Waarom moet je bieten eten?

Bieten zijn heel gezond op manieren die je waarschijnlijk nog niet kende. Je kunt ze op veel verschillende manieren eten en zelfs aan smoothies toevoegen.
Waarom moet je bieten eten?
Carlos Fabián Avila

Geschreven en geverifieerd door de arts Carlos Fabián Avila.

Laatste update: 04 januari, 2019

Deze zoete knol bevat geweldige voordelen voor de gezondheid. Rode bieten zijn een geweldig reinigend middel voor de lever, het verlaagt hoge bloeddruk, bestrijdt constipatie en zal je veel energie geven.

Ontdek waarom je iedere dag bieten zou moeten eten en een aantal manieren waarop je ze zou kunnen bereiden in dit artikel.

Bieten zijn wortelgroenten, maar zoals we in dit artikel zullen uitleggen, kun je ook de bladeren en stam eten. Ze bevatten belangrijke aantallen vitamine B en C, mineralen zoals kalium, ijzer, jodium en magnesium, evenals vezels.

De gezondheidsvoordelen van bieten

Vanwege het hoge gehalte aan ijzer bestrijden ze bloedarmoede en vermoeidheid. Ze zijn ideaal voor onder andere:

 • Als je aan het herstellen bent van een ziekte.
 • Verlagen op een natuurlijke manier een hoge bloeddruk.
 • Bevatten ontstekingsremmende eigenschappen.
 • Reinigen het bloed en de leverZe bevorderen de verwijdering van gifstoffen in het lichaam die de lever beschadigen.
 • Verminderen het risico op hart- en vaatziekten.
 • Kunnen het risico op kanker verminderen, net als de meeste rode voedingsmiddelen.
 • Ze bevatten veel vezels waardoor de natuurlijke stoelgang wordt bevordert.

Hoe moet je bieten eten?

schaaltje met bietensalade

Gestoofd

Voor degenen die niet van de zoete smaak van bieten houden, raden we aan om ze in kleine stukjes te snijden en ze toe te voegen aan groente- of vleesstoofpotten. Op deze manier is de smaak niet zo duidelijk aanwezig, maar kun je nog steeds genieten van alle voordelen.

Gekookt

Om bieten te koken moet je ze eerst goed wassen, zodat je de schil kunt laten zitten. Je moet ook een beetje van de stengel laten zitten, zodat je de voedingsstoffen, kleur en smaak kunt behouden. Je moet ze ongeveer een uur koken totdat ze zacht zijn.

Rauw

Bietenliefhebbers vinden ze rauw in salades of als garnering lekker. Aangezien ze vrij hard zijn, kun je raspen om een beetje kleur aan je gerechten toe te voegen. Probeer ze toe te voegen aan toetjes, koekjes of yoghurt.

Sappen en smoothies

Een heerlijk en origineel recept bestaat uit het toevoegen van bieten aan je sappen en smoothies. Op deze manier kun je genieten van de voordelen van de rauwe bieten zonder dat je ze hoeft te kauwen. Probeer ze te combineren met:

 • Appels
 • Bananen
 • Rode vruchten
 • Aardbeien
 • Enzovoort

 

Bewaar de bladeren

blad van een biet

Als je hele of biologische bieten koopt, dan kan het zijn dat de bladeren er nog aan zitten. Om optimaal te profiteren van de voordelen van bieten, kun je ook de bladeren gebruiken, zoals ze al eeuwenlang worden gegeten. Je hoeft ze alleen maar goed te wassen en dan kun je ze toevoegen aan:

De bladeren zijn rijk aan vitamine A, C en K, evenals de mineralen calcium en ijzer.

Een geneesmiddel voor vrouwen

Bietensap is een oud geneesmiddel dat heel effectief is als het gaat om de behandeling van onregelmatige menstruatie en vroegtijdige overgang. In beide gevallen moet je een glas bietensap per dag drinken op een lege maag op momenten dat je hier last van hebt.

Russische soep (borscht)

Dit traditionele Russische recept is vandaag de dag nog steeds populair en is ideaal voor het bestrijden van de kou die typisch is voor dit land: borscht of bietensoep.

 • Snijd eerst een paar uien en bieten in blokjes.
 • Bak ze daarna totdat ze zacht zijn (ongeveer zeven minuten).
 • Voeg vervolgens groentebouillon toe en laat dit vijftien minuten op laag vuur koken.
 • Voeg daarna wat verse fijngesneden kool, peterselie, sherry en zout en peper toe naar smaak.
 • Op traditionele wijze voeg je dan een schep zure room toe bij het serveren.

Misschien ook interessant om te lezen:
Peterselie en citroen om je nieren te ontgiften

Natuurlijke kleurstof

Interessant genoeg kan een rode kleurstof worden onttrokken aan bieten. 

Het staat bekend als toevoeging E-162 of betatine en het is niet schadelijk voor de gezondheid, anders dan andere rode kleurstof, die bekend staat als E-120 en die gemaakt wordt van een insect. Hoewel het niet gevaarlijk is, kan E-120 een allergische reactie veroorzaken. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.