Top tien gezondheidsvoordelen van bananen

· 9 augustus 2016
Bananen zijn goed voor de huid en het spijsverteringssysteem, kunnen helpen om de gemoedstoestand te verbeteren en bloedarmoede tegen te gaan en zijn bovendien hartstikke vullend! Er is geen enkel excuus om bananen niet in je dieet op te nemen.

Jarenlang werd er gedacht dat bananen gewichtstoename veroorzaken, omdat ze meer suiker en calorieën bevatten dan andere vruchten.

Deze slechte reputatie wordt echter steeds meer onderdeel van het verleden. Er is aangetoond dat bananen dankzij hun voedingswaarde een bron van volledige voeding zijn en kunnen worden opgenomen in praktisch elk dieet.

Steeds meer mensen beginnen regelmatig bananen te eten als onderdeel van hun dagelijkse dieet. De vrucht is niet alleen hartstikke voedzaam, maar ook veelzijdig en verbetert het gevoel van welzijn.

Daarnaast moeten we aangeven dat bananen vrij goedkoop zijn en het hele jaar door verkrijgbaar zijn.

Geniet dus op elk willekeurig moment van een banaantje. In dit artikel delen we tien belangrijke voordelen waar je van kun profiteren wanneer je een banaan eet.

1. Bananen houden het spijsverteringssysteem gezond

Spijsvertering

Deze vrucht bevat een belangrijke hoeveelheid vezels en dit zorgt ervoor dat constipatie kan worden tegengegaan.

Het eten van bananen is een natuurlijke manier om maagzweren tegen te gaan, doordat deze vrucht maagzuur neutraliseert en irritatie verzacht.

Ze helpen ook om het systeem te beschermen tegen aanvallen van bepaalde bacteriën die maag-darmproblemen veroorzaken.

De fructo-oligosachariden die bananen bevatten fungeren als een probiotisch supplement om de gezonde bacteriën in de darmen te voeden en de aanmaak van spijsverteringsenzymen te bevorderen, zodat voedingsstoffen beter geabsorbeerd worden.

Lees ook: Het beste fruit voor je spijsvertering

2. Ze maken de spieren sterker

Dankzij het kaliumgehalte kan het eten van bananen helpen om je spieren sterker te maken en tegelijkertijd het herstel na een stevige work-out bevorderen.

3. Ze gaan vermoeidheid tegen

Vermoeidheid

Wanneer je je zwak en moe voelt, dan kan het behulpzaam zijn om een banaan te eten. Bananen zijn revitaliserend, geven energie en voorzien je lichaam van essentiële voedingsstoffen. 

Ze zijn geweldig voor mensen die extreem dun zijn of die last hebben van stoornissen waar hun lichaam zwak van wordt.

4. Ze zijn goed voor de bloeddruk

Te veel natrium en een tekort aan kalium in het lichaam zijn enkele van de redenen waarom het zo moeilijk is om de bloeddruk in balans te houden. Gelukkig biedt deze vrucht aanzienlijke hoeveelheden kalium, een voedingsstof die erg heilzaam is voor mensen die last hebben van hypertensie.

5. Verminderen het risico op cardiovasculaire ziekte

Hart

De bloeddruk onder controle houden is niet het enige gezondheidsvoordeel dat bananen bieden voor het cardiovasculaire systeem. De eigenschappen die deze vrucht heeft kunnen ook helpen om de hartslag gestaag te houden.

En dankzij het vezelgehalte kunnen bananen helpen om het gehalte slecht cholesterol onder controle te houden en zo aderverkalking te voorkomen.

6. Ze zijn vullend

In plaats van gewichtstoename te veroorzaken, zijn bananen juist een geweldige aanvulling op je dieet om gewicht te verliezen. Dit komt doordat de banaan dankzij de hoeveelheid koolhydraten en vezels een van de meest verzadigende voedingsmiddelen is.

Wanneer je deze vrucht regelmatig eet, kun je je eetlust in bedwang houden en zorg je er op gezonde manier voor dat je minder snel honger hebt.

7. Ze zijn goed voor de huid

De vitaminen en mineralen die bananen bevatten zijn erg goed voor de huid. Bananen zijn niet alleen goed om een gezichtsmasker van te maken, maar kunnen ook helpen om de huid van binnenuit te voeden.

De antioxidante eigenschappen gaan celbeschadiging tegen en kunnen helpen om huidweefsel te herstellen en zo de vroegtijdige verschijning van rimpels voorkomen.

8. Ze gaan bloedarmoede tegen

Bloed

Bananen zijn rijk aan ijzer. IJzer is een essentieel mineraal voor de aanmaak van hemoglobine in het bloed, een bepalende factor bij het behandelen van bloedarmoede.

9. Ze verbeteren de gemoedstoestand

Veel mensen zweren dat het eten van bananen de beste manier is om depressie tegen te gaan. Ze zijn heerlijk, veroorzaken geen bijwerkingen en zijn heilzaam voor het hele lichaam.

De vrucht bevat een essentiële aminozuur die tryptofaan genoemd wordt. Dit aminozuur bevordert de productie van serotonine in de hersenen, waardoor je humeur verbetert, slapeloosheid word tegengegaan en je gevoel van welzijn toeneemt.

Wij raden aan: Voedingsmiddelen om je gemoedstoestand te verbeteren

10. De voordelen die bananen bieden voor het zenuwstelsel

Het drinken van bananenthee of het gewoon eten van deze vrucht zorgt ervoor dat je je lichaam voorziet van een gezonde hoeveelheid B-vitamines. B-vitamines zijn essentieel om het zenuwstelsel te kalmeren.

Ter conclusie: je kunt meerdere bananen per week eten zonder bang te zijn om aan te komen. De beste manier om deze vrucht te eten is rauw, op zichzelf of verwerkt in een smoothie of fruitsalade. Je kunt ook profiteren van de eigenschappen die verborgen zitten in de schil door een geneeskrachtige thee te maken.

Begin vandaag nog om bananen in je dieet op te nemen en ontdek de voordelen die deze vrucht biedt voor je gezondheid. Geniet ervan!