatieve calorieën bevatten

Negatieve calorieën, zoals de calorieen die artisjokken bevatten, helpen niet alleen om ons figuur te behouden; deze calorieën zijn namelijk ook geweldige bondgenoten in de strijd tegen slecht cholesterol.
7 voedingsmiddelen die negatieve calorieën bevatten
Elisa Morales Lupayante

Beoordeeld en goedgekeurd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Om af te vallen is het belangrijk om voldoende aan lichaamsbeweging te doen en een gezond dieet aan te houden. Kijk daarom eens naar het onderstaande lijstje van voedingsmiddelen die negatieve calorieën bevatten.

Wat houden negatieve calorieën in? Voedingsmiddelen die negatieve calorieën bevatten, verbruiken tijdens het spijsverteringsproces meer energie dan het aantal calorieën dat ze bevatten. Daardoor zorgen deze voedingsmiddelen er dus voor dat je lichaam meer calorieën verbrandt dan het met deze voedingsmiddelen binnenkrijgt.

Om deze voedingsmiddelen te verteren, moet het lichaam gebruik maken van de calorieën die het eerder al heeft opgeslagen.

Voedingsmiddelen die negatieve calorieën bevatten

1. Asperges

Asperges

Asperges hebben niet alleen een vochtafdrijvende werking, maar zijn ook een van de weinige voedingsmiddelen die negatieve calorieën bevatten. Of de asperges nu vers zijn of uit blik komen, gegrild of gekookt zijn. Je kunt altijd van de vele voordelen die deze groente biedt profiteren.

Zorg er echter wel voor dat je de asperges niet frituurt of bakt met boter of sausjes. In dit geval zal deze groente namelijk niet meer kunnen worden gezien als een voedingsmiddel dat negatieve calorieën bevat, maar eerder gewoon als een voedingsmiddel dat veel vet bevat.

Houd dit in gedachten en geniet voortaan van super gezonde, gekookte asperges.

2. Aubergine

Ook aubergine is een heerlijke groente die, wanneer je hem grilt of pureert, negatieve calorieën bevat. Je kunt deze groente perfect combineren met vlees of vis, waardoor je kunt genieten van verrukkelijke, voedzame en vetarme maaltijden. Aubergines hebben een geweldige smaak en zijn veel gezonder dan verwerkte vleeswaren.

3. Cherrytomaatjes

Cherrytomaatjes worden vaak gebruikt voor salades en hebben zeer interessante eigenschappen, waardoor ze veel aantrekkelijker zijn dan gewone tomaten. Cherrytomaten bevatten namelijk aanzienlijk minder suiker dan traditionele tomaten. 

Bovendien bevatten deze tomaatjes meer vitamines en zijn ze natuurlijk een geweldig voorbeeld van voedingsmiddelen die negatieve calorieën bevatten. Al deze voordelen zullen er vast en zeker voor zorgen dat de cherrytomaat vanaf nu het hoofdingrediënt wordt in je salades.

4. Bieten

Bieten

Nog een geweldig voorbeeld van voedingsmiddelen die negatieve calorieën bevatten, is de biet. Bieten zijn een geweldig ingrediënt voor salades. In combinatie met andere soorten groente en fruit, kun je ze ook gebruiken om sapjes van te maken.

Je kunt bieten zowel rauw als gekookt eten. Nog een manier om deze groente te eten, is door hem samen met andere groenten, zoals wortel en prei, te gebruiken om puree van te maken. Dit is een gezond en caloriearm bijgerecht dat verscheidene gezondheidsvoordelen biedt.

Wil je meer weten? Lees dan:
Waarom moet je bieten eten?

5. Broccoli

Broccoli is zonder twijfel een van de lekkerste en meest bijzondere groenten die je maar kunt vinden.

Je kunt broccoli het beste gekookt eten. Op die manier zullen namelijk alle voedingsstoffen bewaard blijven zonder vettigheid toe te voegen dat de gunstige werking alleen maar tegen zal werken. Ook gegrilde broccoli is een goede optie.

Zodra je de broccoli eenmaal gekookt of gegrild hebt, is de groente goed te combineren met:

  • gedroogd fruit
  • noten
  • sesamzaadjes
  • specerijen

Je zult versteld staan van hoe lekker dit is.

6. Wortelen

Wortelsap

Van alle voedingsmiddelen die negatieve calorieën bevatten, is de wortel een van de lekkerste en meest veelzijdige. Eén optie om wortel te consumeren, is door de groente te combineren met sinaasappel en grapefruit om er een heerlijke, ontgiftende drank van te maken.

Bovendien kan deze groente je lichaam stimuleren om bètacaroteen aan te maken, een vitamine die de melanineproductie versnelt. Wortel is werkelijk waar een van de beste en meest aanbevolen voedingsmiddelen om je huid de bescherming te bieden die het nodig heeft.

7. Artisjokken

Artisjokken

Het laatste voorbeeld op onze lijst is artisjok, een voedingsmiddel dat heerlijk is om rauw te eten met een frisse vinaigrette of gekookt met een scheutje olijfolie. Bovendien kun je artisjokharten ook heel goed uit blik eten.

Artisjokken zijn een goed voorbeeld van evenwichtige voedingsmiddelen die negatieve calorieën bevatten en het triglyceridengehalte in het bloed kunnen verlagen. Hierdoor zijn artisjokken geweldig om cholesterol tegen te gaan.

Deze groente zal helpen om het gehalte slecht cholesterol (LDL) te verlagen en het gehalte goed cholesterol (HDL) te verhogen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.