Acht behandelingen tegen constipatie

Bananen zijn erg goed om de spijsvertering te bevorderen, dankzij de grote hoeveelheid vezels die bananen bevatten. Vezels verbeteren de darmbewegingen, waardoor ze in feite een krachtig, natuurlijk laxeermiddel zijn.
Acht behandelingen tegen constipatie
Mario Benedetti Arzuza

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Mario Benedetti Arzuza.

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 22 december, 2022

Men spreekt van constipatie wanneer er langer dan 72 uur geen ontlasting of moeilijke ontlasting, zoals heel weinig of een hele harde stoelgang, plaatsvindt. Lees hier meer over wat je tegen constipatie kunt doen. 

Elke persoon heeft andere dagelijkse gewoontes in het kleinste kamertje, afhankelijk van hun leeftijd, gewicht en eetpatroon. Wanneer je drie dagen of langer opvallende veranderingen ervaart in je ontlasting, dan is er sprake van constipatie.

Veel mensen denken dat constipatie een onschuldig probleem is. De realiteit is echter dat je dit tijdig moet behandelen om te voorkomen dat het een chronisch probleem wordt. Tevens moet je trachten de onderliggende oorzaak te achterhalen.

In de meerderheid van de gevallen wordt constipatie veroorzaakt door uitdroging, een slecht eetpatroon of een sedentaire levensstijl. Het kan echter ook veroorzaakt worden door een ernstiger medisch probleem en dan is verder onderzoek vereist.

Initieel zoeken mensen met constipatie dikwijls hun heil in laxatieve producten die vrij verkrijgbaar zijn in de winkel. Dit valt echter af te raden. Ons lichaam kan namelijk afhankelijk worden van dit soort producten.

Ook ongewenste bijwerkingen kunnen optreden. Gelukkig zijn er enkele geschikte natuurlijke middelen die matig laxatief zijn en je verteringsproces helpen.

1. Aloëverasap tegen constipatie

Aloëverasap tegen constipatie

Aloëvera is een van de weinige planten met een grote verscheidenheid aan gezonde eigenschappen, zowel in- als uitwendig. Het dagelijks drinken van dit sap helpt om de dikke darm te reinigen op een natuurlijke manier. Het faciliteert daardoor de ontlasting. 

Gegevens die bekend zijn geven aan dat aloïne , een bestanddeel van aloëvera, verantwoordelijk is voor het verminderen van constipatie.

2. Appel tegen constipatie

Een van de beste manieren om constipatie te bestrijden is een appel. Deze bevat immers pectine, een substantie die de darmtransit vergemakkelijkt. Een appel bevat ook veel vezels, die nodig zijn om de stoelgang te vergemakkelijken en ontlasting zachter te maken.

Dit werd aangetoond in een studie uitgevoerd door de medische faculteit van de universiteit van Ohio.

3. Bananen tegen constipatie

Een banaan is niet enkel een lekker stukje fruit, maar bevordert ook een goede spijsvertering en verbetert je darmbewegingen. Bananen zorgen namelijk voor een gezonde hoeveelheid vezels. Deze werken als een natuurlijk en krachtig laxeermiddel en zo helpen ze bij de ontlasting. 

Een stuk banaan voorziet je van 12% van de aangeraden dagelijkse hoeveelheid vezels en bevat ook fructooligosaccharides die, wanneer ze de dikke darm bereiken, een goede spijsvertering bevorderen.

4. Groene thee tegen constipatie

Groene thee tegen constipatie

Groene thee is door de jaren heen steeds populairder geworden als een sterke antioxidant. Daarnaast brengt het nog een heleboel andere gezondheidsvoordelen met zich mee.

Een van de voornaamste krachten van groene thee is het feit dat het een positief effect op je spijsvertering heeft en de ontlasting van de afvalstoffen in de dikke darm versnelt. Groene thee heeft ook een beperkt laxeereffect, dat je helpt om constipatie te voorkomen.

5. Haver tegen constipatie

Mensen die last hebben van constipatie, zouden meer haverproducten aan hun dieet moeten toevoegen. Haver bevat namelijk koolhydraten, vitamines, mineralen en vezels die samen bijdragen tot een betere spijsvertering en zo constipatie voorkomen.

Het beste scenario is dat je als ontbijt havermout eet, maar je kan granen ook aan smoothies, soepen en zelfs salades toevoegen.

6. Lijnzaad tegen constipatie

Lijnzaad is goed voor de gezondheid en dat is voornamelijk het geval door de vele vezels en omega 3-vetzuren die het bevat. Het werkt ook als een mild laxeermiddel, dat de darmbewegingen verbetert en het colon reinigt door afvalstoffen te verwijderen. 

Voeg een eetlepel lijnzaad toe aan een kopje water, laat het een nacht trekken en drink het mengsel vervolgens ’s ochtends op een lege maag.

7. Olijfolie met citroen tegen constipatie

Olijfolie met citroen tegen constipatie

De combinatie van de krachten van olijfolie en de krachten van citroen zorgen samen voor een natuurlijk laxeermiddel dat voor een betere ontlasting zorgt en constipatie tegengaat. 

Pers het sap van een citroen in een kopje warm water en voeg daar vervolgens een eetlepel olijfolie aan toe. Drink dit sapje elke ochtend op een lege maag.

8. Appelazijn met honing tegen constipatie

Een andere krachtige combinatie voor een natuurlijk laxeermiddel is door een theelepel appelazijn met wat honing te mengen in een kopje water. Drink dit elke dag drie maal.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.