De bloedcirculatie in je armen en benen verbeteren

Probeer zout en verzadigde vetten uit je eetpatroon te elimineren. Triglyceriden en cholesterol zorgen namelijk voor een verhoogde viscositeit van het bloed, wat de bloedcirculatie rechtstreeks beïnvloedt.
Circulatie

Wanneer je vaak last hebt van koude handen en voeten, regelmatig een tintelend gevoel hebt in je ledematen, een verdovend gevoel of spierkrampen ervaart of wanneer het voelt alsof er naalden in je voeten en handen prikken, kan het zijn dat je lijdt aan een slechte bloedcirculatie.

Een slechte bloedcirculatie betekent dat de cellen en weefsels in je ledematen onvoldoende van bloed voorzien worden en op die manier te weinig zuurstof of voedingsstoffen krijgen. Aangezien het bloed ook de afvalstoffen en giftige stoffen afvoert, krijgen we dus ook een idee van de problemen die je kan ervaren wanneer deze slechte bloedcirculatie langere tijd blijft duren. 

Symptomen van een slechte bloedcirculatie

Zoals reeds vermeld, kan een slechte bloedcirculatie vooral invloed hebben op onze ledematen. Zo kunnen deze koud aanvoelen, kan het lijken alsof er naalden in prikken of kan je gewoon een tintelend gevoel ervaren. Andere symptomen zijn onder andere:

 • Een verdovend gevoel in de armen en benen.
 • Pijn of krampen in de handen en voeten.
 • Gezwollen benen.
 • Wonden op de handen of voeten die heel traag genezen.
 • Kloven in de handen en voeten.
 • Het verliezen van het gevoel in je ledematen.
 • Migraine en hoofdpijn.
 • Blauwe kleuring van de vingers en nagels.
 • Het verschijnen van spataders.
 • Jeuk aan de armen en benen.
 • Kramp in de gluteusspieren of de benen.
 • Verlies van kracht in de handen en voeten.
 • Moeilijkheden bij het wandelen.
 • Draaierigheid wanneer je rechtstaat.

Mogelijke oorzaken

De oorzaken van een slechte bloedcirculatie zijn zeer uiteenlopend: hernia, spierspasmen door een slechte houding, een ontsteking, de blootstelling aan koude temperaturen en vele andere oorzaken. Het eerste wat je moet doen is een dokter raadplegen om te oorzaak te ontdekken. Vervolgens kan je samen met je dokter op zoek gaan naar de beste natuurlijke remedie die je kan toepassen.

Soms kunnen ook slechte gewoontes, zoals overmatig alcoholgebruik, een teveel aan cafeïne, drugsgebruik, bepaalde medicijnen, een tekort aan bepaalde voedingsstoffen, een slechte houding of stress aan de basis van een slechte bloedcirculatie in de ledematen liggen.

In andere gevallen kan het probleem met de circulatie het gevolg zijn van een groter gezondheidsprobleem, zoals bijvoorbeeld obstructie van de perifere slagaders, atherosclerose, het fenomeen van Raynaud, coronaire aandoeningen, hartritmestoornissen, nierfalen, longinfectie, diabetes, hypertensie of een obstructie van de bloedvaten door bloedklonters.

Verbeter je levensstijl

Echtpaar in Zwembad

Het beste wat je kan doen is verschillende behandelingen combineren. Afhankelijk van de diagnose die je dokter vaststelt en welke medicijnen voorgeschreven worden om het probleem op te lossen, kunnen eenvoudige veranderingen in onze levensstijl, een gezond dieet en huisgemaakte remedies je niet alleen helpen om de symptomen te verlichten, maar ook om het probleem volledig op te lossen.

Probeer minder te roken, minder alcohol te drinken en meer te wandelen en fietsen of krachtoefeningen voor de armen en benen uit te voeren. Ook zwemmen of andere watersporten zijn erg goed voor je. 40 minuten wandelen is zeer eenvoudig uit te voeren en zorgt voor een enorm effect op je gezondheid. Ook raden we aan losse kledij te dragen, vooral wanneer je slaapt, en koude temperaturen te vermijden.

Natuurlijke voeding

Om je bloedcirculatie te activeren, moet je voldoende voeding rijk aan vitamine C eten. Voedingsstoffen die veel vitamine C bevatten zijn onder andere citrusvruchten zoals citroenen, sinaasappels, kiwi’s, grapefruit en limoenen, maar ook andere fruitsoorten zoals guaves, pomelo’s, aarbeien, bessen, watermeloenen en meloenen. Ook tomaten, spinazie, groene en rode paprika’s, spruitjes en peterselie zijn een goede leverancier van vitamine C.

Watermeloen, tomaten en aardbeien bevatten niet enkel vitamine C, maar ook lycopeen, wat ook goed is om de bloedcirculatie te stimuleren. Naast vitamine C is ook vitamine E onmisbaar. Deze vitamine is in grote hoeveelheden te vinden in groene bladgroentes zoals broccoli of spinazie en in biergist en tarwekiemen. Ook fruit en groenten die rijk zijn aan kalium, zoals bananen, zijn goed om vitamine E op te nemen.

