Ontbijttips voor mensen met reumatoïde artritis

Wist je dat verse bessen kunnen helpen om de symptomen van reumatoïde artritis te verlichten? Leer hierover en over enkele andere ontbijttips in dit artikel.
Ontbijttips voor mensen met reumatoïde artritis

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Reumatoïde artritis is een chronische en zeer pijnlijke aandoening die gekenmerkt wordt door zwakkere gewrichten en bindweefsel.

Het is een van die auto-immuunziektes die de levenskwaliteit van de persoon die er last van heeft ernstig beïnvloeden. Dit komt doordat deze ziekte alsmaar blijft vorderen en daardoor steeds ernstiger wordt.

De mensen die er last van hebben, voelen zichzelf vaak erg stijf en ervaren gewrichtspijn die hun bewegingsvrijheid beperkt. Deze aandoening kan ook misvormingen veroorzaken, naarmate de situatie verergert.

Hoewel reumatoïde artritis zich bij elke persoon weer anders en in andere lichaamsdelen ontwikkeld, blijft het zo dat de meeste patiënten te maken krijgen met terugkerende pijn als gevolg van ontsteking.

Gelukkig kunnen sommige van deze symptomen verzacht worden. Dit is te danken aan de eigenschappen van sommige voedingsmiddelen, die de werking van RA-behandelingen bevorderen.

Met oog hierop is het handig om te weten welke voedingsmiddelen je het beste in je dieet kunt opnemen om deze aandoening effectiever tegen te gaan. Daarom delen wij in dit artikel de zes beste voedingsmiddelen die je kunt eten bij het ontbijt om de symptomen van deze aandoening te verzachten. Probeer ze zelf eens!

6 ontbijttips voor mensen met reumatoïde artritis

1. Bessen

Bessen

De meeste fruitsoorten zijn wel gezond voor mensen met reumatoïde artritis. Rode bessen verdienen in dit geval echter speciale aandacht.

Rode bessen zijn namelijk een van de voornaamste bronnen van antioxidanten en ontstekingsremmende bestanddelen. Nadat ze door het lichaam geabsorbeerd worden, kunnen ze enorm helpen om de symptomen van deze aandoening te verzachten.

Het hoge vitamine C-gehalte dat deze bessen bevatten, kan helpen om de collageensynthese te verbeteren, waardoor de gewrichtsbanden en pezen sterker worden.

Bessen bevatten ook anthocyaninen en carotenoïden, twee zeer geneeskrachtige stoffen die ontstekingen veroorzaakt door vrije radicalen onder controle houden.

Zorg er daarom voor dat je bij het ontbijt de volgende bessen en vruchten consumeert:

  • Aardbeien
  • Kersen
  • Bramen
  • Blauwe bessen
  • Druiven
  • Pruimen

2. Volkoren granen

Volkoren granen zijn streng aangeraden voor mensen die last hebben van reumatoïde artritis.

Deze natuurlijke bronnen van complexe koolhydraten en vezels zijn geweldige bondgenoten in de strijd tegen ontstekingen. Ze zullen helpen om de pijn te verzachten en de stijfheid die mensen met reumatoïde artritis doorgaans ervaren, te verminderen.

Daarnaast kunnen volkoren granen helpen om de spijsvertering te bevorderen en hebben ze ontgiftende eigenschappen die helpen om gifstoffen uit de dikke darm te verwijderen.

De aanzienlijke hoeveelheid selenium die deze granen bevat, helpt om ontstekingen onder controle te houden en lichamelijke vloeistoffen te reguleren.

3. Lijnzaad

Lijnzaad

Lijnzaad of vlaszaad is in de afgelopen jaren wereldwijd erg populair geworden als middel om gezond gewichtsverlies te ondersteunen, doordat het ervoor zorgt dat je langer verzadigd blijft en de hartfunctie verbetert.

Los van deze belangrijke voordelen, is het echter ook goed om te weten dat lijnzaad tevens een heel goed middel is voor mensen die last hebben van ontstekingsziekten als artritis. Dit voordeel is te danken aan het hoge gehalte vitamine E en omega 3-vetzuren. Omega 3 heeft een ontstekingsremmend effect op de gewrichten.

Daarnaast kunnen de voedingsvezels die lijnzaad bevat ervoor zorgen dat vloeistoffen beter geabsorbeerd worden en een soort natuurlijke gel creëren die het synoviaal vocht (dat fungeert als een soort glijmiddel voor de gewrichten) bij te vullen.

Aarzel dus niet om lijnzaad toe te voegen aan smoothies, koekjesdeeg en andere gezonde ontbijtjes. Je zult de zaadjes niet eens opmerken!

4. Kiwisap

Natuurlijk kiwisap voorziet het lichaam van een aanzienlijke hoeveelheid vitamine C, een krachtige antioxidant. Vitamine C is van essentieel belang om het collageen dat ervoor zorgt dat kraakbeen in goede staat blijft, te beschermen.

Deze voedingsstof bevordert het bloedzuiveringsproces en helpt overtollige gifstoffen, zoals urinezuur, te verwijderen.

Daarnaast is het belangrijk om te weten dat kiwisap grote hoeveelheden voedingsvezels bevat. Voedingsvezels zijn uitermate belangrijk om de stofwisseling en spijsvertering gezond te houden.

5. Extra vierge olijfolie

Olijfolie

Hoewel veel mensen er liever voor kiezen om olijfolie op een ander moment van de dag te consumeren, is het handig om te weten dat de vetten die olijfolie bevat juist erg gunstig zijn tijdens die eerste maaltijd van de dag.

Door olijfolie te eten bij het ontbijt, op zichzelf of met brood of shakes, voorzie je je lichaam van een hoop omega 3-vetzuren en antioxidanten die, wanneer ze door het lichaam geabsorbeerd worden, helpen om ontstekingen onder controle te houden.

Daarnaast is olijfolie een geweldige bron van energie voor het lichaam. Bovendien ondersteunt olijfolie de stofwisseling nadat het in het lichaam terecht is gekomen.

6. Bananen

Bananen zijn erg verzadigend en opwekkend, waardoor ze ervoor kunnen zorgen dat je lichaam de hele dag door actief blijft wanneer je ze eet bij het ontbijt.

Bovendien zorgt het hoge gehalte kalium, magnesium en andere essentiële mineralen ervoor dat bananen een zeer goede bondgenoot zijn voor mensen die last hebben van artritis. Dit komt doordat ze ontstekingen reguleren en vochtretentie helpen voorkomen.

Behandelingen voor reumatoïde artritis zouden gepaard moeten gaan met andere gezonde gewoontes. Zolang deze gewoontes de werking van de behandeling niet belemmeren, is het dus verstandig om deze voedingsmiddelen eens te proberen om de symptomen onder controle te houden.

Consumeer ze bij het ontbijt en kom er zelf achter hoe behulpzaam ze kunnen zijn om je welzijn in balans te houden. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.