Top tien gezondheidsvoordelen van bananen

Bananen zijn goed voor de huid en het spijsverteringssysteem, kunnen helpen om de gemoedstoestand te verbeteren en bloedarmoede tegen te gaan en zijn bovendien hartstikke vullend! Er is geen enkel excuus om bananen niet in je dieet op te nemen.
Top tien gezondheidsvoordelen van bananen

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Jarenlang werd er gedacht dat bananen gewichtstoename veroorzaken, omdat ze meer suiker en calorieën bevatten dan andere vruchten. De gezondheidsvoordelen van bananen worden echter steeds meer bevestigd.

De slechte reputatie wordt daardoor steeds meer onderdeel van het verleden. Er is namelijk aangetoond dat bananen dankzij hun voedingswaarde een complete voedingsbron zijn en kunnen worden opgenomen in praktisch elk dieet.

Steeds meer mensen beginnen echter regelmatig bananen te eten als onderdeel van hun dagelijkse dieet. De vrucht is namelijk niet alleen hartstikke voedzaam, maar ook veelzijdig en verbetert het gevoel van welzijn.

Daarnaast moeten we aangeven dat bananen vrij goedkoop zijn en het hele jaar door verkrijgbaar zijn.

Geniet dus op elk willekeurig moment van een banaantje. In dit artikel delen we tien belangrijke gezondheidsvoordelen van bananen, waar je van kun profiteren wanneer je er een eet.

1. Bananen houden het spijsverteringssysteem gezond

Een van de gezondheidsvoordelen van bananen is dat ze het spijsverteringssysteem gezond houden

Deze vrucht bevat een belangrijke hoeveelheid vezels. Dit zorgt ervoor dat constipatie kan worden tegengegaan.

Het eten van bananen kan daarom een natuurlijke manier zijn om maagzweren tegen te gaan. Deze vrucht neutraliseert maagzuur en verzacht irritatie.

Ze helpen ook om het systeem te beschermen tegen aanvallen van bepaalde bacteriën die maag-darmproblemen veroorzaken.

De fructo-oligosachariden die bananen bevatten fungeren als een probiotisch supplement. Ze voeden daardoor de gezonde bacteriën in de darmen en bevorderen de aanmaak van spijsverteringsenzymen, zodat voedingsstoffen beter geabsorbeerd kunnen worden.

2. Ze zorgen voor sterkere spieren

Dankzij het kaliumgehalte kan het eten van bananen helpen om je spieren sterker te maken en tegelijkertijd het herstel na een stevige work-out bevorderen.

3. Ze gaan vermoeidheid tegen

Een van de gezondheidsvoordelen van bananen is dat ze vermoeidheid tegengaan

Wanneer je je zwak en moe voelt, dan kan het helpen om een banaan te eten. Bananen zijn namelijk revitaliserend, geven energie en voorzien je lichaam van essentiële voedingsstoffen. 

Ze zijn geweldig voor mensen die extreem dun zijn of die last hebben van stoornissen waar hun lichaam zwak van wordt.

4. Ze zijn goed voor de bloeddruk

Te veel natrium en een tekort aan kalium in het lichaam zijn enkele van de redenen waarom het zo moeilijk is om de bloeddruk in balans te houden. Een van de gezondheidsvoordelen van bananen is dat deze vrucht aanzienlijke hoeveelheden kalium levert. Dit is een voedingsstof die erg heilzaam is voor mensen die last hebben van hypertensie.

5. Verminderen het risico op cardiovasculaire ziekte

Een van de gezondheidsvoordelen van bananen is dat ze het risico op cardiovasculaire ziekte verminderen

De bloeddruk onder controle houden is niet het enige gezondheidsvoordeel van bananen voor het cardiovasculaire systeem. De eigenschappen die deze vrucht heeft kunnen ook helpen om de hartslag gestaag te houden.

En dankzij het vezelgehalte kunnen bananen ook helpen om het gehalte slecht cholesterol onder controle te houden en zo aderverkalking te voorkomen.

6. Ze zijn vullend

In plaats van gewichtstoename te veroorzaken, zijn bananen juist een geweldige aanvulling op je dieet om gewicht te verliezen. Dit komt doordat de banaan dankzij de hoeveelheid koolhydraten en vezels een van de meest verzadigende voedingsmiddelen is.

Wanneer je deze vrucht regelmatig eet, kun je je eetlust in bedwang houden en zorg je er op een gezonde manier voor dat je minder snel honger hebt.

7. Ze zijn goed voor de huid

De vitaminen en mineralen die bananen bevatten zijn erg goed voor de huid. Bananen zijn niet alleen goed om een gezichtsmasker van te maken, maar kunnen ook helpen om de huid van binnenuit te voeden.

De antioxidante eigenschappen kunnen celbeschadiging helpen tegen te gaan. Ook kunnen ze helpen om huidweefsel te herstellen en zo de vroegtijdige verschijning van rimpels voorkomen.

8. Ze gaan bloedarmoede tegen

Een van de gezondheidsvoordelen van bananen is dat ze bloedarmoede tegengaan

Bananen zijn rijk aan ijzer. IJzer is een essentieel mineraal voor de aanmaak van hemoglobine in het bloed, een bepalende factor bij het behandelen van bloedarmoede.

9. Ze verbeteren de gemoedstoestand

Veel mensen zweren dat het eten van bananen de beste manier is om depressie tegen te gaan. Ze zijn heerlijk, veroorzaken geen bijwerkingen en zijn ook nog eens heilzaam voor het hele lichaam.

De vrucht bevat een essentiële aminozuur die tryptofaan genoemd wordt. Dit aminozuur bevordert de productie van serotonine in de hersenen, waardoor je humeur verbetert, slapeloosheid word tegengegaan en je gevoel van welzijn toeneemt.

10. De gezondheidsvoordelen van bananen voor het zenuwstelsel

Het drinken van bananenthee of het gewoon eten van deze vrucht zorgt ervoor dat je je lichaam voorziet van een gezonde hoeveelheid B-vitamines. B-vitamines zijn essentieel om het zenuwstelsel te kalmeren.

Ter conclusie: je kunt meerdere bananen per week eten zonder bang te zijn om aan te komen. De beste manier om deze vrucht te eten is rauw, op zichzelf of verwerkt in een smoothie of fruitsalade. Je kunt ook profiteren van de eigenschappen die verborgen zitten in de schil door een geneeskrachtige thee te maken.

Begin vandaag nog om dit fruit in je dieet op te nemen en ontdek de gezondheidsvoordelen van bananen. Geniet ervan!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Christodoulides S., Dimidi E., Fragkos KC., Farmer AD., et al., Systematic review with meta analysis: effect of fibre supplementation on chronic idiopatihc constipation in adults. Aliment Pharmacol ther, 2016. 44 (2): 103-16.
  • Stone MS., Martyn L., Weaver CM., Potassium intake, bioavailability, hypertension and glucose control. Nutrients, 2016.
  • Kim Y., Je Y., Dietary fibre intake and mortality from cardiovascular disease and all cancers: a meta analysis of prospective cohort studies. Arch Cardiovasc Dis, 2016. 109 (1): 39-54.
  • Volpe AD., Lucia A., Pirozzi C., Pastore V., Comparative study between the use of melatonin and A solution with melatonin, tryptophan, and vitamin B6 as an inducer of spontaneous sleep in children during an auditory response test: an alternative to commonly used sedative drugs. J Int Adv Otol, 2017. 13 (1): 69-73.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.