Een gids voor thee en infusies

· 13 december 2015
Omdat het weinig cafeïne bevat, is het het beste om groene thee te maken met heet, maar niet kokend water, zodat de bladeren geen bittere smaak krijgen. Deze thee helpt ook de tekenen van voortijdige veroudering te vertragen.

Misschien drink je iedere dag wel thee, maar je bent je misschien niet bewust van de enorme verscheidenheid aan theesoorten die er beschikbaar zijn of van al hun gezonde eigenschappen. In het volgende artikel zullen we je een uitgebreide gids laten zien voor de meeste soorten thee en infusies die vandaag de dag beschikbaar zijn en waar elk van deze goed voor is. Je zult nooit meer zonder thee willen!

Soorten en eigenschappen van de thee

Groene thee

Groene thee wordt gebruikt als aanvullend geneesmiddel over de hele wereld en wordt beschouwd als een van de gezondste en nuttigste theesoorten (vooral wanneer het gefermenteerd is). Wanneer het wordt gezet, behoudt het alle natuurlijke kwaliteiten die te vinden zijn in de oorspronkelijke plant. Onder de vele eigenschappen van groene thee vinden we dat het werkt als antioxidant, die de tekenen van voortijdige veroudering vertraagt. Het helpt ook bij het ontgiften van het lichaam en verwijdert overtollig vocht. Het helpt bij de spijsvertering en helpt je gewicht te verliezen. Groene thee is rijk aan vitamine A, B en C en fluor, natrium en andere mineralen. Het versterkt het immuunsysteem en beschermt het lichaam tegen infecties en virussen.

Omdat het een laag cafeïnegehalte heeft, moet het worden bereid met behulp van heet, maar niet kokend water. Anders worden de bladeren letterlijk gekookt en ontstaat er een bittere smaak. De Chinezen waren de eerste om deze prachtige thee te ontdekken, terwijl het vandaag de dag nergens op aarde meer geconsumeerd wordt dan in Japan. Het verschil tussen de twee culturen is de bereiding.

Japanse Thee

Zwarte thee

Zwarte thee is de meest populaire thee in de westerse cultuur en wordt wereldwijd verkocht in zakjes en in losse vorm. De smaak en gezonde eigenschappen maken dit een heerlijk drankje. Het bevat een goede hoeveelheid antioxidanten en het is bevredigend, goed voor de spijsvertering en laag in calorieën. Zwarte thee werd niet altijd gebruikt om te drinken. Het werd gebruikt als ruilmiddel, omdat de smaak niet verloren gaat over de jaren. De bladeren van de Camelia sinensis gaan door een proces van oxidatie, waardoor de kleur veranderd van groen naar zwart. Het cafeïnegehalte van deze thee werkt stimulerend. Idealiter drink je het op 93 graden en de intensiteit van de thee hangt af van hoe lang je het laat trekken.

Witte thee

Witte thee wordt niet voor niets de “elixir van de jeugd” genoemd! Het is naar verluidt een van de meest verfijnde en exclusieve soorten thee die er zijn. In plaats van bladeren worden voor deze thee jonge en kleine scheuten verzameld. Er wordt gezegd dat de persoon die dit drinkt eigenlijk de jeugd van de plant zelf, of de vitale energie, in zich opneemt. De lichte kleur ontstaat door een witte coating van het blad wanneer het groeit ​​en in het voorjaar geoogst wordt, met de hand. Witte thee wordt geproduceerd in de hoge bergen van Fujian, China. Het heeft een heerlijke smaak en een delicaat aroma en is een soort die vitamine C en E bevat en ook werkt als een antioxidant en diureticum. Je dient dit te drinken bij een temperatuur van 76°C.

Kop Thee

Rode thee

Rode thee wordt ook wel “pu-erh” genoemd en staat bekend om het bevorderen van de efficiënte verbranding van vetten. Dit was de “thee van de keizers”, omdat voor een lange tijd het gebruik ervan verboden was voor gewone mensen of mensen met een lagere sociale status. Het heeft een sterke, aardse smaak met een diep rode kleur. Het rijpingsproces duurt jaren. Het drinken van drie kopjes van deze thee per dag zal bijdragen tot het verminderen van lichaamsvet en cholesterol. Drink het op 93°C.

Blauwe thee

Deze thee staat bekend als “oolong” en is semi-gefermenteerd. Het heeft meestal een kleur tussen groen en zwart. Het fermentatieproces wordt onderbroken, waarna de thee wordt gerold en geoxideerd. Het komt uit twee regio’s: Fujian (China) en Formosa (Taiwan). Blauwe thee heeft een smaak als groene groente en de kleur kan lichter of donkerder zijn, afhankelijk van hoe het wordt verwerkt. Het is een krachtige antioxidant, het helpt bij het versterken van het immuunsysteem en het reguleren van cholesterol, waardoor de bloeddruk wordt verlaagd, en het bevat ook vitaminen en mineralen. Idealiter wordt het geserveerd op 87°C, maar het is “aanvaardbaar” om het zelfs te presenteren met ijs of gekoeld.

Thee voor de Spijsvertering

Soorten thee en hun eigenschappen

Nu je een beetje meer weet over de belangrijkste soorten thee is hier wat informatie over de specifieke kruiden en planten die je kunt gebruiken om ze te maken.

Kamille

Kamille wordt gebruikt om lichte spijsverteringsproblemen te behandelen, zoals indigestie, krampen, diarree en gastritis. Het vermindert ook irritatie of ontsteking aan de ogen en verlicht problemen aan de luchtwegen zoals astma, hoesten, of verkoudheid. Het kan zelfs acne genezen en oppervlakkige wonden schoonmaken.

Munt

Munt heeft antiseptische, krampstillende en spijsverteringsbevorderende eigenschappen. Het vermindert winderigheid, stoot insecten af, en bevordert een goede ademhaling. Het wordt vaak gebruikt bij verkoudheid en hoesten.

Muntthee

Lindebloesem

Het medicinale deel van de linde zit hem in zijn vruchten en bloemen. Het wordt gebruikt als kalmerend middel voor het zenuwstelsel. Het verbetert ook de spijsvertering en helpt je beter slapen. Lindebloesemthee kan worden gebruikt om arteriële problemen, krampen en menstruatiepijn te verminderen.

Valeriaanwortel

Valeriaan is vergelijkbaar met lindebloesem als het gaat om de kalmerende en ontspannende kwaliteiten. Let erop om niet teveel van deze thee te drinken, omdat het kan leiden tot overmatig vertragen van het zenuwstelsel, verlaging van de bloeddruk en het verminderen van de bloedcirculatie.

Groene anijs

De bladeren van deze plant zorgen voor een frisse adem als ze gekauwd worden en een thee gemaakt met groene anijs kan gebruikt worden als een slijmoplossend middel, als maagtonic, voor de regulering van de menstruatiecyclus, verlichting van winderigheid en hulp bij de spijsvertering.

Rozemarijn

Rozemarijn helpt beschadiging van het zenuwstelsel te herstellen, maar ook bij het verbeteren van het geheugen en het verbeteren van de circulatie.

Rozemarijnthee