Ontdek de vele gezonde eigenschappen van muntthee

Munt behoort tot dezelfde familie als tijm en rozemarijn. Het valt met name op door zijn eigenschappen die ten gunste komen van de spijsvertering en de bijdrage van vitamines en mineralen.
Ontdek de vele gezonde eigenschappen van muntthee

Laatste update: 23 juni, 2018

De gezonde eigenschappen van muntthee zijn al vele jaren bekend. Geloof het of niet, er zijn veel delen van het lichaam die baat kunnen hebben bij dit drankje.

Het is een plant die over de hele wereld groeit, maar afkomstig is uit het Middellandse Zeegebied. Het is in feite een type met veel verschillende soorten, maar allemaal behorend tot de mentha familie.

Ondanks deze diversiteit zijn er een aantal veelvoorkomende elementen die steeds terugkeren in de verschillende soorten, zoals het sterke aroma, de bladeren die meestal groen zijn, de lichtpaarse bloemen en de groei die plaatsvindt in vochtige bodems.

Interessante weetjes over munt

Interessante weetjes over munt

We zullen je iets leren over de gezonde eigenschappen van munt en waarvoor munt in de loop der jaren zoal gebruikt is.

 • Het groeit snel, heeft takken en kan een hoogte bereiken van wel een halve meter.
 • De bloemen van de munt kunnen violet of wit zijn. Ze verschijnen als de groei van de plant vordert.
 • Er zijn ongeveer 25 soorten planten binnen dezelfde familie als munt, zoals rozemarijn, tijm en oregano. Allemaal staan ze bekend als aromatische kruiden.
 • Muntblaadjes worden gebruikt om infusies te maken, maar we kunnen ook gebruik maken van de etherische oliën en deze aanbrengen op verschillende plekken van ons lichaam.
 • Deze prachtige plant biedt vitamine A en C, omega 3-vetzuren en allerlei soorten mineralen.
 • Wees voorzichtig met munt: stel het niet te veel bloot aan de zon en zorg voor voldoende water. De blaadjes kun je het hele jaar door verzamelen.
 • De wetenschappelijke naam is mentha. Die komt van de naam van een Griekse nimf, een geliefde van Pluto. Omdat hij zo jaloers was, veranderde hij haar in een plant.

Gezonde eigenschappen van muntthee

In dit artikel leer je over de ongelooflijke gezonde eigenschappen van muntthee en munt op zich. Je weet al dat het heel gemakkelijk is om het te planten en ook om te kopen. Neem goed in je op wat we je hieronder vertellen.

Munt helpt het spijsverteringsstelsel

Munt helpt bij de spijsvertering

Het wordt gebruikt na de maaltijd, zodat het eten kan zakken. Daarnaast dient het ook om winderigheid te verminderen en voedsel beter te verteren. Het wordt aanbevolen in gevallen van maagpijn omdat het krampen verzacht en tegen misselijkheid en braken helpt. Als je je te vol voelt, maak dan een infusie met muntblaadjes.

 • Verhoogt de afscheiding van maagsappen en helpt om misselijkheid verminderen.
 • Het is echter het beste als je het niet lang gebruikt. Het kan immers gastritis of irritaties in de maagwand veroorzaken.

Munt helpt het ademhalingssysteem

Omdat het menthol bevat, biedt het eigenschappen die verstopping tegengaan. Het zorgt ook voor meer transpiratie en het elimineren van blokkades in de neus. Het wordt gebruikt om griep en verkoudheid te behandelen, en ook om koorts te verminderen. Bovendien helpen de antivirale eigenschappen om alle luchtwegaandoeningen te overwinnen.

Sommige mensen profiteren van de gezonde eigenschappen van munt om bronchitis, faryngitis en astma te behandelen. Degenen die gestopt zijn met roken of veel hoesten door sigaretten, kunnen minder schraalheid in de keel ervaren.

Munt helpt de lever en de darmen

Munt kan worden gebruikt om de leverfunctie te stimuleren en de afscheiding van gal te vergroten. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt om buikkrampen te behandelen en de spijsvertering te verbeteren als de lever niet goed werkt.

Het behandelt diarree, prikkelbare darmsyndroom en de ziekte van Crohn. Bovendien helpt het zelfs om gassen uit de darm te verwijderen en voorkomt het dat afval gaat rotten of zich ophoopt.

Munt helpt bij de bloedcirculatie

Munt heeft anti-stollingseigenschappen dankzij eugenol en rozemarijnzuur. Het verbetert de bloedcirculatie en behandelt bepaalde verwante stoornissen zoals bijvoorbeeld hoofdpijn.

Het kan ook worden gebruikt om de symptomen van hoogteziekte te verminderen, omdat het zorgt voor een grotere zuurstoftoevoer naar de cellen en tegelijkertijd voor een grotere reiniging van gifstoffen.

Uitwendig gebruik

Munt tegen slechte adem

Naast alles wat we je eerder hebben verteld, helpt munt ons ook nog met:

Hoe bereid je wonderbaarlijke thee met munt?

Ga je gang en bereid je thee voor en verlicht de symptomen waar je last van hebt. Het is heel gemakkelijk.

Ingrediënten

 • 6 muntblaadjes
 • 125 milliliter water

Bereiding

 • Verwarm eerst de helft van het water in een pan en voeg de muntblaadjes toe.
 • Als het water gekookt heeft, verwijder dan de blaadjes dan en laat het rusten.
 • Het is het beste om het te drinken terwijl het nog warm is.

Zorg ervoor dat je profiteert van alle gezonde eigenschappen van muntthee die er zijn. Plant wat munt thuis en verbeter je gezondheid op een zinvolle manier.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.