Bieten voor je lever en je bloedbaan

Bieten bevatten vitamine A, B en C en voorzien het lichaam tegelijkertijd van oplosbare vezels die de bloedsuikerspiegel en cholesterolgehaltes onder controle houden en bovendien de stoelgang reguleren.
Bieten voor je lever en je bloedbaan

Laatste update: 19 november, 2018

Bieten zijn veel meer dan simpelweg een wortelgroente met een mooie kleur. Binnenin de prachtige paarse kern gaat namelijk een grote hoeveelheid antioxidanten en vitamines schuil die zeer heilzaam zijn voor je gezondheid. Daarom zou je bieten ook regelmatig aan je dieet moeten toevoegen voor de gezondheid van je lever en bloedbaan.

De geneeskrachtige plant is rijk aan vezels, eiwitten en water, waardoor bieten het lichaam voorzien van energie en ze kunnen worden gebruikt om een verscheidenheid aan ziektes te behandelen – met name gezondheidsproblemen die verbonden zijn aan de lever. In dit artikel behandelen we alle voordelen die de biet je te bieden heeft.

De biet, je levers’ beste vriend

Houd je van bieten? Maakt de verfrissende en aardse smaak al onderdeel uit van je wekelijkse menu? Eet je ze liever rauw of gekookt met een beetje olie of wat zout? Als het antwoord ja is, lees dan verder!

Wanneer je een probleem hebt met je lever, dan kan de biet – die over de hele wereld in vrijwel elke supermarkt verkrijgbaar is – je beste vriend worden om ontstekingen te remmen en gifstoffen te verwijderen.

Let op de volgende eigenschappen die bieten hebben.

Ze zijn een ware schat aan antioxidanten

Bieten zijn rijk aan bèta-caroteen, carotenoïden en flavonoïden – allemaal krachtige antioxidanten die bieten hun bijzondere en aantrekkelijke kleur geven. Alle voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten staan erom bekend zeer effectief te zijn bij het zuiveren van de lever. Dit geldt vooral in het geval van leververvetting.

In 2012 werd er een interessant klinisch onderzoek gepubliceerd in het New England Journal of Medicine, waarin werd aangetoond dat een behandeling met antioxidanten voor ongelooflijke verbetering zorgde bij mensen die last hadden van leververvetting.

De behandeling was vooral goed in staat ontstekingen te remmen en de hoeveelheid vet in de lever te verminderen. Dit was deels te danken aan het betalaïnepigment, een krachtige antioxidant die ook zeer behulpzaam is tegen vroegtijdige veroudering.

Aarzel dus niet: als er een groente, rijk aan antioxidanten, bestaat die je absoluut regelmatig zou moeten eten, dan is het wel de biet.

Ze bevorderen de stofwisseling en verbranden vet

Lever

Bieten zijn een uitstekende keuze als je graag wat kilootjes wilt afvallen. Ze zitten tjokvol energie, zijn zeer verzadigend en rijk aan vezels.

Wanneer je dus bijvoorbeeld voor elke maaltijd eerst een bietensmoothie drinkt, dan voorzie je je lichaam van een hoop voedingsstoffen en zul je je tegelijkertijd voller voelen, waardoor je minder zult eten tussen maaltijden door.

Daarnaast kan het consumeren van bieten ook behulpzaam zijn op andere vlakken:

 • Bieten kunnen dankzij het hoge vezelgehalte helpen het lichaam te ontgiften. Vezels voorkomen dat gifstoffen in het lichaam worden opgestapeld en dat het lichaam overtollig vocht vasthoudt. Daarnaast verbeteren vezels tegelijkertijd de spijsvertering en gaan ze constipatie tegen. Dit is allemaal bevorderend voor de leverfunctie en zorgt ervoor dat vet en andere lipiden niet worden opgeslagen in de cellen van dit uiterst belangrijke orgaan.
 • Bieten bevorderen de stofwisseling, daar ze de lever- en spijsverteringsfunctie stimuleren.
 • Nog een voordeel dat bieten bieden, is dat ze ervoor zorgen dat het lymfevatenstelsel beter functioneert, wat er ook weer voor zorgt dat gifstoffen beter uit het lichaam worden gedreven.

Het is interessant om aan te geven dat leververvetting omkeerbaar is door een vetarm dieet aan te houden, dat rijk is aan vitaminen en mineralen afkomstig uit vers fruit en verse groenten. Bieten zijn in dit geval dus een uitstekende keuze.

Bieten zuiveren de bloedbaan en zijn dus goed voor het hart

Tijdens de oudheid werd deze groente gebruikt om bloed sterker te maken en mensen die herstellende waren te behandelen. In de onderstaande lijst maken we een opsomming van de geneeskrachtige eigenschappen die bieten hebben voor de bloedbaan:

 • Bieten zijn rijk aan kalium, een mineraal dat de bloeddruk helpt te reguleren.
 • Ze verlagen het gehalte slecht cholesterol (LDL).
 • Bieten zijn rijk aan ijzer, magnesium, fosfor, foliumzuur en vitamine A, B en C. Ze zitten letterlijk vol voedingsstoffen die de bloedbaan krachtiger maken en de verwijdering van schadelijke stoffen bevorderen.

Hoe je bieten kunt gebruiken om de lever te ontgiften en verzorgen

Bietensap

De meest geneeskrachtige manier om gebruik te maken van de eigenschappen die bieten hebben om de lever te helen en ontgiften en de bloedbaan te zuiveren is de groente rauw eten.

Rasp simpelweg een paar bieten en wat wortels om een lekkere salade te maken. Als je hier een scheutje olijfolie en een beetje citroensap aan toevoegt, dan heb je een ideaal middel om voor je gezondheid te zorgen.

Geneeskrachtig sap voor je lever

Ingrediënten

 • 200 ml of 1 kop water
 • 1 middelgrote biet
 • Een middelgrote wortel
 • 1 middelgrote appel

Bereiding

 • Begin door alle ingrediënten goed te wassen.
 • Snij ze vervolgens in kleine blokjes, zodat ze makkelijker gepureerd kunnen worden in de blender. Zorg ervoor dat zowel de biet als de wortel rauw is, want rauw bevatten deze groenten namelijk de meeste voedingsstoffen.
 • Pureer alle ingrediënten samen in de blender tot je een heerlijk, glad mengsel hebt.
 • Voeg vervolgens wat water toe om het vloeibaarder te maken.
 • Als je ook nog wat ijsblokjes toevoegt, dan zal de drank nog lekkerder en verfrissender zijn.

Wanneer zou je dit sap moeten drinken?

 • Een half uur voor je hoofdmaaltijd.
 • Drink vijf dagen achtereenvolgend elke dag één glas om de lever te ontgiften.
 • Neem dan tien dagen pauze alvorens het proces weer te herhalen.

Je zult je lichaam voorzien van een geweldige hoeveelheid voedingsstoffen die zeer heilzaam zijn voor je gezondheid.

Mis deze kans dus niet! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Clifford T, Howatson G, West DJ, Stevenson EJ. The potential benefits of red beetroot supplementation in health and disease. Nutrients. 2015 Apr 14;7(4):2801-22. doi: 10.3390/nu7042801. PMID: 25875121; PMCID: PMC4425174.
 • Khan, M. (2016). Plant Betalains: Safety, Antioxidant Activity, Clinical Efficacy, and Bioavailability. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 15(2), 316–330. https://doi.org/10.1111/1541-4337.12185

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.