Waarom moet je bieten eten?

Deze zoete knol bevat geweldige voordelen voor de gezondheid. Een rode biet is een geweldig schoonmaakmiddel voor de lever, het verlaagt hoge bloeddruk, bestrijdt constipatie en zal je veel energie geven.

Ontdek waarom je iedere dag bieten zou moeten eten en een aantal manieren waarop je ze zou kunnen bereiden in dit artikel.

Bieten zijn wortelgroenten, maar zoals we in dit artikel zullen uitleggen, kun je ook de bladeren en stam eten. Ze bevatten belangrijke aantallen vitamine B en C, mineralen zoals kalium, ijzer, jodium en magnesium, evenals vezels.

De gezondheidsvoordelen van bieten

 • Vanwege het hoge gehalte aan ijzer bestrijden ze bloedarmoede en vermoeidheidZe zijn ideaal als je aan het herstellen bent van een ziekte.
 • Ze verlagen op een natuurlijke manier een hoge bloeddruk.
 • Ze bevatten ontstekingsremmende eigenschappen.
 • Ze reinigen het bloed en de leverZe bevorderen de verwijdering van gifstoffen in het lichaam die de lever beschadigen.
 • Ze verminderen het risico op hart- en vaatziekten.
 • Ze verminderen het risico op kanker, net als de meeste rode voedingsmiddelen.
 • Ze bevatten veel vezels waardoor de natuurlijke stoelgang wordt bevordert.

Hoe moet je bieten eten?

 • Gestoofd: Voor degenen die niet van de zoete smaak van bieten houden, raden we aan om ze in kleine stukjes te snijden en ze toe te voegen aan groente- of vleesstoofpotten. Op deze manier is de smaak niet zo duidelijk aanwezig, maar kun je nog steeds genieten van alle voordelen.
 • Gekookt: Om bieten te koken moet je ze eerst goed wassen, zodat je de schil kunt laten zitten. Je moet ook een beetje van de stam laten zitten, zodat je de voedingsstoffen, kleur en smaak kunt behouden. Je moet ze ongeveer een uur koken totdat ze zacht zijn.
 • Rauw: Bietenliefhebbers vinden ze rauw in salades of als garnering lekker. Omdat ze vrij hard zijn, kun je raspen om een beetje kleur aan je gerechten toe te voegen. Probeer ze toe te voegen aan toetjes, koekjes of yoghurt.
 • Sappen en smoothies: Een heerlijk en origineel recept bestaat uit het toevoegen van bieten aan je sappen en smoothies. Op deze manier kun je genieten van de voordelen van de rauwe bieten zonder dat je ze hoeft te kauwen. Probeer ze te combineren met appels, bananen, rode vruchten, aardbeien enzovoort.

Bietensalade

Bewaar de bladeren

Als je hele of biologische bieten koopt, dan kan het zijn dat de bladeren er nog aan zitten. Om maximaal te genieten van de voordelen van bieten, kun je ook de bladeren gebruiken, zoals ze al eeuwenlang worden gegeten. Je hoeft ze alleen maar goed te wassen en dan kun je ze toevoegen aan sappen, smoothies, stoofpotten, omeletten of salades.

De bladeren zijn rijk aan vitamine A, C en K, evenals de mineralen calcium en ijzer.

Bietenbladeren

Een geneesmiddel voor vrouwen

Bietensap is een oud geneesmiddel dat heel effectief is als het gaat om de behandeling van onregelmatige menstruatie en vroegtijdige overgang. In beide gevallen moet je een glas bietensap per dag drinken op een lege maag op momenten dat je hier last van hebt.

Russische soep (borscht)

Dit traditionele recept is vandaag de dag nog steeds populair en is ideaal voor het bestrijden van de kou die typisch is voor dit land: borscht of bietensoep.

Snijd een paar uien en bieten in blokjes en bak ze totdat ze zacht zijn (ongeveer zeven minuten). Voeg groentebouillon toe en laat dit vijftien minuten op laag vuur koken. Voeg wat verse fijngesneden kool, peterselie, sherry en zout en peper toe naar smaak. Op traditionele wijze voeg je een schep zure room toe bij het serveren.

Natuurlijke kleurstof

Interessant genoeg kan een rode kleurstof worden onttrokken aan bieten. Het staat bekend als toevoeging E-162 of betatine en het is niet schadelijk voor de gezondheid, anders dan andere rode kleurstof, die bekend staat als E-120 en die gemaakt wordt van een soort insect. Hoewel het niet gevaarlijk is, kan E-120 een allergische reactie veroorzaken.

Bekijk Ook