6 vitamines die niet in je dieet mogen ontbreken

Er zijn bepaalde vitamines die de hoogste prioriteit moeten hebben als je wilt dat je lichaam gezond en sterk blijft. Een tekort aan deze specifieke vitamines kan namelijk ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken.
6 vitamines die niet in je dieet mogen ontbreken
Elisa Morales Lupayante

Geschreven en geverifieerd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Het aanhouden van een gezond, uitgebalanceerd dieet is van essentieel belang voor een gezond lichaam. Tot de voedingsstoffen die we dagelijks binnen moeten krijgen behoren ook vitamines. Vitamines zijn namelijk onmisbaar voor allerlei chemische processen in het lichaam. Daarom vertellen we je vandaag iets meer over zes vitamines die niet in je dieet mogen ontbreken. Zorg er in het vervolg dan ook voor dat je er voldoende van binnenkrijgt.

Vitamines die niet in je dieet mogen ontbreken

Vitamine C

Vitamine C is een van de vitamines die niet in je dieet mogen ontbreken

De eerste van de vitamines die niet in je dieet mogen ontbreken, is vitamine C. Het is uitermate belangrijk om ervoor te zorgen dat je lichaam voldoende vitamine C binnenkrijgt. Dit geldt vooral in de winter wanneer het koude weer je immuunsysteem op de proef stelt. Vitamine C helpt verkoudheid en griep te voorkomen, omdat het als een antioxidant werkt.

Een tekort aan vitamine C zorgt ervoor dat je lichaam niet in staat is om gezonde cellen aan te maken om zich tegen virussen en bacteriën te beschermen. Natuurlijk zal het consumeren van vitamine C niet garanderen dat je niet ziek wordt, maar het zal het risico op ziekten wel helpen verminderen.

 • Enkele van de voedingsmiddelen die veel vitamine C bevatten, zijn citrusvruchten, zoals sinaasappels en kiwi’s.

Vitamine A

Als je niet genoeg vitamine A in je lichaam hebt, dan zal je dit merken aan je gezichtsvermogen. Daarom staat vitamine A bekend als ‘de vitamine die goed is voor je ogen’. Bovendien is deze stof een antioxidant dat in staat is om je immuunsysteem gezond te houden. Vitamine A zit met name in:

 • Dierlijke vetten
 • Wortels
 • Tomaten
 • Perziken
 • Pepers

Foliumzuur

Vrouw die last heeft van vermoeidheid, want foliumzuur is een van de vitamines die niet in je dieet mogen ontbreken

Nog een van de vitamines die niet in je dieet mogen ontbreken, is foliumzuur, ook wel vitamine B9. Een ding dat foliumzuur voor je lichaam doet, is bloedarmoede voorkomen. Deze aandoening omvat onder andere langdurige vermoeidheid, maar is gelukkig ook te voorkomen. Om ervoor te zorgen dat je voldoende foliumzuur binnenkrijgt, moet je voldoende groenten en fruit opnemen in je dieet. We raden met name aan om regelmatig aardbeien en mango’s te eten.

Vitamine B12

Vitamine B12 is noodzakelijk voor gezonde zenuw- en bloedcellen. Het helpt je lichaam op de juiste manier energie te produceren en DNA te aan te maken.

Naarmate je ouder wordt, is je maag steeds minder goed in staat om eiwitten efficiënt af te breken. Hierdoor is je lichaam ook minder goed in staat om deze vitamine te absorberen. Het is daarom raadzaam om je vitamine B12-spiegels te controleren wanneer je ouder wordt. Het risico op een vitamine B12-tekort wordt met name groter vanaf het vijftigste levensjaar.

 • Enkele voedingsmiddelen die een goede hoeveelheid vitamine B12 bevatten, zijn vis, vlees, eieren en zuivelproducten.
 • Als je een vegetarisch of veganistisch dieet volgt, dan is het risico op een vitamine B12-tekort voor jou iets groter. Maar gelukkig kun je het ook binnenkrijgen via granen.

Vitamine D

Ook vitamine D is beslist een van de vitamines die niet in je dieet mogen ontbreken. Het is een vereiste voor gezonde en sterke botten en een goede calciumopname. Bovendien wordt een laag vitamine D-gehalte vaak in verband gebracht met een verhoogd risico op hartaandoeningen en kanker. Deze stof is uniek omdat je het aan kunt maken door in de zon te zitten. In feite is de zon onze belangrijkste bron van vitamine D.

Mensen die het meest kwetsbaar zijn voor een vitamine D-tekort zijn mensen die:

 • Leven in steden met een hoge mate van vervuiling.
 • Kleding dragen die hun lichaam geheel bedekt
 • Meer pigment in hun huid hebben.
Zonnebaden, want vitamine D is een van de vitamines die niet in je dieet mogen ontbreken

Vitamine B6

Vitamine B6 speelt een rol bij ongeveer 200 biochemische reacties in het lichaam. Dit maakt meteen duidelijk waarom het zo belangrijk is om er voldoende van binnen te krijgen. Factoren die worden beïnvloed bij een tekort aan deze vitamine zijn:

 • Slaap
 • Eetlust
 • Humeur
 • Cognitieve vaardigheden
 • Immuunsysteem
 • Aanmaak van rode bloedcellen

Een laag vitamine B6-gehalte komt niet vaak voor. Toch is het een goed idee om ervoor te zorgen dat je er voldoende van binnenkrijgt door dingen te consumeren als vlees, volkoren granen en noten.

Nu weet je het: er zijn zeker vitamines die niet in je dieet mogen ontbreken, voedingsstoffen die de vitale processen in je lichaam ernstig zullen beïnvloeden als je er niet voldoende van binnenkrijgt. Dit geldt voor van alles, van verkoudheid tot hartaandoeningen. Vitamines helpen namelijk om je lichaam te beschermen en honderden noodzakelijke chemische reacties uit te voeren. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Bucher A., White N., Vitamin C in the prevention and treatment of the common cold. Am J Lifestyle Med, 2016. 10 (3): 181-183.
 • Van Gool JD., Hirche H., Lax H., Schaepdrijver L., Folic acid and primary prevention of neural tube defects: a review. Reprod Toxicol, 2018. 80: 73-84.
 • Greenberg JA., Bell SJ., Yan Hong Y., Folic acid supplementation and pregnancy: more than just neural tube defect prevention. Rev Obstet Gynecol, 2011.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.