Er bestaan ook oliesoorten die je voorzien van vitamine E en een goede hoeveelheid omega 3. Voorbeelden zijn sesamolie, walnotenolie, palmolie, amandelolie en olijfolie. Je kan ook gewoon de fruitsoorten en noten die met deze olie te vinden zijn consumeren, namelijk olijven, amandelen, walnoten, hazelnoten, sesamzaden en zonnebloempitten. We raden je ook aan voldoende eierdooiers, koudwatervissen en spirulina in je eetpatroon op te nemen.

Probeer in de mate van het mogelijke voedingsstoffen die rijk zijn aan verzadigde vetten te vermijden, waaronder melkproducten zoals boter en room, vleeswaren voor op de boterham en gebakjes. Triglyceriden en cholesterol zorgen er namelijk voor dat het bloed verdikt en dat heeft een rechtstreeks effect op de bloedcirculatie. Zorg er ook voor dat je niet te veel zout of natrium consumeert. Deze absorberen namelijk water en ook dat heeft effect op de vloeibaarheid van je bloed.

Een erg nuttige aanvulling op je voedingspatroon zijn proteasen, die ontstekingen zeer doeltreffend doen afnemen. Een voorbeeld van zo’n protease is ananasbomelaïne, wat in supplementen zoals serrazime gevonden kan worden. Serrazime is afkomstig van een schimmel, niet van ananas, en kan in de apotheek gekocht worden. Neem zo’n drie tot vijf supplementen per dag, tussen de maaltijden door.

Natuurlijke remedies

Naast een gezond en natuurlijk dieet dat zo weinig mogelijk verzadigde vetten en zo veel mogelijk groenten bevat, kan je ook enkele huisgemaakte remedies toepassen die ervoor zorgen dat het bloed beter naar de ledematen stroomt:

Aloë Vera

 • Breng het sap van aloë vera aan op de getroffen regio’s. Het is ook goed dagelijks drie eetlepels van dit sap te drinken, tussen de maaltijden door.
 • Breng vluchtige olie aan op de getroffen zones. Verdun lavendelolie in amandel- of kokosolie en masseer met deze mengeling de benen, voeten, armen of handen.
 • Infusies van kruidenThee van duizendblad of gember of een infusie van paardenstaart, maretak, passiebloem, Japanse notenboom, tijm, salie en rozemarijn zijn allemaal zeer doeltreffend om de circulatie te activeren. Gebruik dus welke van deze je in huis hebt. Laat de infusie vijftien minuten koken op een laag vuur en laat het vervolgens 5 minuutjes trekken. Zeef het geheel en drink het vervolgens voor elke maaltijd.
 • Eet één of twee knoflookteentjes voor het ontbijt en gebruik ook bij het bereiden van je maaltijden voldoende knoflook. Knoflook helpt de bloedstroom toenemen en zorgt dat plaque in de aders verwijderd wordt, waardoor je atherosclerose kan voorkomen.
 • Drink een liter mineraalwater voor je ontbijt, glas na glas en langzaam, om zo een betere circulatie te creëren. Drink ook voldoende vloeistoffen gedurende de dag, zoals infusies, fruitsappen, vers fruit en groentebouillons.
 • Breng kompressen met klei aan op de getroffen zones. Dit zal niet alleen de circulatie verbeteren, maar zal daarnaast ook de zwelling en spataders die door de slechte circulatie veroorzaakt worden doen afnemen.
 • Dompel je handen en voeten elke avond onder in warm water met peper. Dit is een oeroude remedie die helpt om de circulatie in de voeten en handen te verbeteren.
 • Dompel je handen en voeten onder in gemberwortel. Mengen een vierde gemberpoeder met twee liter warm water en smeer deze mengeling vervolgens op de je getroffen ledematen.
 • Giet een kopje verse munt in een liter water en doe je voeten hierin. Houd je voeten vijftien minuutjes onder water en droog ze vervolgens goed af. Een eetlepel rozemarijn gemengd met een eetlepel wijnruit in een halve liter water dat tien minuten gekookt wordt, werkt ook om nadat het geheel afgekoeld is de voeten en handen te wassen.
 • Een bad van rozemarijn, vlier, paardenstaart, klit en smeerwortel is ook erg doeltreffend. Doe een handvol van deze kruiden in voldoende kokend water, laat het geheel 30 minuten trekken en zeef het alvorens het aan je badwater toe te voegen. Blijf 15 minuten in het bad zitten en wikkel jezelf vervolgens tien minuten lang in een handdoek.
 • Neem een bad van uien. Kook tien liter water met een kilo uien. Voeg deze bouillon vervolgens aan een warm bad toe en neem tien minuten lang een bad.

Al deze traditionele remedies zorgen voor een enorme verlichting van de symptomen, terwijl ze daarnaast ook zorgen dat een betere bloedcirculatie in de armen, benen en de rest van het lichaam geactiveerd wordt.